2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Minden ingyen!

5 perc olvasás
<p> </p><p><strong><span class="inline left"><a href="/node/214"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Fringe.thumbnail.jpg" border="0" alt="Firinge" title="Firinge" width="75" height="100" /></a></span> </strong>A Budapesti Fesztiválközpont a Tavaszi Fesztivál törzsprogramja mellett idén is megrendezi a Budapest Fringe Fesztivált 2007. március 30. - április 1. között. A rendezvény fõ jellegzetessége a fiatalosság, a szokatlan, mondhatni avantgárd megjelenítés - és ami a legfontosabb: valamennyi elõadása ingyen látogatható!</p><p>

 

firinge A Budapesti Fesztiválközpont a Tavaszi Fesztivál törzsprogramja mellett idén is megrendezi a Budapest Fringe Fesztivált 2007. március 30. – április 1. között. A rendezvény fõ jellegzetessége a fiatalosság, a szokatlan, mondhatni avantgárd megjelenítés – és ami a legfontosabb: valamennyi elõadása ingyen látogatható!

 

firinge A Budapesti Fesztiválközpont a Tavaszi Fesztivál törzsprogramja mellett idén is megrendezi a Budapest Fringe Fesztivált 2007. március 30. – április 1. között. A rendezvény fõ jellegzetessége a fiatalosság, a szokatlan, mondhatni avantgárd megjelenítés – és ami a legfontosabb: valamennyi elõadása ingyen látogatható!

zimányi zsófia A sorrendben már második ilyen rendezvény számadatait Zimányi Zsófia fesztiváligazgató ismertette. Az elsõ Budapest Fringe Fesztivál sikerét jelzi, hogy idén a tavalyi résztvevõk kétszerese, pontosan 400 társulat jelentkezett a fesztiválra, és ebbõl 343 elõadás nagy valószínûséggel meg is valósul. Összesen 198 zenei program, 42 féle tánc, 71 színházi, 10 gyerekprogram és 22 performance közül válogathat a közönség. A fesztivál idén is háromnapos, szintén a Tavaszi Fesztivál utolsó hétvégéjére esik, és most is próbára teszi a fellépõk, a közönség és a szervezõk állóképességét: az elsõ elõadások 30-án pénteken 12 órakor kezdõdnek, és vasárnap valamivel éjfél után érnek véget.

firinge A jelentkezõk között ismét vannak komoly és könnyûzenei együttesek, táncmûvészek, elõadóestek és színházi produkciók, performerek, gyerekprogramok és vásári komédiások, musical-gála, tûzzsonglõrök, bûvészek és hastáncosok. A legfiatalabb fellépõ körülbelül ötéves, a legidõsebb nyugdíjas. Külföldön élõ magyarok és Magyarországon élõ külföldiek (olasz, kolumbiai, svájci, francia) egyaránt lesznek a fesztivál résztvevõi között, elõadásokat, koncerteket hallhatunk magyarul, angolul, oroszul, sõt még arabul is.

böhm györgy A nálunk még kevéssé ismert szó magyarázatát a Fringe zsûrijének egyik tagja, Böhm György adta meg. A kifejezés francia eredetû, és különbözõ módokon fordítható. Szó szerint ?rojt" vagy a ?széle valaminek", de lehet ?frufru" is, illetve igeként ?szegélyez", ?rojtoz", ?rojttal beszeg" a jelentése. Kezdete, a ?fri" miatt, sokan a ?szabad" szóra gondolnak és õk sem járnak távol az igazságtól. Ez egy szabad fesztivál. Bárki eljöhet, bármit csinálhat. Nincs elõzsûri. Mindent szabad – kivéve a politikát! A Fringe teljesen politika mentes rendezvény és az is marad. A fellépõknek nagy a felelõsségük. Itt lehet egy perc alatt megbukni vagy a csillagokig emelkedni. Persze a nézõk közül is mindenki saját felelõsségére válogat.

firinge Mindezekbõl következõen a szó kezd más jelentéseket is felvenni. Fõnévként arra az összmûvészeti kavalkádra utal, amely a tavasz elsõ napjaiban a fõváros szívének kulturális vérellátásáért felel. Igeként – frindzsel vagy frindzsezik – három jelentése körvonalazódik. Az egyik: ?gátlásait levetkõzve megmutatja, amit tud és/vagy nem tud", a másik kettõ pedig arra vonatkozik, ami több ezer laikus mûvészetzabáló illetve jónéhány mûvészeti szakember március végi tevékenységét jellemzi. A laikus érdeklõdõk esetében a ?frindzsel" ige a ?nyitott szemmel, füllel és szellemmel bóklászik legalább hét helyszín között és figyel" jelentésben értendõ, míg a zsûrinek kinevezett szakemberek esetében a szó jelentése inkább ?türelemmel és hallatlan önuralommal végigüli, ahová beosztották".

firinge  A zsûriben a hazai és külföldi mûvészeti élet jeles képviselõi kaptak helyet; olyan személyiségek, akik mûvészként, kultúraszervezõként, támogatóként, a mûvészet világához közel álló szervezetek vagy a sajtó képviselõiként eddig is sokat tettek és a jövõben is sokat tehetnek egy-egy fiatal tehetségért. A 95 zsûritag – szakmák szerint – háromtagú csoportokban látogatja majd a rendezvényeket. Értékelési szempontjaik egységesek. Eredményt végül mûfajok szerint elkülönítve hirdetnek.

firinge A Fringe lényege, hogy a szervezõk a gondosan összeválogatott programmal rendelkezõ anyafesztivál mellett egy párhuzamos platformot nyitnak, egy eseménysorozatot, melyen minden jelentkezõ felléphet. A fesztivál biztosítja nekik a fellépés helyszínét, alaptechnikáját, minden egyéb költség a jelentkezõket terheli. Annak érdekében, hogy a nagy kavalkádban minél többen bemenjenek egy-egy elõadásra, a fellépõk a fesztivál elõtt és alatt az utcán reklámozzák magukat, megadva ezzel a Fringe fesztiválok nyüzsgõ, színes, látványos, ?nagy felfordulás" hangulatát.

firinge  A rendezvény helyszíne tavaly óta megváltozott, Pest szívébõl most átkerült Buda szívébe, a Millenáris Parkba és a Marczibányi térre. A 343 elõadás a Fringe három napján összesen 15 színpadon várja a fellépõk reményei szerint nagy létszámú közönséget. Nyitó elõadás nem lesz. Egyszerre hat helyszínen kezdõdik majd a mûsor. Minden nézõ kap, illetve a mûsorfüzet hátoldalán is talál egy szavazócédulát. Ezeket a különbözõ helyeken felállított, összesen tizenöt Fringe-baba hasába kell bedobni. Lehetõség van nem emelt díjas SMS szavazásra is.

firinge A díjak roppant változatosak. A legjobbak fellépési lehetõséget kapnak a Budapesti Fesztiválközpont 2007/2008-as rendezvényein és az idei Sziget Fesztivál Pesti Est Színpadán, valamint a Gyulai Várszínházban. Meghívást nyernek 2008-ban Helsinkibe, az ottani Magyar Intézet által szervezett Magyar Kultúra Hete rendezvényeire. A közönség által legjobbnak ítélt társulat jutalma 300 000.- forint lesz. A siker persze másként is mérhetõ. Ennek egyik legjobb példája, hogy a tavalyi Fringe szereplõit késõbb tizenegy másik fesztiválra hívták meg.

http://www.budapestfringe.com/ 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.