2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Miben legyünk európaiak?

6 perc olvasás

istvan-1.jpg Harmincöt évvel ezelőtt, 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, az első bemutatója Szörényi Levente és Bródy János azóta is töretlen népszerűségű rockoperájának. Az István, a király idén augusztus 24-25-26-án lesz látható Baján, a Petőfi-szigeten.

lorinczy-2.jpgMi lehet annak az oka, hogy egy színház vezetősége egy darabot műsorra tűz – tette fel a kérdést az előadásról szóló szabadtéri sajtótájékoztató elején Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Az egyik valószínűleg az, hogy szeretik a darabot és hisznek benne. Másrészt pedig jól látható, hogy a kérdés, hogy miben legyünk európaiak, miben járjuk a saját utunkat és ez a két nézőpont évszázadok óta miként ütközik a hétköznapi emberek és egy ország vezetőinek fejében, gondolataiban? Ez megunhatatlan és mindig aktuális téma. Mindennapjaink most is bizonyítják. Van még más fontos kérdés is: hogy kinek és miért mutatjuk be az előadást? Mi most úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne egy 0fiatalos előadást csinálni. A generációk sorban felnőnek, mi és a szüleink szeretjük ezt a művet, de vajon készült-e olyan adaptáció, ami már a mostani fiataloknak szól?

istvan-2.jpg Amiből ők is megértik, hogy a nagyszüleik, szüleik mit is szerettek benne? Kell hozzá egy jó alkotó csapat és az ebben a színházban rendelkezésre áll. Ilyen fiatal rendező, mint Székely Kriszta még soha nem állította színpadra ezt a darabot és még nő sem rendezte soha! Ráadásul Makláry László mellett a másik karmester is nő lesz, Szabó Mónika. A jelmeztervező, Pattantyus Dóri is egy különleges látványvilággal készül a bajai bemutatóra. Minden adott tehát egy igazán sikeres felújításhoz, ősszel pedig a mű beköltözik majd a fővárosba, az Operettszínház épületébe is. Koppánynak három felesége lesz, Szendy Szilvi, Bódi Barbara, harmadikként pedig egy nagyon tehetséges „stúdiós” lány kapta a lehetőséget, Faragó Alexandra.

istvan-3.jpg Van a darabban egy német lovag, aki Gizellával érkezik, őt idén augusztusban Gömöri András Máté kelti életre. Astrix főpap annak idején Viktor Máté volt, most az ő énektechnikájának Homonnay Zsolt képes legjobban megfelelni. Torda nagyon nehéz, nagyon kényes szerep, ezért a szereposztás is kettős lesz: Szomor György és György-Rózsa Sándor lesz a két sámán Baján. Laborc számára emblematikus dalt írtak a szerzők, előadója most Kerényi Miklós Máté. Talán a legnagyobb lehetőség egy fiatal művésznőnknek jutott, mivel a rendező nagyon fiatal Gizellát szeretett volna látni. Meg is találta Maros Bernadett személyében. Rékát a csodálatos Gubik Petra fogja alakítani, mellette István szerepében a közönség Kocsis Dénest láthatja Baján.

istvan-4.jpgA „Csodálatos Baja” fesztivál sorozat 2012-ben kezdődött a Miss Saigon bemutatásával – emlékezett vissza Bócsa Barnabás, a bajai Marketing és Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója. Ekkor volt, hogy – első ízben – a bajai Szentháromság téren felépült egy négyezer embert befogadó nézőtér és egy ezernégyszáz négyzetméteres nagyszínpad. A musical, bátran mondhatjuk, hogy katartikus élményt jelentett számunkra, a nagyszerű fénytechnikával és a kiváló szereposztással. Mindjárt a második előadás után elfogyott az összes jegy a továbbiakra. Most is hasonló élményben lehet részük azoknak, akik Bajára látogatnak a Petőfi-szigetre. Gyönyörű természeti környezetben, egy erdővel a hátterében épült fel az új színpad, a másik oldalról pedig a Sugovica folyó öleli körül a teret. Ott kerül most színre ez a harmincöt éve folyamatosan, rendkívül sikeres darab. A helyszín Baja belvárosából háromperces sétával elérhető.

istvan-5.jpgSarolt, István édesanyja Polyák Lilla lesz, Kocsis Dénes mellett ő gyakran látható majd a színpadon. A Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, Makláry László viszont már 1983-ban is jelen volt és azóta is jelen van a darab minden megszólaltatásánál. Akkor hosszú ideig, hat-nyolc hónapig dolgozott együtt Szörényi Leventével és Bródy Jánossal, a legapróbb részletekig ismer tehát mindent az operáról. A szereposztásnál olyan embereket próbáltak a színpadra állítani, akiket akkor színházban nem nagyon fogadtak el. A szerepeket nagy rocklegendák kapták, mint Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, értük külön küzdelmet kellett vívni a kor hatalmasságaival. Szerencsére a hanglemezgyár stúdiójának épületében lakott Keszler Pál, aki abban az időben a Budapesti Operettszínház igazgatója volt. Ő volt, aki „szalonképessé” tudta tenni a rockereket és a dalszövegeket. A bemutatón azután – augusztus 18-án – az elsöprő siker mindent igazolt.

istvan-6.jpg A darabban szinte kulcsfigura a három magyar úr. Az ősbemutatón a Vígszínház három remek színésze, Szakácsi Sándor, Sörös Sándor és Balázs Péter, most pedig szintén roppan közkedvelt, három operettszínházi művész, igazi fanyar személyiség, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter és Földes Tamás kelti életre majd a figurákat. A rendező, Székely Kriszta is azokat a darabokat tartja érdekesnek, melyek a mához is tudnak szólni. Azokat a műveket szereti, amiknek „rétegei” vannak. Az István, a király, pont ilyen, rengeteg rétegből épül föl. Kiindul egy európai helyzetből, az ország földrajzi helyzetéből adódó konfliktusokból, és ezek rendre ismétlődni látszanak országunk történelmében. Olyan miliő mutatkozik meg ebben a darabban, aminek olvasása egyáltalán nem áll távol a ma emberétől.

istvan-7.jpg Ha tovább bontjuk ezeket a rétegeket, akkor a történet középpontjában egy család áll. Ez a család kettészakad, de mégis csak egy marad. István egy fiatalember, akinek gyászoló, nagy nyomás alatt lévő édesanyja maradt, és ugyanebben a családban Koppány a másik pólus. Ez csak egy mikro-jelenség, de mégis kisugárzik az ország történelmére. A rendező munkájának fontos része a szereposztás. A siker is legalább ötven százalékban ezen múlik. Ugyanakkor az a jó, ha a szereposztásban van fricska, van csavar, van bátorság, vállalás. Most ugyanis kicsit más értelmezést gondolnak el Koppányról, színészi és hangfekvési szempontból is másként közelítik meg a szerepet, ezért Koppány megszemélyesítőjének olyan művészt választottak, aki már sok műfajban bizonyított és alkotott maradandót. A feladat megoldása idén majd Dolhai Attilára vár. Az előadásra jegyek az Interneten már rendelhetők.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.