Révay András: Sikertörténet
7 perc olvasás
Kiosztották a díjakat Európa legnagyobb párlatversenyén. A Destillata minden évben az a verseny, ahol kiderül, milyen teljesítmény van a hangzatos nevek mögött. Bebizonyosodott, hogy a magyar főzdéknek az idén sem kell szégyellniük magukat!
Kiosztották a díjakat Európa legnagyobb párlatversenyén. A Destillata minden évben az a verseny, ahol kiderül, milyen teljesítmény van a hangzatos nevek mögött. Bebizonyosodott, hogy a magyar főzdéknek az idén sem kell szégyellniük magukat!
Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója joggal jelentette ki, hogy az 1992 óta Ausztriában, Bad Ischl-ben minden évben megrendezett nemzetközi párlatverseny ma már sikertörténet. Az eredményekre szinte az egész világ kíváncsi. Nemcsak a főzők és a kereskedők, hanem a fogyasztók is figyelembe veszik az itt elért helyezéseket. Az idén tizenkét országból 171 főzde indult 1560 mintát neveztek be. A pályázók közül Ausztria (558 éremmel) nyerte el a legtöbb elismerést, amit Németország követett (311 díjjal), de hazánkra is büszkék lehetünk. Az éremtáblázaton (120 éremmel) a harmadik hely a miénk!
A pálinka reneszánszát éli, mondta Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, aki szerint remekeltek a magyar főzdék a nemzetközi párlatversenyen. A Nemzetgyőztes 14 éremmel – az aranyérmes Kajszibarack pálinkájával, 7 ezüst és 6 bronz érmével – az Agárdi Pálinkafőzde lett, a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el, és a Vitalis Kft. Magyar Kajszi Barack pálinkáját díjazták az Év Pálinkája címmel. A megméretésen több különlegesség is elismerésben részesült, bizonyítékául annak, hogy a külhoni versenyeken elért eredményeket nem befolyásolja a legutóbbi magyar pálinkatörvény.
A Destillatanak köszönhetően a hazai pálinkaversenyeink színvonala is nőtt, állapította meg Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke. Az előző évekhez képest több és számos új, összesen 24 magyar főzde mérette meg termékeit. A magyarországi indulók rekord mennyiségű, azaz 120 díjat gyűjtöttek be, amelyből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérem született. A bírálati rendszer garantálja a teljes pártatlanságot. A 34 fős nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A Destillata ítészei mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések – például a karakterizáláshoz szükséges ismeretszerzés, faj- és fajtaismereti, képzés – segítik.
Az új résztvevőként induló magyar főzdék harmincnégy éremmel járultak hozzá a hazai sikerekhez. Közülük is kiemelten sikeresen szerepelt Etyeki Czimeres pálinkáival a Pap és Pap Kft. Tíz hektár saját bodzaültetvényük van, egykor ez a volt a vállalkozás alapja. Most összesen tíz éremmel (2 arany, 3 ezüst, 5 bronz), lettek gazdagabbak. A Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt. hét, (ebből 3 ezüst 4 bronz), a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. pedig összesen hat érmet szerzett. Ez az üzem 2009 óta működik és az eltelt másfél év alatt minden versenyen ahol indultak, díjakat nyertek. A Destillata-ról három ezüst és ugyanannyi bronzérmet hoztak el.
A bírák ez alkalommal is díjjal jutalmaztak párlat- és pálinka különlegességeket, mint például a Nemzetgyőztes Agárdi Pálinkafőzde ezüstérmes Kadarka seprőpárlatát. Ez az ital arra is példa, miként tud két különböző – egymástól meglehetősen távol elhelyezkedő – vállalkozás sikeresen együttműködni. A Kadarka alapanyag ugyanis a Villányban dolgozó Vylyan pincészetből származik. A versenyben újdonságként szereplő, különleges minták közül elismerésben részesült még a Zimek Manufaktúra aranyérmes Kései meggy és szőlő vegyespálinkája, valamint a szintén aranyérmes Kömény-, a bronzérmes Kávé- és Sajmeggy-virág párlatai.
