2024.december.22. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Aranymetszés

7 perc olvasás

ol-riz-1.jpg Bár a szó nem annyira a szőlőskertek táján, inkább a képzőművészet és a geometria berkeiben honos, mégis jól írja le azt a filozófiát, amit az Olaszrizling Október rendezvényén a kiállító borászok többsége magára nézve elfogad. Tökéletes arányokat és teljes harmóniát jelent.

ol-riz-2.jpg Az idei – sorrendben már az ötödik – Olaszrizling Október rendezvényen nyolcvan borász, mintegy kétszáz bort mutatott be. Ez kitűnő alkalmat kínált, hogy a vendégek összehasonlíthassák a különböző borvidékekről származó borokat, az eltérő stílusokat, behatóbban megismerkedjenek az egyes termőhelyek sajátosságait legjobban megmutató, dűlőszelektált borokkal vagy akár a késői szüretelésű desszertborokkal is. Mivel több kiállító borászatnál a hagyományos Olaszrizling mellett a Rajnai Rizling is kóstolható volt, lehetőség nyílt a kétféle fajta eltérő karakterének megtapasztalására is. Azok számára, akik a borokkal való behatóbb ismerkedést is célul tűzték ki, a Borkollégium – négy különböző témában szervezett – ingyenes előadásai nyújtottak erre módot. A legfontosabb persze mégis csak az volt, hogy személyesen találkozva a borásszal, meghallgathattuk az ő véleményét saját borairól.

ol-riz-3.jpg Kezdjük mindjárt a legjobbal: A Winelovers közel száz bort felvonultató vakkóstolóján Kamocsay Ákos 2015-ös Prémium Sós-hegy Olaszrizlingje végzett az első helyen. Lendületes, a fajtajelleget jól mutató, elegáns bor. Finom hordóhasználat és harmónia jellemzi. Tíz hónapig volt acéltartályban, azóta pedig a palackban érlelődik. A bort a 37. Magyar Bormustrán aranyéremmel jutalmazták, a Prestige Reserve versenyen pedig Vinum bonum díjat kapott. Vörös Attila borszakértő ezt a bort – miután viszonylag teltebb, gazdagabb Olaszrizling, melyben szép, lekerekedett savakkal találkozunk, vargányagombás, tejszínes tagliatelléhez, de akár egy töltött káposztához is nyugodtan oda merné adni. Komplex, sokrétű bor, amit ízgazdag, fűszeres ételek mellé bátran ajánlhatunk.

ol-riz-4.jpg Mint korábban is mindig, a borbemutatónak most is volt egy tájékoztató füzete. Benne pedig egy érdekes állítás: „Ha csak öt bort kóstolhatnánk meg az Olaszrizling Október Nagykóstolón, akkor biztosan ezek lennének azok.” Az utána következő felsorolásban pedig a Borbély Pincészet 2015-ös Bács-hegy Olaszrizlingje állt az első helyen. A bemutatóra öt különböző stílusú bort hoztak – mondta el Borbély Tamás – a nyertesből ráadásul két évjáratot is. A pincészet a könnyed, reduktív, „mindennapok” Olaszrizlingjétől, a hordós, területválogatásokon keresztül, a késői szüretelésű, desszertbornak szánt Olaszrizlingen át, egészen a jégborig különbözőeket kínál. A 2015-ös, igazán szép, ásványos ízű, félévet töltött hordóban, így a „hordókarakter” csak szolidan érezhető a háttérben. A fajtára jellemző gyümölcsös ízek jobban érvényesülnek. Az idén „Tapolca város bora”lett.

ol-riz-5.jpgA Nagykóstolónak most is volt kiállítója Szlovákiából. A Movino Borászat Nagykürtösről érkezett és már másodszor vesz részt ezen a rendezvényen. A tapasztalatuk nagyon jó, annál is inkább, mert tavaly ők nyerték a borversenyt és az idén is mind a három benevezett mintájuk benne volt az első tízben. Jelszavuk: „Az íz művészete…” és ez valóban illik a boraikra. Igen kedvezően fogadta a közönség az édesebb, késői szüretelésű Olaszrizlingjüket, aminek a cukortartalma már a szüretkor 16 fokos volt. Boraikat többnyire acéltartályban kezelik, de az utóbbi években már féléves, fahordós érlelést is alkalmaznak. Ők az Olaszrizlinget elsősorban szárnyasból, csirkéből készített ételekhez ajánlják. Bár ezek a borok Magyarországon még nem kaphatók, az érdeklődők könnyen hozzájuthatnak, hiszen Nagykürtös Balassagyarmattól mindössze tizenhét kilométerre van.

ol-riz-6.jpg Ha az aranymetszés fogalmát kibontjuk, a tökéletes harmónia jut eszünkbe és mi ugyanezt keressük ezekben a prémium borokban is – erősítette meg Varga Máté, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa. A helyi jelleg és a magasabb technológia között kívánjuk megtalálni a harmóniát. Elvünk – tudtuk meg tőle – hogy mindennel a lehető legprofesszionálisabb szinten foglalkozunk. Kezdve ott, hogy nagyon jó szakembergárdával dolgozunk, van egy kutatónk is, aki folyamatosan új technológiákkal kísérletezik. A szőlőtermelésben, feldolgozásban és a borászati folyamatokban is a lehető legmagasabb minőségi színvonalat próbáljuk elérni, ezeknél a prémium tételeknél. Gondosan választjuk meg azokat a dűlőket, ahonnan a magas színvonalú borokat várjuk. Az Olaszrizlingünk a Balatonra „néz”. A szőlő is ott szeret lenni, ahol az ember, bár nem a táj szépségében gyönyörködik, de élvezi a vízfelület klímakiegyenlítő hatását. Mintegy 70 mázsa hektáronkénti terméskorlátozást is alkalmazunk az igazán jó minőség elérése érdekében.

ol-riz-7.jpg A Málik Pincészet boraira a palack címkéjén lévő vaddisznófej hívja fel a figyelmet. Gyorsan szögezzük le: nem kell attól félni, hogy a fogyasztói válnak hasonlatossá egy idő után a derék négylábúhoz. Málik Zoltán, a pincészet tulajdonosa és főborásza, a helyi vadásztársaság elnöke is. A múlt és a jelen összekapcsolására választották ezt a jelképet. A boraik viszont határozottan finomak. A 2012-es Olaszrizling szőlőjét például teljes érettségben szüretelték, az erjedést és az első fejtést követően majdnem félévig, nagy fahordóban, finomseprőn tartották. A fa nem, csak az oxigén hatása és a seprő krémessége érződik a borban. A bor spontán erjedt, tehát nem használtak hozzá sem élesztőt, sem más kezelőanyagot, így joggal elmondható róla, hogy valóban természetes, naturális bor keletkezett. A 2016-os tétel teljesen új, most kóstoltatták először a közönséggel, már megmutatható, de néhány év palackos érlelés még vár rá. A 2015-ös ezt már megkapta, a savak, az aromák és az alkohol harmóniája szépen ki is alakult benne. A magasabb alkoholtartalom miatt a zsírosabb ételekhez ajánlják.

ol-riz-8.jpg A korábbi évektől eltérően, új címkékkel jelentek meg a Dobosi Pincészet borai. Az arculatváltás egyik oka – mondta el Dobosi Győző – hogy megszületett náluk egy új termék, ami eddig nem volt: egy hordós érlelésű bor. A másik ok pedig, hogy az üzletekben nemcsak a borok, a címkék is versenyeznek egymással! Ide, most háromféle Olaszrizlinget is elhoztak. Az egyik a reduktív Olaszrizling, kissé eltér ettől a Balatonbor, ami szintén tiszta Olaszrizling, könnyű gyümölcsös. A harmadik pedig a Hegybor Olaszrizling, ennek a fele ötszáz literes, másodtöltésű fahordókban érett. Igen jól sikerült és ezt jelzi az is, hogy a hegyközségek által szervezett idei országos borversenyen két különdíjat is kapott. A legjobb nagytestű fehérbor lett és a legjobb kárpát-medencei fajtából készült bor címet is elnyerte. Megmutatja a rizling sokszínűségét, változatos, szép arcát. A levél díszítésű palack anyaga víz-zöld, zöldalmás aromájú bor van benne. Színre igaz ez a Balatonborra is, viszont itt a frissessége mellett jobban érvényesül a klasszikus, keserűmandulás rizling-hatás. A hordós pedig nagyon szépen hozza illatban és zamatban is az érett körte, birsalma jegyeit. „Hosszú” kissé olajos szerkezetű, sárgásabb színű bor. Olyan harmonikus, mint amilyen életre vágyunk és olyan alkalmakkor kell fogyasztani, amikor béke van bennünk, amikor meg tudjuk adni a tiszteletet a bornak és saját magunknak!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alapította : Pósvári Sándor - 1973. Powered by WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. 2025©