2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tíz nap egy országért

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/13857"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szlov-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong>Egy teljes kiállításra való anyagot ajándékozott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum számára a Szlovén Hadsereg Katonai Múzeuma. A kapott, szépen rendszerezett gyűjteményből azonnal meg is nyílt egy időszakos kiállítás.</p><p>

 

szlov 1.thumbnailEgy teljes kiállításra való anyagot ajándékozott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum számára a Szlovén Hadsereg Katonai Múzeuma. A kapott, szépen rendszerezett gyűjteményből azonnal meg is nyílt egy időszakos kiállítás.

 

szlov 1.thumbnailEgy teljes kiállításra való anyagot ajándékozott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum számára a Szlovén Hadsereg Katonai Múzeuma. A kapott, szépen rendszerezett gyűjteményből azonnal meg is nyílt egy időszakos kiállítás.

szolv zen.thumbnail A Várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán a Szlovén Hadsereg Központi Zenekara fogadta az érkező vendégeket. Nálunk kevéssé ismert indulókat játszottak mindaddig, amíg a hivatalos rendezvény el nem kezdődött. A magyar katonai és társadalmi szervezetek képviselőin kívül jelen voltak a diplomáciai testületek katonai attaséi, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagjai és a kiállítást előkészítő szlovén szakemberekből is többen.

dr. lugosi józsef ezredes a hadtörténeti intézet és múzeum főigazgató-helyettese Az ünnepélyes megnyitó az Európa Himnusszal kezdődött, a szlovén katonai zenekar előadásában, majd dr. Lugosi József ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese mondott szakmai köszöntőt. A két intézmény kapcsolata korán kialakult és hamarosan barátivá vált – jelentette ki az ezredes. Több kiállítást is rendeztek már egymás országában és az együttműködés keretében tudományos konferenciákat is tartottak. A jelen kiállításban közelebbről is megismerkedhetünk tíz nap történetével és eljöttek olyan katonák is, akik részesei voltak a harcoknak.

ldislav lipic, a szlovén köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Szlovénia és Magyarország, e két hosszú, közös múlttal bíró ország között kitűnőek a kapcsolatok – hangsúlyozta megnyitó beszédében őexcellenciája Ldislav Lipic, a Szlovén Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Voltak közös harcaink és győzelmeink is. Amikor 1991-ben háborút vívtak az önálló Szlovéniáért, Magyarország sokat segített és ez az ország volt, amelyikkel esőként vettük fel a katonai-diplomáciai kapcsolatot. Az Unióban is együtt vagyunk. A történelem feladatul adta nekünk, hogy megőrizzük mindazt a tapasztalatot, amit elődeink felhalmoztak, továbbvigyük a jelenbe és abba a jövőbe is amiért sokan életüket áldozták.

kladnik.thumbnailA kiállítás szakmai bemutatóját dr. Tomaz Kladnik alezredes, a Szlovén Hadsereg Katonai Múzeumának igazgatója tartotta. A szlovén hadsereg történek különleges időszaka volt, amikor megalakult az önálló Szlovénia. A szuverenitást, az önállóságot fegyverrel is meg kellett védeni és ezt az időszakot mutatja most be ez a kiállítás. Már számos városban vendégszerepelt, többek között a NATO központjában is. Budapest számára külön – magyar nyelven készítették el, annak érdekében, hogy minél szélesebb tömegek ismerhessék meg, és most ajándékba adják a magyar múzeumnak.

vagas.thumbnailA kiállítást a nagykövet és a főigazgató-helyettes közösen nyitotta meg, majd a vendégek megtekinthették a gyűjteményt. A bemutatott anyag első része a politikai változásokról szól a korabeli Európában, Jugoszláviában és annak tagköztársaságában, Szlovéniában. A katonai rész 1990-től kezdődik, amikor a Jugoszláv Néphadsereg csapatai leszerelték a szlovén területvédelmi erőket. Válaszul a lefegyverzésre, megalakult a nemzeti védelem operatív szervezete. Számítani lehetett rá, hogy a jugoszláv hadsereg megpróbálja megakadályozni a demokratikus átalakulást Szlovéniában, ezért 1990 októbere és 1991 májusa között intenzív kiképzésbe kezdtek.

szlov 2.thumbnail Alig, hogy az első sorozott szlovén katonák a kiképző-központokba kerültek, 1991. május 23-án Maribornál a jugoszláv katonák be akartak törni az egyik ilyen központba, de ezt a lakosság és a védelmi erők megakadályozták. A Parlament 1991. július 25-én kikiáltotta az önálló és független Szlovéniát és ezt másnap, központi ünnepségen hirdették ki. A Jugoszláv Néphadsereg erői 27-én indultak meg, a szlovén védelmi erők és a rendőrség fegyverrel fogadta őket.

A kiállítás további része a tíz háborús nap eseményeit mutatja be mindaddig, amíg 1991 októberének második felében a jugoszláv csapatok végleg távoztak Szlovénia területéről.

A kiállítás a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tekinthető meg: Budapest, I. Kapisztrán tér 2-4.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.