A könyvhetek történetében Supka Géza neves publicista 1927-ben javasolta, hogy évente „könyvnap rendeztessék". Elképzelése csak 1929-ben vált valóra, így érkeztünk el a mostanihoz, a 81. Ünnepi Könyvhéthez.

 

A könyvhetek történetében Supka Géza neves publicista 1927-ben javasolta, hogy évente „könyvnap rendeztessék". Elképzelése csak 1929-ben vált valóra, így érkeztünk el a mostanihoz, a 81. Ünnepi Könyvhéthez.

   Budapesten a belvárosi Vörösmarty téren 250 kiadó jelenlétével tartották, mint szokásos, június első hétvégéjén, idén június 3-6-ig, de minden vidéki városban is megrendezték a színes forgatagot. Mintegy ezer kortárs magyar író (beleértve a határon kívülieket is) dedikálta itt a műveit. Kb. százezer vásárló szemlélte meg kedvenc irodalmi forrásait, de még sokkal több érdeklődő és vásárló zsúfolódott össze a kiadói pultok és a rendezvénysátrak között.

   A Ráday utcában ugyanekkor a X. Ünnepi Könyvhetet tartották mesékkel, színielőadásokkal, pszichológusok, költők személyes részvételével. A Ferenc téren „kötött ki" a Bárka Színház, a Bakáts téren pedig a VII. Református Zenei Fesztivál folyt. Az összes rendezvény ingyenes volt a látogatók számára.

   Személyes élményeim kívánkoznak ide, vagyis az, ami nekem a legjobban tetszett az óriási választékból. Mindkettő igényes és szép ajándék lehet szeretteinknek.

   A Kossuth Könyvkiadó a két évvel ezelőtt kiadott Burma rejtőzködő világa után újabb fantasztikus útikönyvvel, a Vietnam, a felszálló sárkány országa cíművel jelentkezett. Az előzőhöz hasonló „különítmény" indult egy különös világ felfedezésére, de inkább a másoknak való feltérképezésére (Ágh Attila, Csák Erika és Varga Gyula). Az eredmény elképesztő, amilyen részletességgel, szociális érzékenységgel, a napi élet és a gyönyörű tájak leírásával, csodálatos minőségű fotókkal készítették el a munkát. Az olvasó, avagy a távol-keleti ország meghódítására készülő nagyon pontos információkat kap szomorú és vidám múltjáról, uralkodóiról, hiedelmeiről, legendáiról, konyha-, képző- és iparművészetéről, a piacokról, az ünnepekről. Hasznos tanácsokban is bővelkedik a könyv, úgymint pénznem, vásárlás, szállodák, közlekedés, ivóvíz és a különböző kirándulások a gyönyörű ország más tájaira. Meghatóak Vietnam legendái, máig élő vallásai, szertartásai, természeti csodái és színei. Szerencsés sárkányuk ma valóban felfelé ívelőben van – derül ki a szépséges könyvből.  Nemcsak a felfedezőútra vállalkozóknak vagy vágyóknak ajánlanám, hanem azoknak is, akik keleti tárgyú tudásukat gyarapítanák.  

   Az idei választékból kitűnik az Aréna 2000 Kiadó szakácskönyvei közül Varga Gábor Gourmandia című könyve A legjobb házias és mesteri cukrászreceptek alcímmel. A szerzőt sokan ismerik a dessert.eu internetes oldalakról. Főleg arról nevezetes, hogy receptjei egyszerűek, érthetőek, a mindennapi háziasszony vagy főzni-sütni szerető férfi számára elérhetőek. Hétköznapi alapanyagokból varázsol ízléses falatokat, persze itt főleg édességeket. A munkafolyamatok minden egyes lépéséről külön-külön első osztályú fotókat készített Wlcsek András. Ezzel is megkönnyíti a készítők dolgát.

   Varga Gábor nagyon fiatal, nem gondolnánk, hogy 13 éve mestercukrász, hobbija is a hívatása. A Stamag-Ireks, csak természetes alapanyagokat forgalmazó nemzetközi cukrász-cég hazai képviselője. Évek óta vezeti szakács társával együtt a népszerű www.dessert.eu  portált. A jelenlegi az első könyve, de tervez továbbiakat is. A mai szakácskönyv áradatban Varga munkája azért tűnik ki, mert magyaroknak szól, nem trendi séfek tollából. A legegyszerűbb receptekkel a kezdőket bátorítja, a bonyolultabbakkal és a saját „találmányaival" a gyakorlottakat kápráztatja el. A Házias receptek alatt megtaláljuk a palacsintát, a tejbegrízt, a császármorzsát, a rizsfelfújtat vagy a mézes kalácsot, a Cukrászreceptek között a máktortát, a tiramisut, a kapros-túrós lepényt stb. Ínyenceknek szól a bonbon-, a fagylalt- és a likőrkészítés, a Dobostorta felső lapja és így tovább. Előfordul, hogy egy-egy recept az ínycsiklandozó fotók miatt több oldalt foglal el.

   Amíg a régi szakácskönyvek ráérő nagyanyáinknak szóltak, addig ez a modern konyha eszközeivel a ma emberét bírja rá a sütésre-főzésre. Külföldi divatokat csak külalakjában követi a vastag kötet, belül azonban a hazai olvasók ill. a próbálkozók igényeit elégíti ki.

   Mindenkinek ajánlani tudom, mert csupán az olvasása is jó szórakozás.

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük