2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Nincsenek nyitott kérdések

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3456"><img class="image thumbnail" src="/files/images/UM.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Lezárta a kormány a tizenöt Operatív Program tárgyalását és a terveket hivatalosan benyújtotta az Uniónak. A részleteket Bajnai Gordon és Kóka János miniszterek közös tájékoztatón ismertették.</p><p>

 

1 Lezárta a kormány a tizenöt Operatív Program tárgyalását és a terveket hivatalosan benyújtotta az Uniónak. A részleteket Bajnai Gordon és Kóka János miniszterek közös tájékoztatón ismertették.

 

1 Lezárta a kormány a tizenöt Operatív Program tárgyalását és a terveket hivatalosan benyújtotta az Uniónak. A részleteket Bajnai Gordon és Kóka János miniszterek közös tájékoztatón ismertették.

bajnai gordon A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség július 13-án mintegy 13 milliárd forint értékben újabb tíz, gazdaságfejlesztési pályázatot hirdet meg – jelentette be Bajnai Gordon. A következõ hét évre szóló, 800 milliárd forintos keretbõl kétszáz milliárdnyi vissza nem térítendõ támogatás nyílik meg az idén. Ezek a pályázatok akár 3000 vállalkozás beruházásait segíthetik megvalósulni, a gazdaságfejlesztést, a vállalkozások hatékonyságának növelését szolgálják. Induló vállalkozásokat kíván támogatni az a pályázat, melynek keretében költségeik 30%-a erejéig, összesen 4,8 milliárd forint támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetû kistérségekben mûködõ vállalkozások. Feltétel többek között, hogy a támogatott beruházás teremtsen munkalehetõséget a térségben és járuljon hozzá annak felzárkózásához. Olyan, kezdõ, két lezárt üzleti évvel még nem rendelkezõ vállalkozások igényelhetnek támogatást, amelyek új beszerzéseket, infrastrukturális és ingatlan beruházást terveznek, vagy meg kívánják újítani gyártási eljárásaikat, fejlesztenék információs technológiai hátterüket a könnyebb piacra jutás érdekében. A pályázatok benyújtására 2007. augusztus 24-tõl 2007. december 31-ig lesz lehetõség.

Fontos cél, hogy az ország bekapcsolódjon a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe. Ezért a vállalkozások 4 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, illetve fejlesztésére. A keretösszeg 15 regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki 20-30%-os támogatás mellett. A magasan képzett munkaerõ foglalkoztatottságának növelését szolgálja, hogy a fejlesztés kapcsán létesülõ új munkahelyek költségei finanszírozhatók lesznek. Ez a lehetõség szintén augusztus végétõl 2007. december 31-ig lesz elérhetõ. 2 milliárd forintos keret nyílik meg augusztus végén, amely segíteni fogja a vállalatirányítási rendszerek bevezetését, növelve ezzel a belsõ vállalati folyamatok hatékonyságát és a vállalatok közötti üzleti kapcsolatok intenzitását. 200-250 különféle, cégek, vállalkozók, vagy kamarák által indított terv juthat fejlesztési forráshoz, a támogatás mértéke maximálisan 35-50% lehet.

A hazai KKV-szektor csak nehezen tud megfelelni az uniós és a nemzetközi szabványok minõségi követelményeinek, ezért a gazdaságfejlesztési program 1,2 milliárd forinttal támogatja a minõség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetését. Ez a pályázat 1700-2000 vállalkozás gondjaira jelenthet megoldást azáltal, hogy a költségek felét közösségi források adják. Ezen kívül uniós forrást igényelhetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és más vállalkozási érdekképviseletek, e-kereskedelemre, és egyéb ?e-szolgáltatások" bevezetésére. A tender 270-350 pályázat 35-50%-os támogatását teszi lehetõvé. A megvalósuló beruházásoktól várható, hogy javul a kis- és középvállalkozások elektronikus értékesítési tevékenysége, erõsödik a fogyasztói és üzleti bizalom.

Ezek a lehetõségek nemcsak a felzárkózó régiók gazdaságát segítik, hanem ún. tükörpályázatok formájában meghirdetik Magyarország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon is, vissza nem térítendõ forrást kínálva az itt mûködõ vállalkozásoknak.