Brill Pálinkaház Kft. ezüstérmes Medvehagyma párlatáról érdemes pár szót külön is ejteni. A Szekszárdtól tizenkét kilométerre, Harcon található családi vállalkozás a pálinkafőzést 1999-ben kezdte és jelenleg már negyvenhétféle különböző pálinkát és zöldségpárlatot készít. A vadon élő, és a népi gyógyászatban fontos szerepet játszó Medvehagymát nem a védett területeken gyűjtik. A belőle készült párlatnak intenzív – de roppant kellemes, enyhén édeskés – hagyma íze és kifejezett fokhagymaillata van. Kóstolásakor az ember legszívesebben egy kis szalonnát és kenyeret is harapna hozzá!
Kézzel gyűjtött vadgyümölcsökből készítenek pálinkát a Gyulai Pálinka Manufaktúrában. Ők azt mondják: az Erdei sompálinkában ott érződik a gyümölcs bársonyos lelke. Most egy arany, három ezüst és öt bronzérmet akaszthatnak otthon a falra. Aki ellátogat hozzájuk a Sándorhegyre, részt vehet egy túrán, ahol a feldolgozástól kezdve végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészítéséig. Megismerhetik a pálinkafőzés történelmi eredetét, hagyományait, jelenlegi technológiáját. Végül pedig az elméleti tudást a gyakorlattal – díjnyertes pálinkák kóstolásával – mélyíthetik el.
Az aranyérmes termékek közül a zsűri minden gyümölcsbesorolás szerinti csoportból kiválasztja azt a mintát, amelyik elnyeri az Év Pálinkája (Edelbrand des Jahres) címet. Amennyiben az adott csoporton belül csak egy arannyal jutalmazott párlat van, akkor a zsűri eldönti, hogy megkaphatja-e a címet. Az idén ilyen gond szerencsére nem volt és a Vitalis Kft., a maga egy arany, négy ezüst és öt bronzérme mellé besöpörhette ezt a díjat is. A „Márton és lányai" pálinkák már tizenkilenc éve vannak jelen a hazai és a nemzetközi piacon. A Destillata Nemzetgyőztesei is voltak már. Ők is dolgoznak együtt borászattal, Cserszegi Fűszeresük például a Frittmann Pincészettől származik.
„Tisztelet és alázat" a jelszava a Balaton déli partján, Zamárdiban dolgozó Zimek Manufaktúrának. A vállalkozást, együtt feleségével, Martinával, 1997-ben alapította Roland Zimek. Kezdetben csak kisebb mennyiségben főztek pálinkát, ma már nyolcvanféle különböző párlatot lehet náluk vásárolni. Zamárdi-Felsőn látványfőzdét is építettek, ahol az érdeklő meg is tekintheti, hogyan készül ez a nem mindennapi ital. Idén, a Destillata magyar versenyzői sorában a második helyen végeztek, összesen két arany, négy ezüst és hét bronzérem lett munkájuk jutalma.
„Nálunk a főzőmester minden egyes gyümölcsszemet külön – külön ismer" – árulta el a minőség titkát Vértes Tibor, amikor átvette az idei Destillata legeredményesebb magyar versenyzőjének járó Nemzetgyőztes oklevelet – már nem először! Az agárdi termálfürdő szomszédságában működő főzde 2002-ben épült. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott az, hogy a környező régió kiváló alapanyagbázisként szolgál, a főzdét körülölelő gyümölcsösök szinte korlátlan forrását adják a csúcsminőségű pálinka előállításához szükséges első osztályú gyümölcsnek. Nincs olyan díj, amit meg ne nyertek volna, hiszen 2009-ben a Destillata-n ők kapták az „Év Főzdéje", az „Év Főzőmestere" és a „Nemzetgyőztes címeket is. Az idén ez utóbbira már csak rádupláztak. Most mindenki kíváncsian várja; mit fognak jövőre elérni?