Budapesten, a Terézvárosban, az Andrássy út elején nyílt meg Magyarország legújabb és legnagyobb thaiföldi étterme, a Kaeng Som Tom Yum. A thaibox-szal, thai karaoke-val és ChocoMe kóstolással fűszerezett étteremnyitó ünnepséget a Lucullus BT szervezte.

Budapesten, a Terézvárosban, az Andrássy út elején nyílt meg Magyarország legújabb és legnagyobb thaiföldi étterme, a Kaeng Som Tom Yum. A thaibox-szal, thai karaoke-val és ChocoMe kóstolással fűszerezett étteremnyitó ünnepséget a Lucullus BT szervezte.

Thaiföld népszerű nyaralási célország, sokan keresik fel és a legtöbben annyit azért tudnak róla, hogy a délkelet-ázsiai országot, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. Az is közismert, hogy a helyi ételek finomak. Ennek oka pedig, hogy a thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki. Nagy hatással voltak a thai konyhára a kínai ételek: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik.

A thaiföldi konyha nagyon finom, izgalmas, ugyanakkor Magyarországon mélységesen alulreprezentált – mondta el Kiss Attila, az étterem tulajdonosa. Egy kezünkön meg tudnánk számolni, hány thai étterem van Budapesten. Nagyon kevés, és nem értjük, hogy ez miért van így. Thai feleségemmel, a kiválóan és háziasan főző Su-val – aki ráadásul vendéglátóipari szakember is – ezen szerettünk volna változtatni az étterem nyitásával, tematikus vacsorákkal – tette hozzá. A étterem Közép-Thaiföld jellegzetességeivel szeretné megismertetni a magyar vendégeket. A legősibb módszer, a grillezés: ehhez igazából csak fa kell meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és hal (Nam Phrik). Egy másik jellegzetes ételük a yamgyökérrel készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel, alacsony kalóriájú és egészséges öntettel tálalnak.

Az éttermet nagy belső terekkel és ízléses enteriőrrel alakították ki. Földszintje inkább grill jellegű, az európai szemmel nézve is kényelmes étterem az emeleten kapott helyet. Itt akár nagyobb társaságok is ebédelhetnek, vacsorázhatnak. A thai konyhát nem ismerő magyar vendégeknek a megszokottól eltérő, ötletes fényképes étlap könnyíti meg a választást. A képek alatt az ételek thai, angol és magyar leírása is megtalálható. A Tom Yum levesnél például ez olvasható: Galangál, citromfű, kaffer lime, hagyma, sült-chili szósz, garnélarák, gomba, koriander, csípős chili, tej. Elég jellegzetes íze van, akik a csípős ételeket szeretik, egészen biztosan kedvelni fogják.

A földszinti rész ékessége egy üveggel elválasztott látványkonyha. Az ételek a főnökasszony irányítása alatt, öt remek thaiföldi szakács, három nő és két férfi keze munkája által készülnek. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak – az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. Az alapanyagok többsége egyenesen Thaiföldről érkezik, amit pedig idehaza vásárolnak, azoknál a frissesség és a kifogástalan minőség a döntő szempont. Ezzel együtt az étterem árai – budapesti viszonylatban – közepesnek nevezhetők és a tulajdonosok szándéka szerint ez hosszú ideig így is marad.

Nincs több rejtett, vagy gyanús alapanyag, láthatatlan szakács – az ételkészítés a szemünk láttára történik. Ez a nyitott, őszinte mentalitás egészen ritka az itthoni ázsiai konyháknál – mondta el Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke. A thai konyha sokak számára azért kedvelt, mert gyakran szolgál meglepetésekkel. Egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Gazdagon fűszerezettek, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor. Az allergiások érdekében ugyanakkor szót kell ejteni az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról. A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, a fogásokhoz rizst esznek kenyér és krumpli helyett.

www.tomyum.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük