Trentino és Budapest találkozása címmel szerveztek bemutatót a magyar turisztikai ágazat képviselői számára Trento Autonóm Megye és az ENIT, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal szakemberei. Üzleti és partneri kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket kínáltak.

 

 Trentino és Budapest találkozása címmel szerveztek bemutatót a magyar turisztikai ágazat képviselői számára Trento Autonóm Megye és az ENIT, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal szakemberei. Üzleti és partneri kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket kínáltak.

 Trentino több, mint 4,5 millió turistát fogad évente, akiket az Alpok és a Földközi-tenger közötti úti célok, valamint a páratlan szépségű természeti környezet vonz. Három érintetlen és közismerten varázslatos védett területével ideális azoknak, akik szeretik a sportolást a szabadban, valamint akik a könnyedebb tevékenységet kedvelik. A vízi sportok szerelmeseit a vitorlázás és szörfölés várja a nagyobb tavakon vagy pedig a rafting és a kenuzás a sebes hegyi patakokon. Gazdag művészeti, történelmi, kulturális örökségre találhatunk két jelentős központban, Trentoban és Roveretoben. A téli szezon az egyedülálló panorámával és a téli sportok magas szintű technikai felszerelésével várja a látogatókat.

Bár területe kicsi, képes „kinyílni" és így látogatók tömegét fogadhatja. A megyének mindössze félmillió lakosa van, gazdasága ezért a turizmuson alapul – mondta el Paolo Nicoletti, Trento Autonóm Megye Promóció, Kereskedelmi, Turisztikai és Külföldi Népszerűsítési Főosztályának vezetője. Versenyképes ajánlatuk van a magyar utazók számára is. Az alpesi sípályák igen magas színvonalúak, nyáron viszont a hegymászást szeretnék népszerűsíteni. A megye természeti szépségei roppant hívogatóak és társulnak hozzá a helyi kézműves ipar és a tájjellegű gasztronómia értékei.

A bemutató jelentőségét növeli, hogy azt az Olasz Köztársaság kikiáltásának 64. évfordulóján rendezték meg – hívta fel a figyelmet Bozzay Andrásné a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetője. A tartomány már az Osztrák – Magyar Monarchia idején is ismert volt a magyar utazóközönség körében. Ma sokat tanulhatunk az ottani turizmusszervező szakemberektől. Számunkra Olaszország az egyik legfontosabb partner, a hozzánk érkező turisták számát tekintve a negyedik helyen áll. Egyre inkább barátságos, vendégfogadó országnak tekintenek bennünket az olaszok, különösen az egészségturisztikai lehetőségeink iránt érdeklődnek.

 Trento Közép-Európa és a mediterrán kultúra találkozási pontja – világított rá Paolo Manfrini, a Trentino SPA külkapcsolatokért felelős igazgatója. A megye a Garda-tó és a Dolomitok között fekszik, 56 százalékát erdő borítja. Három nagy természetvédelmi területet és mintegy 300 alpesi tavat találunk a hegyek között. Olaszország legfőbb vonzereje az életminőség, Trento ebben is az élen van. A 107 olasz megye közül 2006-ban és 2008-ban a negyedik, 2007-ben az első helyen állt. Vasúton, repülővel és autópályán is könnyen megközelíthető. A szállodákban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken a turistákat összesen 471 000 férőhely várja, így szinte minden helyi lakosra jut egy turista! Éghajlata nagyon kedvező, évente 300 a napsütéses napok száma.

 A 800 trentinoi sípályán működő 250 felvonó óránként 340 000 embert szállít. A pályák hófedettségéről háromezer hóágyú gondoskodik, a 47 síiskolában 1600 tapasztalt oktató várja a vendégeket. A Dolomiti Superski viszont már a világ legnagyobb egybefüggő sírégiója. Az 1200 kilométer hosszú panoráma sípályára 464 felvonó szállítja a síelőket és az egészhez elegendő egyetlen síbérletet váltani. Található itt pálya minden nehézségi szintnek megfelelően. Lehetőség nyílik bármire: lesiklás, sífutás, snowboard, alpesi síelés, hótalpas túra, egyszóval mindaz, amit hóval és havon csinálni lehet.

 A kerékpárosok számára igen sok lehetőség kínálkozik. Erről Stefania Oradini,a Valle di Ledro Konzorcium marketing igazgatója szólt. A Mountain & Garda Bike egy 215 kilométer hosszú útvonal gyűrű, ami 2500 méter magasra vezet. A táj sokszínűsége megkapó, minden forduló után más és más. Az összesen nyolc főútvonalból mellékutak is leágaznak. Mellettük olyan vendéglátóhelyek sorakoznak, melyek kifejezetten a kerékpáros turisták igényeire készültek fel. (http://www.mountaingardabike.it/) A Dolomiti di Brenta Bike az egyik legnagyobb kiépített kerékpárút. Két fő útvonala van: a kezdőké 136, a „profiké" 171 kilométer hosszú. Itt sem hiányoznak az együttműködő szálláshelyek. Júliusban és augusztusban a kerékpáros túrázók csomagjainak szállítást is megszervezik. (http://www.dolomitibrentabike.it/)

 A terület nyáron egyetlen szabadtéri tornateremmé változik. A Trentino Trekking 4787 kilométerén 832 útvonal vezet keresztül és 197 hegyi vezetővel 143 menedékházhoz juthatunk el. A hegymászó útvonalakról Marlene Filippi, a Dolomiti di Brenta Paganella Turisztikai Irodájának igazgatója adott tájékoztatást. Minden térség önálló üdülést is kínál, de a szállodák jelentős hányada kész kiszolgálni a túrázók igényeit is. Lehet hajnalban reggelizni, elvinni az ebédet, hegyi vezetőt bérelni. Külön útvonal vezet a vallási jelentőségű, meditatív helyekhez. A hegymászó, sziklamászó útvonalakat készen, kidolgozva adják a turistáknak, némelyik 2500 méter magasra is elvezet, de természetesen vannak „barátságosabbak" is, melyek az egész család számára bejárhatóak.

 Bruno Felicetti, Val di Fiemme Turisztikai Irodájának igazgatója messzire tekintett vissza az időben. A Dolomitok helyén 250 millió évvel ezelőtt még korallzátonyok húzódtak, a hegyvidék szerelmesei kövületeket is gyakran találhatnak a sziklák között. Sokak szerint ez a világ egyik legszebb hegyvidéke, 2009. június 26-án az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Hajnalban, néhány másodpercre rózsaszín fényben úszik a táj és ez egészen különleges élményt jelent. Egyharmada védett terület, így érthető, ha állat- és növényvilágai is igen gazdag. Romantikus falvak bújnak meg a völgyekben, a szálláshelyek színvonala minden minőségi kategóriában kifogástalan. Kiegészíti mindezt az olasz konyhaművészet és a jellegzetes trentinoi borok sora. Gyerekeknek a szállodák 8 éves korig ingyenesek, 14 éves korig pedig 33% kedvezményt adnak.

http://www.visittrentino.it/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük