Ez a fekete bárány nem az a fekete bárány – utalhatnánk Kabos Gyula felejthetetlen szavaira, nem is minden alap nélkül. A Főzdefeszten kortyolt Fekete Bárány nem bűnös, hanem igen csak szeretni való sör volt.

Ez a fekete bárány nem az a fekete bárány – utalhatnánk Kabos Gyula felejthetetlen szavaira, nem is minden alap nélkül. A Főzdefeszten kortyolt Fekete Bárány nem bűnös, hanem igen csak szeretni való sör volt.

A májusi kézműves sörfesztivál nagy sikerére való tekintettel, a 2011.  október 6-9-ig tartó hosszú hétvégén a szervezők megtartották a második Főzdefesztet a józsefvárosi Palotanegyed legszebb terein. A rendezvény most a Lőrinc Pap tértől a Krúdy Gyula utcán és a Mikszáth Kálmán téren át a Szabó Ervin téren is túl, egészen a Kálvin téri metrómegállóig tartott csütörtökön, pénteken és szombaton déltől éjdélig, vasárnap déltől hatig, a belépés díjtalan volt. Októberben a tavaszi 10 helyett már 18 magyar sörfőzde csapolta söreit a Palotanegyedben.

Míg korábban ötévente születtek a sörkülönlegességek, erre az őszre nagyjából húsz új sör készülődött. Erős, világos fesztiválpilzenik, szénfekete, csokoládéízű stoutok, megvadult, bivalyerős duplabakok, őszies, édes belga ale-ek, és friss komlótól vibráló India Pale Ale-k, hoplágerek. A fesztiválra sikerült Budapestre hozni Közép-Európa legdrágább és legnemesebb sörét – a Tokaji Aszús hordóban érlelt szlovákiai magyar Kaltenceker B27-et, Ott volt Ausztria és Csehország legmodernebb sörfőzdéje – csupa olyan különleges sörrel, melyeknek itthon még a műfaját sem igen ismerik.

Bemutatkozott a téren Közép-Európa leggyorsabb sörcsapja a Beer Point, mely három másodperc alatt csapol ki egy korsó sört. A nálunk megszokottnál lényegesen nagyobb nyomással működik, az érdeklődők itt Kóti pils-t kóstolhattak. A Szabó Ervin Könyvtár aulájában megnyílt a Magyar Sörfőzés Története című kiállítás, az éttermek sörmenükkel készültek, a bloggerek IPA-falatkákkal. Bemutatkoztak a házi sörfőzők és a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület, valamint volt Beer-Bike, Főzdebusz, és Dixie-Polski. Már ennyiből is látszik, hogy a Főzdefeszten nem volt könnyű dolga a közönségnek.

Az sem panasz, inkább csak ténymegállapítás, hogy ilyen körülmények mellett a fesztivál bemutatása sem egyszerű feladat. Az „ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" helyett – hogy ismét Kabos Gyulát idézzük – ezért csak egyet választottunk, ami iránt a legnagyobb érdeklődés nyilvánult meg. Ezt már egyszerű volt megtalálni, elég volt körülnézni, hol áll a leghosszabb sor? A legtöbben a Csobánkai Kézműves Serfőzde előtt várakoztak, mert itt mutatkozott be az első magyar „stout", a Fekete Bárány! Az angol szó jelentése: erős, testes, vaskos és ez szó szerint illik is rá. A porternél erősebb, 5,8 alkohol fokos sör, ízében a pörkölt maláta érvényesül. A komló természetes föld illata keveredik benne a frissen kaszált rét illatával.

Olyan ízek vannak benne – mondta el róla Majoros Gábor a céh sörmestere – amit, ha valaki egyszer megkóstol, utána már nehezen mond le róla. Felsőerjesztésű sör. A német és belga malátát megroppantják, szlovén, angol és amerikai komlót adnak hozzá. Főzés közben a malátában lévő keményítő átalakul cukorrá – ezt jódpróbával ellenőrzik – szűrik, forralják, majd folyamatosan adják hozzá a komlót. Az örvénykádban kicsapatják a nagy molekulájú fehérjéket, lehűtik az oldatot, ami innen az erjesztőbe kerül. Háromszor erjesztik, a harmadik eredményeként keletkező természetes szénsavat megőrzik. A kész sört nem szűrik, nem pasztőrözik, mert ezáltal ízeket veszítenének el.

A főzdében összesen hatféle sört készítenek eseményekhez és évszakhoz illően. Karakterük a pilisi forrásvizekhez igazodóan más és más. A Főzdefeszten még kettő volt kóstolható közülük. A gyümölcsösebb ízű Pastorale, melynek gyártási ideje „a magtól a pohárig" mindössze egy hónap. Készítője szerint a nyár illatát idézi fel. Ennek különlegesen komlózott testvére a „Lupus in Lupulus" – a Farkas a komlóban. A latin elnevezés valójában egy szójáték, a komló (Lupulus) és a farkas (Lupus) egymásra rímelésére épül. Ízvilága a komló miatt citrusosabb, könnyedebb, bátran fogyasztható, nem váltunk tőle farkassá!

(www.csobankaiserfozde.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük