Révay András: Kísértések boltja
Nem ajánlom, hogy bárki is meggondolatlanul elsétáljon Budán, a Pauler utca 7. szám előtt. Olyan súlyos kísértéssel kell szembenézzen, melyet csak a legnagyobb erőfeszítések árán lesz képes legyőzni!
Nem ajánlom, hogy bárki is meggondolatlanul elsétáljon Budán, a Pauler utca 7. szám előtt. Olyan súlyos kísértéssel kell szembenézzen, melyet csak a legnagyobb erőfeszítések árán lesz képes legyőzni!
Háromezernél is több különbözőfajta csokoládé kínálja magát a most megnyílt üzlet polcain. A választék egyszerűen elképesztő, az első pillanatban szinte képtelenség dönteni – melyiket is szeressem? A megnyitó ünnepségre meghívottak lelkiismeretének megnyugtatására odabenn azért annyit elárultak: a csokoládéevés nagyon is összeegyeztethető az egészséges táplálkozás követelményeivel. A reformkonyha lényege, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk. Ám ha belegondolunk, a csokoládé sem más, mint zöldség! Mi az alapja? A kakaóbab – a bab pedig zöldség. A másik alkotóeleme a cukor, az pedig nálunk miből készül? – répából. Az is zöldség! Mit eszünk tehát? Babot és répát, vagyis zöldséget.
A csokoládéba tesznek gyümölcsöt is – megvalósul így a reformtáplálkozás, ami ráadásul még fogyókúrás is. Ha édességet eszünk, az elveszi az étvágyunkat. Minden étkezés előtt meg kell enni egy tábla csokoládét, elmegy az étvágyunk, nem fogunk ebédelni, vacsorázni – máris elkezdünk fogyni! Varga Gábor mestercukrász, a www.desszert.eu oldal kitalálója a megnyitó ünnepségen a csokoládé szeretetének fontosságát hangsúlyozta. Mészáros Gábor chocolatier, a ChocoMe ötletének kidolgozója, a manufaktúra tulajdonosa, az előző napokban Londonban nemzetközi csokoládé kiállításon vett részt. Tapasztalatai szerint ilyen minőségű, színvonalú bolt, mint ami most nyílt meg Budapesten, kevés van egész Európában. Szántó Tibor csokoládékészítő mester Madagaszkár szigetéről származó recept alapján készített trüffelt erre az estére. Király Anita, a Lucullus Bt, oktatója kardamom-os, áfonyás különlegességgel kápráztatta el a vendégeket.
Balogh Dóra, az új üzlet egyik tulajdonosa szerint a létrehozás fő célja az volt, hogy összehozzák az édességeket a világ minden tájáról. Szeretnék, hogy aki ide betér, érezze át, vigye haza a csokoládé melegségét az örömöt, amit a léte, a fogyasztása jelent. Valóban, szinte a Földgolyó minden tájáról van csokoládé a polcokon. A karibi térségből, Afrika több vidékéről, Európa számos országából, jószerint nincs is olyan kontinens talán még ország sem, ahonnan valami ne volna feltalálható az üzletben.
Az üzlet másik tulajdonosa, Kocsis Imre azt szeretné, ha mindenfajta minőségben, mindenki csokiboltja legyen ez a bolt. Felavatása rendhagyó módon történt. A máshol szokásos szalagátvágás helyett, itt egy közel egyméteres, desszerttel teli dobozt tört ketté a tulajdonos. A most megnyílt üzlet jól illeszkedik a környék – a Krisztinaváros – múltat sugalló hangulatába. A környező kis boltok intim bája, a népszerű Déryné presszó és a többi kávézó által meghatározott gourmet-negyed szinte sajátjaként fogadja magába.
Ez a környezet, valamint a csokoládé keltette asszociációk – melegség, boldogság – köszönnek vissza a belsőépítészeti megoldásokban. A színek, az arany, a rózsaszín, a barna harmonizálása tökéletes hátteret nyújt az árukészlet gazdagságának. A középső pultos, klasszikus csemegebolt elhelyezés vonzza a tekintetet, a vevő egyszerűen nem tud dönteni, a falak mellett felsorakoztatott állványokról válasszon vagy középről? Kacér de nem hivalkodó üzleti tér jött létre, ahol jól érzi magát a vásárló és amit otthonosan tölt ki a bőséges kínálat, melyet néhány finom bor, pezsgő, pálinka, márkás rövidital egészít ki.