A Balaton északi partján Toszkánát idézi a táj. Egy festői, eldugott település hívogat, mely mediterrán mikroklímájával már az ókori rómaiakat is lenyűgözte. Az aprócska falu, Monoszló, tizenöt évvel ezelőtt letelepedésre késztetett itt egy nyughatatlan embert, aki mára csodát csinált.

A Balaton északi partján Toszkánát idézi a táj. Egy festői, eldugott település hívogat, mely mediterrán mikroklímájával már az ókori rómaiakat is lenyűgözte. Az aprócska falu, Monoszló, tizenöt évvel ezelőtt letelepedésre késztetett itt egy nyughatatlan embert, aki mára csodát csinált.

Mint korábban is annyiszor, ismét egészen megtelt az In Vino Veritas boltja a Dohány utcában. A borkedvelők népes csapatának ezúttal Liszkay Mihály neve volt a mágnes, mely őket az üzletbe vonzotta. A borait már sokan ismerték korábban is, a siker történetét viszont jóval kevesebben. Akár regény is kezdődhetne úgy, hogy egy fiú, 16 évesen, szülők nélkül, nekivág a világnak. Hollandia sok magyar menekültet karolt fel akkoriban, ösztöndíjat, munkát adott. A fiú tehetséges volt és a vendéglátó-szakmai tanulmányok mellett – csak úgy, hallás után – zongorázni is megtanult. Nem is rosszul. Végigmuzsikálta a fél világot, a zene, mint egy igazi barát, ma is betölti az életét. Hollandiában három étterme is volt, 24 éves korában nyitotta meg az elsőt! Az útja később Kanadába vitte, harminchárom évig ott élt. Egy kanadai étteremláncot szeretett volna meghonosítani Magyarországon, azért jött vissza, telve idealizmussal. A korrupcióval fertőzött „magyar valóság" útját állta. Véletlenül talált rá a Káli-medencében arra a csodálatos területre, mely azóta is fogva tartja.

Ma úgy mondja: „ha tudtam volna, mi vár rám, biztos nem lettem volna borász!" Annak idején azt sem tudta, hogy az ország egyik legértékesebb dűlőjét sodorta a sors a birtokába. A Pangyér dűlő, a nyilvántartás szerinti 385 pontjával magasan vezeti a kataszteri listát. Mindjárt az elején tizenkétezer tő Pinot Noir-t telepített rá. A vulkanikus, sziklás, köves terület nemcsak a hagyományos vörösbor, de a kiemelkedő minőségű rosé készítésére is nagyszerű lehetőséget kínál. Sajnos a szőlőtelepítés sem folyhatott zavartalanul. Mesterségesen emelt gátakon kellett áttörni – de sikerült. Kivágták az összes elöregedett tőkét, fertőtlenítették és 90 centiméter mélyen megforgatták a talajt 48 ezer új tőke számára. Cabernet Franc és Sauvignon, valamint Merlot került a Pinot Noir mellé. A borok rövidesen már aranyérmeket nyertek rangos külföldi versenyeken. Kezdő borászat esetében ez roppant figyelemre méltó tényező volt. A Pinot Noir ezen a területen teljesen más, mint a francia, sokkal gyümölcsösebb különleges karakterű bor.

A táj, a bor és a sikerek hatására kikristályosodott a filozófia is: az élet arról szól, hogy együnk, igyunk, muzsikáljunk és szeressünk! A sorrendet mindenki határozza meg magának! A természet adottságai persze – bármennyire is kiválóak – nem elegendőek az igazán jó borok készítéséhez. Sok munka is kell még hozzá. No meg önmérséklet; a minőség fontosabb a mennyiségnél. A Liszkay-birtokon egy tőke, egy üveg bort ad – nem többet. A Cabernet Franc-ról is elég annyit mondani: benne van minden, aminek benne kell lenni. Nagy színintenzitás, elegáns, kiegyensúlyozott illatkép, arabica kávé és csokoládé ízek, érett tanninok jellemzik.

A 2008-as Cabernet Sauvignon a tízhektáros terület északi lejtőjéről származik és magán hordozza a terroir minden jellemző sajátosságát. A Pannon Bormustra csúcsborai között szerepel. Jellegzetes aromái ellenére – vagy talán éppen azért – könnyen iható. Ez általában is igaz a Liszkay-borokra, itatják magukat. A pincészetben ugyanis leálltak a kezdeti nagyon erős barrique használatról. Volt idő, amikor a hazai fogyasztók a Balaton vidékéről csak fehérbort tudtak elképzelni. Hogy a rómaiak idején errefelé csak kékszőlőt termesztettek, az már régen feledésbe merült. Most több termelő is kínál már vörösbort és ezek között a Liszkay pincészetből származók igen előkelő helyet foglalnak el.

A világ legdrágább jó borai szinte kivétel nélkül mind cuvée-k. Az eddigiekből már kiderült, hogy a Liszkay birtokon van nagyon jó Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon. Hozzáadva még egy kis Merlot, a terroir kiváló adottságának, a visszafogott fahordós kezelésnek köszönhetően, nemes tölgyes, gazdagon érett cseresznye és pirosmeggy ízvilág élvezhető ebben a házasításban. Gazdag, egyedi jellegű, komplex fűszeressége tartalmas, hosszú lecsengést eredményez. Liszkay-borok címkéjének többségén egy közös jelzés is olvasható: Pangyéri szűz. A dűlő nevén kívül ez némi nosztalgia hordozója is. A kezdetekkor, a legelső termés, a szűztermés, olyan jól sikerült, hogy a továbbiakban mértéknek állították maguk elé. A megnevezés erre a kötelezettségre utal.

Az egyetlen kivétel, hol a címkén nem szerepel ez az utalás, egy Cabernet Franc, a Giulia. Készítési eljárása is más. Kádban erjedt, és nem hordóban, hanem acéltartályban érlelik. A bor nevét a termelő „legnagyobb szerelméről" a legfiatalabb unokájáról kapta. Olyan is, mint egy kislány, lendületes, vidám, ízekben gazdag. Kirobbanóan gyümölcsös. Ez is a Pangyér dűlő agyagos, vulkanikus talaján termett, szőlőjét teljes éréskor szüretelték. Ez a bor méltó lezárása volt az In Vino Veritas boltjában rendezett bemutatónak. Mivel a helyszínen zongora nem volt, Liskay Mihály művészetét nem élvezhette a közönség, azért egy emberként határozták el, hogy a kóstolást legközelebb Monoszlón folytatják.

www.borkereskedes.hu                                   www.liszkay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük