Bár ötvenkét évvel később, de pontosan azon a napon született, amikor a nagy előd meghalt. Egykor Harry Houdini ejtette bámulatba a világot, most David Merlini. Nevük végződése egyforma, mindketten szabadulóművészek, a legkiválóbbak a maguk műfajában. Mindketten magyarok!

 

Bár ötvenkét évvel később, de pontosan azon a napon született, amikor a nagy előd meghalt. Egykor Harry Houdini ejtette bámulatba a világot, most David Merlini. Nevük végződése egyforma, mindketten szabadulóművészek, a legkiválóbbak a maguk műfajában. Mindketten magyarok!

 Hollywood, California, 2007. október 10. Ezen a napon döbbenetes, hihetetlen, józanésszel felfoghatatlan világrekord született. Egy huszonkilenc éves fiatalember tíz percet és tizenhét másodpercet töltött egyfolytában a víz alatt, légzőkészülék nélkül. Kezdetben megbilincselve, majd megszabadulva bilincsétől. Alig pár nappal a világcsúcs felállítását követően David Merlini, a világ legrangosabb szakmai elismerését vehette át Los Angelesben. Eddigi munkásságáért, valamint külön a díjátadóra tervezett Purgatórium című műsoráért az évente megrendezett World Magic Awards „World's Best Escape Artist" díjjal jutalmazták.

          

A díjátadó műsor igen nagy múltra tekint vissza. Szakmai zsűrijét a SAM (Society of American Magicians), valamint az IBM (International Brotherhood of Magicians) alkotja. A gálaműsor Sir Roger Moore konferálásával a FOX Networkson látható decemberben. David Merlini a műsor történetében az egyetlen, valaha meghívott magyar művész. A karitatív műsor bevételét a fellépő művészek a Nemzetközi „Feed the Children" gyermekétkeztetési programnak ajánlották fel.

Az ünnepség után a fiatal művész néhány napot Budapesten tölt. Érkezése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt a múltjáról és a céljairól is. David Merlini nem használ művésznevet, félig magyar, félig olasz származású, de a világon mindenhol magyarnak vallja magát. Külön kérésére, neve kiegészítéseként szerepelteti a „from Hungary" jelzőt – mint azt elmondta – elsősorban a magyar kultúra külföldi megismertetéséért. Úgy tapasztalta, hogy erre még mindig nagy szükség van. Előfordult, hogy ismert, híres külföldi műsorvezető keverte össze beszélgetésükkor a Hungary (Magyarország) és a hungry (éhes) szót. A világban sokfelé hívják, sokat utazik, de elhatározta: életének „főhadiszállása" mindig Budapest marad.

Pályáján kezdettől fogva hírneves elődje volt a példaképe. Weisz Erik 1874-ben született Budapesten és Harry Houdini 1926. október 31-én halt meg Detroitban. Négyévesen került az Egyesült Államokba és már gyerekkorában cirkuszi artistaként dolgozott, kezdetben kártyatrükköket mutatott be. David Merlini négyévesen kezdett lakatokat gyűjteni, tizenhárom évesen került Torinóba, ahol bűvésziskolába járt. Egy este, az iskola könyvtárában bukkant rá a Houdiniről szól könyvre és a kettőjük közötti azonosságokat jelnek tekintette. A világhírű magyar artista emlékére lett ő is szabadulóművész.

A világrekordról szólva elmondta: „gyermekkorom óta erre a pillanatra vártam!" Az elmúlt másfélév azzal telt, hogy hatalmas erőfeszítésekkel megpróbálja túlszárnyalni önmagát, átlépni saját korlátait. Folyamatosan gyakorolt, fokozatosan egyre hosszabb időt töltött víz alatt. Kidolgozott egy hiperventillációs légzéstechnikát, relaxált, a nyugodt állapot eléréséhez. A bilincsből való szabadulásnak úgy kellett mennie, lassan, nyugodtan, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna. A bejelentett világrekord az első kísérletnél mégsem sikerült. Amíg bement átöltözni, az egyik munkatársa az utolsó pillanatban valami zöld festékanyagot öntött a vízbe – hogy látványosabb legyen! A vegyszer szörnyen csípte a szemét, ezért másfél perc után feladta a próbálkozást. Bejelentette, hogy másnap megismétli a merülést. Kétszer annyi újságíró és TV-riporter jött el, szinte a fél világ azonnal tanúja lett a győzelemnek.

 A sikerhez vezető út során rengeteg tapasztalatot szerzett és céljai is megfogalmazódtak. Fellépései alkalmával sok pénzt keres. Fontos a pénz, de fontosabb, hogy erkölcsileg mit kapok és mit adok – mondta. – Boldogsággal tölt el, hogy voltak emberek, akik értékelték ezt a munkát, a balsikereket pedig úgy kell felhasználni az életben, hogy az építő legyen. Úgy döntött: megalapítja a Houdini díjat. Fiatal artistáknak, hogy elkerüljék azt a tizenöt éves kálváriát, amit neki kellett bejárni. Erőforrást kíván nyújtani azoknak, akik ezt a művészeti ágat akarják művelni. Meggyőződésem – jelentette ki – csak az van elintézve, amit magam intézek el. Az egész rendszert úgy kell kidolgozni, hogy senki, a legostobább se tudjon semmit elrontani. Eredeti ötleteket kell kitalálni és szilárdan kitartani a megvalósításuk mellett. Soha nem szabad feladni!

A jelenlegi világrekorddal a merülést nem tekinti befejezettnek. Szeretne egyszer egyfolytában negyedórát tölteni a víz alatt – természetesen légzőkészülék nélkül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük