Gálaest keretében vehette át az elismerést a Gundel-díj nyerteseinek első csoportja. A szervező bizottság döntése értelmében ettől az évtől kezdődően két alkalommal hirdetnek győzteseket, egyszer tavasszal és egyszer ősszel.

Gálaest keretében vehette át az elismerést a Gundel-díj nyerteseinek első csoportja. A szervező bizottság döntése értelmében ettől az évtől kezdődően két alkalommal hirdetnek győzteseket, egyszer tavasszal és egyszer ősszel.

Az est kezdetén Korcsmáros Nóra főszervező köszöntötte a meghívott vendégeket. Megerősítette: a továbbiakban a díjakat kivétel nélkül pályakezdő művészek kapják, ezúttal négy díjat adnak át. Egy ígéretes karrier előtt álló zongoraművésznek, egy operaénekesnőnek, egy festőművésznek és egy nemrég sztár lett énekesnek. A Színház és Filmművészeti Egyetem legjobbjai és a fiatal írók mellett az életműdíjat szeptember 26-án adják majd át. A Gundel étterem kávézója is akkor veszi fel Latinovics Zoltán nevét, a zseniális színész ugyanis nyolcvan évvel ezelőtt ennek az épületnek első emeletén született.

 

A régi Wampetics étterem helyén éppen száz évvel ezelőtt nyitotta meg saját éttermét Gundel Károly – emlékezett vissza a Gundel Kft. ügyvezető igazgatója, Alföldy Tádé. Bátran mondhatjuk, azonnal művészeti központtá alakította, mert az ő műfaja a gasztronómia volt. Bámulatra méltó érzékkel újította meg a magyar konyhát, olyan alapokat rakott le, melyekre a magyar vendéglátás világhíre épülhetett fel. Rövid időn belül számtalan törzsvendége lett a háznak, akikre a magyar művészeti élet mostanáig büszke. Latinovics Zoltán is sokszor tréfálkozott azzal, hogy a szoba, ahol ő született éppen Krúdy Gyula bácsi állandó asztala fölött volt. A nevezetes vendégekről akkor ételeket is elneveztek, ezek az ételek ma is szerepelnek az étlapon. A művészeti díj alapítói azt kívánják azoknak, akik ezt a díjat átveszik, hogy nevük száz év múlva is olyan jól csengjen, mint az itt vendégeskedő egykori elődöké.

 

Tíz éves a Gundel-díj és ennyi idő alatt rengeteg értékes ember kapta – állapította meg Szinetár Miklós, a kuratórium elnöke. Pénz nem jár vele, de az erkölcsi értéke nagy. Sok olyan művész nyerte el, akik már más, rangos kitüntetésnek is birtokosai. Ez jó dolog, de talán hasznosabb lenne, ha a díj valamilyen formában a pályakezdő fiatalokon próbálna meg segíteni. Magyarországon rendkívül sok a tehetséges pályakezdő! A támogatási lehetőség viszont kicsi, szorít bennünket a gazdasági válság, kormányok jönnek-mennek, de abban egyformák, hogy holtversenyben veszik el a pénzt a kultúrától. A művészeti intézetek azokat védik, akik már ott vannak, a kezdők helyzete tehát nagyon nehéz. Ezért alakították át ezt a díjat, hogy felhívja a figyelmet azokra a fiatal művészekre, akikre esetleg másként nem vetődne fény. Ennek a célnak megfelelően válogatták ki a zsűritagokat is. Mindössze két olyan díj maradt, ami nem erről szól. A Nők Lapja kezdeményezése, a Sztár-lett, annak, aki abban az évben ugrott ki. A másik pedig az életműdíj.

 

Farkas Gábor zongoraművész 2009-ben kapott Gundel Művészeti Díjat. Most ő adta át az elismerést ifjabb pályatársának. A komolyzenei zsűri tagjai egyöntetűen állapították meg, hogy valóságos tehetség bomba robbant a díjra jelöltek meghallgatásakor. Azok közül is, akik most nem lehettek a legelsők, máris többüket szereplésre kértek fel különböző előadásokban. Az előválogatás során a zsűri végül öt fiatalt emelt ki: Pusker Júlia hegedűművészt, Duleba Lívia fuvolaművészt, Kruppa Bálint hegedűművészt, Vörös Szilvia operaénekest és Palojtay János zongoraművészt. A díjat ezúttal ketten kapták meg: Vörös Szilvia és Palojtay János.

 

A „Sztár-lett” a Nők Lapja különdíja. Nyertese az a fiatal – többségében előadóművész, aki a teljesítménye alapján elér és meghalad egy népszerűségi szintet. Erről dönt a kuratórium. A tehetség itt csak a szükséges kezdet. A „sztárság” munkán, kitartáson kívül még valamit kíván: elismerést. Azt, hogy a közönség is észrevegye, és ebben jó adag szerencsének is közre kell játszania. A szakembereknek is fel kell figyelniük rá, hogy a tehetség, a tudás, a teljesítmény teret, létjogosultságot nyerjen. Ebben a médiának is nagy a felelőssége. Tükröznie kell a közönség véleményét. Valójában ezért is jött létre a „Sztár-lett” díj, melyet a 2003. évi díjazott, Bíró Eszter adott át Wolf Katinak.

 

A díjkiosztó ünnepségre érkezőket az előcsarnokban egy nagyméretű festmény fogadta. Nem volt ebben semmi meglepő, hiszen a Gundelben gyakran rendeznek kamaratárlatot, a falakat máskor és máshol is díszítik festmények. Munkácsy, Rippl-Rónay, Gulácsy képek alatt ebédelnek, vacsoráznak itt a vendégek. A Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen végzettei körében meghirdetett pályázatra jelentkezők közül a zsűri Szabó Attila, Kata című festményét tartotta a díjra leginkább érdemesnek. Ettől függetlenül valamennyi jelentkező alkotásaiból lesz majd kiállítás még az év folyamán.

 

A díjak átadása után sor kerül még egy másik bemutatóra is. Csíkszentmihályi Róbert kisplasztikája egy különleges gyűjtemény, a „Hungarikonok” része. Híres magyarok emblematikus relikviáit megörökítő szobrok, festmények alkotják. Az egyik például Gyémánt László festőművész alkotása, mely Darvas Ivánnal közös színpadtervüket dolgozza fel. Érdekessége, hogy mindketten Gundel-díjasok. Hungarikon még – egyebek mellett – Papp László bokszkesztyűje is, mely egy másik alkotásban szerepel. A teljes gyűjtemény jelenleg nyolcvan darabból áll és most a gödöllői Festetics kastélyban látható. Ősszel Dunaszerdahely lesz a következő állomása, jövőre pedig, az olimpia alatt Londonban mutat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük