Budapest ad otthont a magyar EU elnökséghez kapcsolódó egyik kiemelt szakmai összejövetelnek, a ma nyíló EuroNanoForum 2011 rendezvénynek, amely idén a legnagyobb európai nanotechnológiai konferencia. Ehhez kapcsolódóan 2011 május 30-án  a Csodák Palotájában az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA MFA) támogatásával készült nanotechnológai kamarakiállítás megnyitóját. Itt mutatkoznak be az ősszel útnak induló „Nanocsodák Mozgásban” interaktív tudományos roadshow ismeretterjesztő játékai.

 

 

Budapest ad otthont a magyar EU elnökséghez kapcsolódó egyik kiemelt szakmai összejövetelnek, a ma nyíló EuroNanoForum 2011 rendezvénynek, amely idén a legnagyobb európai nanotechnológiai konferencia. Ehhez kapcsolódóan 2011 május 30-án  a Csodák Palotájában az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA MFA) támogatásával készült nanotechnológai kamarakiállítás megnyitóját. Itt mutatkoznak be az ősszel útnak induló „Nanocsodák Mozgásban” interaktív tudományos roadshow ismeretterjesztő játékai.

 

2011.május 30.-án nyitották meg Európa idei legnagyobb nanotechnológiai konferenciáját, az EuroNanoForum (ENF) 2011 rendezvényt a Budapesti Kongresszusi Központban. A szervezők több mint 1000 regisztrált résztvevőt várnak a nagyvilágból a háromnapos találkozóra, amelyen a terület elismert tudományos szaktekintélyei adnak elő és számolnak be kutatási eredményeikről. A kiemelt előadók között szerepel Michael Grätzel, az École Polytechnique de Lausanne kutatója, a 2010. évi Millennium Technology Prize kitüntetettje; Marc Van Sande, az Umicore elnökhelyettese és Biró László Péter, az MTA MFA kutatója is.

A konferencia alkalmat kínál arra, hogy az érintettek eszmecserét folytathassanak a nanotechnológia fejlődési irányairól, és azok tudományos, társadalmi és ipari kérdéseiről. Az esemény harmadik napján az Európai Technológiai Platformok képviselői (ipari, akadémiai, kutatóintézeti és politikai) kapcsolatteremtési és vitanapot tartanak a hosszútávú stratégiai kérdésekről, valamint európai, illetve amerikai, ipari és kutatóhálózati együttműködési lehetőségekről.

 

Az ENF 2011 egyik fő célkitűzése, hogy a nanotudományok, a nanotechnológia eredményeit és alkalmazásait széles körben ismertté tegye, és ezzel segítse az európai nanotechnológiai termékek piaci térnyerését. A rendezvény nyitónapján tekintik meg a konferencia résztvevői a Nanocsodák kamarakiállítást a Csodák Palotájában. Az MTA MFA szakértőinek segítségével összeállított kiállítást a nagyközönség szeptember 4-ig látogathatja, majd ezután a bemutató „Nanocsodák Mozgásban” címmel indul országjáró körútra a Csodák Palotája kezelésében.

 

A nanotechnológia megjelenése nem újdonság, a természet több százmillió éven át tökéletesítette a nanoszerkezeteket, amelyek például meghatározzák bizonyos rovarok kitinpáncéljának színét vagy vízlepergetővé teszik egyes vízinövények leveleit. A nanotudomány mindössze néhány évtizede igyekszik az evolúció megoldásait értelmezni és lemásolni: a természet nyomán víz- és kosztaszító bevonatokat, mesterséges érzékelőket, speciális gyógyszereket, vagy éppen napelemeket készíteni. Bár a nanotechnológia – és minden ami „nano” – igazi hívószóvá vált, jellemzően csak kevesen vannak tisztában annak tartalmával, lehetőségeivel és esetleges veszélyeivel, ami alkalmazásának elterjedését erősen gátolja. A Nanocsodák kiállítás nem csak a diákokat és az érdeklődő felnőtteket kívánja megszólítani, hanem a cégek figyelmét is igyekszik felhívni az új megoldásokban rejlő üzleti lehetőségre. Ha a hazai társadalom tudatosabb, és pontosabb ismeretekkel rendelkezik a nanotechnológiai termékek működéséről, bátrabban használja azokat a mindennapokban.

 

„A nanotechnológia hosszútávú lehetőségeinek kutatása, esetleges kockázatainak felmérése még jobbára csak kezdeti szakaszban jár, holott a nanorészecskék, nanobevonatok alkalmazása, vagy például a nanotechnológiai alapú érzékelés már mindennapjaink integrált eszközeiben, használati cikkeiben is jelen van. Ezért nagyon fontos, hogy a ma fogyasztói és a jövő generációk megbízható alapismeretek birtokában, tudatosan dönthessenek, amikor a nanotechnológia új alkalmazási lehetőségeiről, vagy éppen kockázatairól van szó.” – hangsúlyozta Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

 

Az ősszel induló mozgó kiállítás a Csodák Palotájában kipróbált bemutatókat, játékos kísérleteket viszi el az ország számos településére, hogy a hagyományos fizikai-kémiai-biológiai oktatást kiegészíthesse egy-egy nanotechnológiai óra, amelyet a tanárok a speciálisan képzett demonstrátor közreműködésével tarthatnak meg a diákoknak – ezzel is felhívva a fiatal generáció figyelmét a műszaki és természettudományi tanulmányok érdekességére, izgalmasságára.

 

A roadshow létrehozását a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai FP7-es Keretprogram mellett olyan, a nanotechnológiára üzleti lehetőségként tekintő hazai vállalkozások is támogatták, mint a General Electric Hungary Kft., vagy a Graboplast Zrt.

 

A 100 nanométernél kisebb méretek esetén a jelenségek vizsgálata, illetve alkalmazásuk már nem köthető kizárólagosan egyetlen tudományághoz – vagyis multidiszciplináris területről van szó. A nanotechnológia megértése és hasznosítása igényli a fizika, kémia, biológia, informatika, valamint a mérnöki tudományok ismeretét, együttes alkalmazását. A nanotechnológia világszerte a legdinamikusabban fejlődő K+F és üzleti területté vált, és hamarosan alapvetően befolyásolja majd mindennapi életünket. A nano-alkalmazásoktól többek között olyan, a fenntartható fejlődést meghatározó területeken várhatunk megoldásokat, mint a környezetvédelem, energetika, egészségügy, vagy akár a szórakoztató elektronika. 

             

http://www.mfa.kfki.hu/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük