2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jövőre is lesz Fesztivál!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96705"><img class="image image-preview" src="/files/images/ujb-1_0.preview.jpg" border="0" width="485" height="362" /></a></span>Teljes lendülettel folynak a másfél hét múlva megnyíló XII. Újbor és Sajtfesztivál előkészületei, de a szervezők már egy évvel előre tekintenek. Már most bejelentették: a következőt, a tizenharmadikat az Olimpia jegyében rendezik meg.

Teljes lendülettel folynak a másfél hét múlva megnyíló XII. Újbor és Sajtfesztivál előkészületei, de a szervezők már egy évvel előre tekintenek. Már most bejelentették: a következőt, a tizenharmadikat az Olimpia jegyében rendezik meg.

Teljes lendülettel folynak a másfél hét múlva megnyíló XII. Újbor és Sajtfesztivál előkészületei, de a szervezők már egy évvel előre tekintenek. Már most bejelentették: a következőt, a tizenharmadikat az Olimpia jegyében rendezik meg.

A különféle rendezvények szervezői között járja egy mondás – árulta el Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője – Ha egy hasonló programból sikerül rendben megcsinálni az első hármat, akkor már lehet bízni abban, hogy a továbbiak is megrendezhetők. De ha az első tízet sikerült megtartani, akkor abból igazi fesztivál lett. Az Újbor és Sajtfesztivál is elérte már ezt a szintet. Annak idején régiós rendezvényként indult, de most már kitekintése van az egész országra. Valódi, országos nagyrendezvénnyé vált, támogatják a központi, szakmai szervezetek. A bor és a sajt mellé pedig felzárkózott a kultúra, a művészet is. Ám mindezeken túlmenően, minden negyedik év az Olimpia éve. Három évvel ezelőtt a fesztiválon kiválasztották a Magyar Olimpikonok Újborát. A díjkiosztó ünnepségen olimpikonok adták át a nyerteseknek a díjakat. Jövőre ez megismétlődik majd. Az idei versenyre eddig száznál is több termelő kétszázötven bort nevezett be.

A fesztivál szellemiségétől valóban nem áll távol a kultúra, erősítette meg a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László. Sümeg, Nagyvázsony Veszprém, Csesznek vidékén dolgoznak. A magyar történelmi múltat, korszerűbb eszközökkel, a mai kor emberének nyelvén hozza egy fiatal társulat a közönség elé. Ebben az évben jött létre a színházon belül – a Három Tenor mintájára – egy kis csoportosulás. Három fiatal énekes, akik összesen hatvankilenc évesek, megalakították az „In Vino" együttest. Műsorukban klasszikus és opera, operett slágerdallamokat – kiegészítve magyar dalokkal, főleg pedig bordalokkal – adnak elő. November 28-án, 11 órakor, ők fogják megnyitni a Fesztivált Budapesten, a Vajdahunyad Várban.

A fesztivál támogatói között van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, melynek szóvivője, Süle Katalin azt emelte ki, hogy ez a rendezvény segíti az élelmiszeripari termelők piacra jutását. Hozzájárul ahhoz, hogy ezek a vállalatok ne csak saját szűkebb vidékükön, hanem szélesebb körben is megismertethessék termékeiket. A fesztivál középpontjába állított mindkét áru, a bor és a sajt is kitűnő példája, annak, miként tudják különböző szakmák képviselői segíteni egymást. Ahogy a sajt és a bor jó barátai egymásnak az asztalon, ugyanúgy a termelőik is partnerei lehetnek egymásnak a piacokon. A gazdálkodók közösségeiben születhetnek meg azok a gondolatok, melyek a termelést is előbbre vihetik és ez az egyénnek, az ágazatnak és az országnak egyaránt jó. Egy ilyen fesztivál pedig mindennek motorja lehet.

Lipcsei György, az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese is a jó minőségű magyar termékek belföldi fogyasztásának ösztönzésében látja a fesztivál egyik komoly erősségét. Kiegészül ez még azzal, hogy a tudatos vásárlói magatartás kialakításában is nagy szerepe van. A mostani fesztivál azért is különösen fontos, mert a felvonultatott termékek sorában a bor és a sajt mellett a feldolgozott húsáruk széles választéka is jelen lesz. A közelmúltban napvilágot látott WHO jelentés félreértelmezése a vörös húsokról jól érzékelhető gondot jelentett, ezért minden alkalmat fel kell használni annak megismertetésére, hogy nem a húsokkal van a baj! Egyetért ezzel a kilencszeresen is „Magyar termék" nagydíjas Darnó Hús képviselője is. Ők 1995 óta foglalkoznak húsfeldolgozással, a szakma titkait a Szigetköz öreg bölléreitől lesték el.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a húsfélék mellett a pékáruk is komoly szerephez jutnak ezen a fesztiválon. Sokorópátkán kezdte meg működését 2002-ben a Pedró Pékség és ma már tizenkét boltjukban kapható „Az Ország Kenyere". A Fesztiválon be is mutatják, csakúgy, mint a bejglit, melyet házi vajjal, tejföllel készítenek. A dél-budai régióban lakók viszont már jól ismerik a Royal Pékség süteményeit, pogácsáit, cukrászáruit. Ők sem használnak margarint, csakis vajat! A pékségben minden hónapban egyszer a biatorbágyi óvodások „dolgoznak" – saját kalácsaikat megsütve haza is vihetik.

Azért ez mégis csak az újborok fesztiválja ahol nem csak a borok újak, fiatalodnak a borászok is. Az első generációváltás korát éljük. A családi borászatok a kilencvenes évek elején jöttek létre és a szülők mellett már ott állnak a fiatalok is. Egy ilyen szerveződés a „Rizling Generáció", melynek elnöke, Gyukli Krisztián a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken képviseli a megújulást. Olyan ifjú borászokból áll ez az egyesület, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, a szőlőben nőttek fel és a baráti társaságból váltak huszonkét tagpincészetet számláló, hivatalos szervezetté. Közülük tízen jelen lesznek a fesztiválon is.

A sajtokat is sokan szeretik. Igazolja ezt az országos hírű Cserpes Sajtműhely; termékei valóban közkedveltek. Több mint húszéves múltra tekintenek vissza, és ezalatt számos szakmai díjat nyertek. Készítenek a Mozzarellából natúrt és füstöltet, valamint egy Karavánhoz hasonlító és egy Trappista jellegű sajtot. Ez utóbbinak Kapuvári a neve. A fesztiválon ennél lényegesen többet vonultatnak majd fel. Naponta huszonötezer liter tejet dolgoznak fel, amiből nemcsak sajtok készülnek. Egy részükből joghurt, Túró Rudi, pontosabban Trudi lesz. Ez utóbbi azért érdekes, mert nem tartalmaz adalékanyagokat, aromát, tartósítószert, csak tehéntúrót, vajat, citromolajat, cukrot, és kakaós étbevonó masszát. Minden benne van, ami gyermekkorunk ízére emlékeztet!

www.ujboressajtfesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.