Magyarország az Unióban elsõként írta ki a pályázatokat, melyeket sokáig kétely övezett. Attól tartottak, nem lesz elég pályázó. A pályázatok lezárást követõen kijelenthetõ, hogy minden pályázati kiírást túljegyeztek. A márciusban meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázatokra 1800 vállalkozás nyújtott be igényt 48 milliárd forint értékben, ez kétszerese a rendelkezésre álló 24,7 milliárd forintnak. Ötszörös a túljegyzés az egyik közép-magyarországi régióra meghirdetett pályázati ablak esetében. A legtöbb pályázatot a dél-alföldi régióban nyújtották be, a legnagyobb összeget Észak-Magyarországról kérték. A legkevésbé aktívnak Dél-Dunántúl bizonyult, ott a pályázati kedvet élénkíteni kell. Az összes pályázóknak csak öt százaléka nagyvállalat, õk a rendelkezésre álló összeg 35 százalékára pályáztak. Ebben a körben nem cél minden igény kielégítése, a program egészében inkább a kisebbek támogatása a fontos.

kóka jános A korábbi évek pályázati rendszerét ért kritikák jogosak voltak – mondta Kóka János. Ezért az elmúlt hónapokban a gazdaságfejlesztési pályázatok új filozófiát követtek. Továbbra is fontos a gazdasági szereplõk igényeinek kielégítése, de immár fontos követelmény a vállalkozások hozzájárulása az ország növekedéséhez. Az elsõ gazdaságfejlesztési pályázatok tapasztalatai igazolták ezt az új filozófiát. Az új koalíciós megállapodásról szólva hozzátette még: sok minden egyszerûbbé válik. Például az adórendszer, az adminisztráció, a vállalatalapítás és -üzemeltetés. Meg fogják könnyíteni a hozzáférést a pályázati pénzekhez. Rövidebb idõ alatt bírálják el a pályázatokat és utalják ki a pénzt. Ennek érdekében egyetlen szervezet foglalkozik a pályázati rendszer egészével: a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ. A 10 millió forint alatti, ?normatív" pályázatoknál a korábbi négy hónapról 3-4 hétre csökken az ügyintézés és biztosítékot sem kell adni. Ezzel a legkisebbek pályázati lehetõségeit könnyítik. A vállalkozó áll majd az eljárás középpontjában és nem a hivatal. Elõször csak az adatlapot kell beadni és ha nyert, csak utána kell a szükséges igazolásokat beszerezni.

A pályázati regisztráció tanulságai alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal egyetértésben döntést hozott arról, hogy a továbbiakban a bíráló bizottságok által támogatásra javasolt pályázati igényeket milyen mértékig elégíti ki. E szerint a hátrányos helyzetû kistérségekben meghirdetett két pályázati kiírásra (GOP-2007-2.1.2/B, GOP-2007-2.1.2/C) beérkezett igények esetében forráshiány miatt pályázatot nem fog elutasítani. Ezen a címen szintén nem utasítják el a hat konvergencia régióra megnyitott GOP-2007-2.1.1/B pályázatait.

A közép-magyarországi régióra meghirdetett KMOP-2007-1.2.1/B jelû pályázati kiírás, illetve a hat konvergencia régióban kiírt GOP-2007-2.1.1/C jelû pályázati kiírás esetében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétszeresére emeli a keretet. A bíráló bizottság által támogatásra javasolt pályázatokat a megemelt keret erejéig pontszám szerinti sorba állítás alapján támogatják.

A kis- és középvállalkozások fejlesztése versenyképességük növelése érdekében történik. Ennek eszközei többnyire az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési programjában jelennek meg vissza nem térítendõ támogatások és visszatérítendõ pénzügyi eszközök formájában. A cégek hitelhez jutását segítõ, ez év negyedik negyedévében meghirdetendõ ?Jeremie" típusú pénzügyi programok segítségével bõvülhet azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek képesek lesznek külsõ források bevonására. Ez pedig a magyar gazdaság egészében is kedvezõ folyamatokat indíthat el.

Az ellenzéki kritikákról szólva a miniszterek elmondták: Az EU támogatási rendszere megváltozott. Ebben a hét évben a Széchenyi-terv negyvenszeresét(!) fogjuk fejlesztésekre fordítani. Nem kevesek kapnak nagyobb összegeket, hanem sok tízezer vállalkozást segítenek pályázati pénzekkel, hitellel, állami támogatással, beleértve az uniós piacra lépés megsegítését is.

Az új pályázatokat augusztus 24-tõl lehet benyújtani, 600 ezer forinttól 500 millióig kérhetõ támogatás. A teljes beruházás értékének felét, harmadát kínálják vissza nem térítendõ támogatás formájában, hogy a legkisebb, családi mikrovállalkozások is pályázhassanak.

http://www.nfu.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.