2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SZDSZ elnökválasztás után –új Rózsadombi-paktum van készülődőben

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13855"><img class="image thumbnail" src="/files/images/puma.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mikor szakad az SZDSZ? Csak ez a kérdés..." title="Mikor szakad az SZDSZ? Csak ez a kérdés..." width="100" height="93" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Mikor szakad az SZDSZ? Csak ez a kérdés...</strong></span></span> <p>A kormányzó párton -és az SZDSZ egyes csoportjain-  kívül már lassan senki sem látja értelmét a kisebbségi kormányzás folytatásának. Most, hogy megtörtént az SZDSZ elnökválasztása és Fodor Gábor lett az elnők a helyzet kezd kaotikussá váltni. Mert Fodor fékezik saját pártjának emberei, hiszen az ügyvivői testületben patthelyzet van: Fele arányban vannak Fodor és Kóka hivei.

 mikor szakad az szdsz? csak ez a kérdés...Mikor szakad az SZDSZ? Csak ez a kérdés…

A kormányzó párton -és az SZDSZ egyes csoportjain-  kívül már lassan senki sem látja értelmét a kisebbségi kormányzás folytatásának. Most, hogy megtörtént az SZDSZ elnökválasztása és Fodor Gábor lett az elnők a helyzet kezd kaotikussá váltni. Mert Fodor fékezik saját pártjának emberei, hiszen az ügyvivői testületben patthelyzet van: Fele arányban vannak Fodor és Kóka hivei.

 mikor szakad az szdsz? csak ez a kérdés...Mikor szakad az SZDSZ? Csak ez a kérdés…

A kormányzó párton -és az SZDSZ egyes csoportjain-  kívül már lassan senki sem látja értelmét a kisebbségi kormányzás folytatásának. Most, hogy megtörtént az SZDSZ elnökválasztása és Fodor Gábor lett az elnők a helyzet kezd kaotikussá váltni. Mert Fodor fékezik saját pártjának emberei, hiszen az ügyvivői testületben patthelyzet van: Fele arányban vannak Fodor és Kóka hivei.

Felröppent a hír, új Rózsadombi paktum készül. Azaz egy olyan nem publikus megállapodás a hatalmi elit tagjai között, amelyek az bekövetkező időkre eldöntik Magyarország helyzetét. Mert miről van szó:

Az SZDSZ rendszerváltás idején antikommunista pártnak indult, de végül egy szociofil pért lett, aminek eredményeképpen szinte összenőtt az MSZP-vel. Ugyanakkor a párban a libertiánus irányvonal hivei, egy, az amerikainál is szélsőségesebben individuális, non szolidáris társadalom alapjait kivánták keresztül erőszakolni. Megszületett ez egészségügyi deform, a végeredmény mint egy szétzilált egészségügy, és levitézlett oktatás formájában élő valóságunkká vált.

És akkor jött a népszavazás…

És a szocialisták és az SZDSZ minden  praktikája ellenére keresztbeverte az egész neoliberális katyvaszt. De közben orvosaink, ápólóink nagy része megszökött külföldre követve miniszterelnökünk kérését: akinek nem tetszik elmehet külföldre. Mentek. A pszichiátriai ellátásunk pedig gyakorlatilag lenullázódott. Bevezették az állami meghalasztás intézményét – szállítják a betegeket keresztül kasul a városon az országon,  – nőnek a várólistak (majd csak meghal mire sorra kerül), rákgyógyszerek sora nem vagy csak úgynevezett méltányossági bürokratikus eljáráson keresztül elérhető. A betegek sokszor nem tudják kiváltani gyógyszereiket, sok egyházi szervezet már e tárgyban is kénytelen segítséhget adni.

Defektet kapott a Pannon Puma?

Kóka választásai nem voltak szerencsések. Idehozta a Hangkok-gumigyárat, ahol mint később kiderült a munka világának szinte minden paragrafusát megsértették, mert a tulajdonosk csak a Szent Hatékonyság és a Profit papjai voltak, azt hogy egy jogállam lenne Magyarország nem hitték el. (vagy talán megígérte nekik: Rájuk a jog nem fog vonatkozni?) A közútálatot igencsak fokozta a két unszimpatikus akarnok egészségügyi miniszter kinevezése. Végül maradt a koalícióból kilépés. Amit korábban, még az egészségügyi deform előtt meg kellett volna tenni. A pannon puma mar megindulása előtt defektet kapott, tappancsai leeresztettek.

Mutyi alkuk

A háttéralkuk sora képes életben tartani a kisebbségi kormányzást. Fodorral elvben még egy új koalíció vonalai is felderengenek, majd valamikor jövőre. Amikor a kormányfő úgy léphet le, hogy nem veszíti el arcát. Ez az alkusorozat sajnos tovább fog tartani. Az SZDSZ ugyanis fél a rendkivüli választásoktól. Mindig hangsúlyozza: Orbán Viktor maga a Sátán. Na meg tudja, szerez vagy 1 százalékot, ami csak némi állami dotációra elég. De búcsút inthet a hatlomnak. Mert most a kolícióból való kilépés ellenére őrzik helyeiket a korábban elfoglalt hatalmi, anyagi pozíciókban.

Hacsak nem lesz új Rózsadombi paktum

Viszonylag egyszerűek ennek a feltételei:

  • – Nem változtatják meg magyarország államrendjét (azaz nem lesz alkotmányos kirány nélküli királyság vagy 3-ik köztásrsaság)
  • – Nem változtatják meg a Parlament felállását: nem lesz kétkamarás parlament
  • – Nem változtatják Köztársasági elnök jogállását, azaz nem lesz helyette sok évre vagy életfogytra választott kormányzó, vagy nem ruházzák fel lényegi hatáskörökkel a poziciót
  • – Nem változtatják meg az állampolgársági törvényt, azaz nem kapnak a külhoni magyarok semmilyen állampolgárságot
  • – Nem változtatják meg a jelenlegi bírói-ügyészi rendszert
  • – Nem változik a külföldi magyarokkal szembeni hivatalos magyar poltikai irányvonal
  • – Nem vonják kétségbe Trianont, és ennek semmilyen jelét sem adják, mert az nacionalista stb….
  • – Nem vonnak senkit sem felelősségre a politikusok közül a Gyurcsány időszakban elkövetett akármiért.

Csak ennyi a feltétel és akkor lehet új választás. De ilyen feltételekkel minek. A Fidesz mindenesetre már felajánlotta  az SZDSZ-nek, hogy tárgyaljanak az új választások kiirásáról. Erre válaszol a szocialista imamalom, amely  hajtogatja: parnerük és barátunk az SZDSZ. Az az ő barátjuk. Az SZDSZ egyes korei másképp gondolkodnak. De a félelem Orbán vViktortól minden racionalitást felülír.

Mindenestre az SZDSZ-nek sikerült bekapcsolnia magában egy időzített bombát. Míg Kóka megválasztása egy viharosan bekövetkező előrehozott változást kódolt volna akarnokságával, Fodor személye egy pártszakadás és háttéralkuk sorozatát sejteti egy adott ideig. És utána a csúfos vég, a megmérettetés a választás.

És közben mint az imamalom mindkét pártban azt hajtogatja: Akarsz előrehozott választásokat Orbán Viktor 2/3-os győzelmével?….

jh

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.