2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kísérleti Kadarka

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/34564"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kad-nov-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> A Kadarka-Kör novemberi találkozóját a budapesti Firkász kávéházban, a korábbi környezetvédelmi miniszter és a Magyar Turizmus Zrt. elnöke is megtisztelte jelenlétével. A vendégek már az idei, a legfrissebb Kadarkát is megkóstolták.</p><p>

 

kad nov 1.thumbnail A Kadarka-Kör novemberi találkozóját a budapesti Firkász kávéházban, a korábbi környezetvédelmi miniszter és a Magyar Turizmus Zrt. elnöke is megtisztelte jelenlétével. A vendégek már az idei, a legfrissebb Kadarkát is megkóstolták.

 

kad nov 1.thumbnail A Kadarka-Kör novemberi találkozóját a budapesti Firkász kávéházban, a korábbi környezetvédelmi miniszter és a Magyar Turizmus Zrt. elnöke is megtisztelte jelenlétével. A vendégek már az idei, a legfrissebb Kadarkát is megkóstolták.

malya e.thumbnail Az est vendége ezúttal Malya Ernő, a Nyakas Pincészet főborásza volt, aki különösen híres arról, hogy a borok minőségének kérlelhetetlen őre. „Az Év Bortermelője" címet is elnyerte 2002-ben. A Budai Borvidék – ahol a Nyakas Pince működik – több évszázados szőlő és borkultúra gazdag hagyományait őrzi. A magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaj, és a speciális mikroklíma egyedi zamatvilágú, intenzív illatú fehérborok termőhelye. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Zsámbék környékén az 1700-as években szinte csak kékszőlőt termeltek, így semmi meglepő nincs abban, hogy most ismét ilyennel találkozhatunk arrafelé. A pincészet 2004-ben telepített először Kadarkát Budajenőn, a termőterületet azóta többször is növelték. A folyamatosan termőre forduló ültetvényekről különféle borok készülnek, kísérleteznek, keresik az a jelleget, hatást, amit majd egyszer állandósítani szeretnének. Alapelv: a szőlő nem szereti, inkább csak eltűri a nagyüzemi művelést.

A Kadarka Kör számára a főborász hatféle Kadarkát hozott, gondosan ügyelve az összehasonlítás, összekóstolás lehetőségére. A sort egy 2006-os Budai Kadarkával nyitotta. A bor 2007 márciusa – áprilisa óta áll palackban, ez érettségén is látszik. Színe már sötét, enyhén barnásba hajló, íze karakteres. A 2007-es, „Nyakas Kakas" néven palackozott, lényegesen könnyebb, amolyan valódi „borozgatós", társasági beszélgetésekhez illő. Igazában ez egy siller, ennek megfelelően a színe világosabb, illata is lassabban nyílik ki. A Budai Kadarka Rozé – 2008, a készítésekor mindössze két órás héjon áztatás után nyerte el szép halvány, hagymahéj színét. Hűtött, 13 – 14 fokos erjesztése következtében megmaradt intenzív, behízelgő illata. Ugyanezen év terméséből egy másik rész már 5- 6 napig héjon erjedt. A Budai Kadarka – 2008 tehát már erősen savas, extrakt tartalma kiemelkedő, igazi testes bornak mondhatjuk.

A kóstolás végre maradt az újbor, mely hasonlóan az előzőhöz párban, rozé változatban is az asztalra került. A 2009-es Budai Kadarka Rozé színes pirosabb, illata áradó, szinte kirobban a pohárból. Gyakran mondják: minden borhoz kell valami mítosz – nos, ehhez igazán érdemes egyet teremteni. A magas szintű borászati technológia minden értékét mutatja. Párja, a Budai Kadarka – 2009 lett a kísérője a Kadarka Kör estéin hagyományosan borral készült ételnek.

baranyragu.thumbnail Az étterem konyhafőnöke – Bíró Gyula – által alkotott különlegesség ez alkalommal Bárányragu céklás kadarkában főzve, zöldfűszerrel illatosítva, hagymás burgonyával, volt. Hogyan sikerült? A Kör egyik tagja már az érkezésekor kimentette magát: sajnos nem tudja megvárni a vacsorát, a program felénél távoznia kell. Marasztaltuk, legalább kóstolja meg, sokat adunk a véleményére! Valóban, meg is várta, míg az ételt elétették, ám az első falat után mégsem tette le a villát – megkóstolta az egészet!

Aki érez magában elég bátorságot, akár próbálkozhat is az étel elkészítésével, ily módon: A bárányaprót hagymás zsiradékon átforgatjuk, sóval, fokhagymával, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. A félig megfőtt húst Kadarkával öntjük fel, kakukkfüvet, szecsuáni borsot, Kadarkában párolt, darabolt céklát keverünk hozzá. Készre főzzük. Hagymás burgonyával tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.