2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Roma szegények és roma gazdagok: miért a nagy különbség?

2 perc olvasás
Az ember alapvetően jónak születik. Mindenki boldog életre vágyik és ez jár neki életén át, még ha bármely faj, felekezet vagy náció ahová született. Magyarországon a romaság körében két pólus közötti kötélen egyensúlyozik a világ, szegény roma és gazdag roma. Közte pedig van a diszkrét társadalmi űr...
szegenyciganyok

Látom ezt a videót és elgondolkodom, hogyan lehetséges az, hogy az egyik roma család úszik az aranyban a jólétben, a másik sárban gázol és tapasztja az iszapot. Az egyik 60 milliós Mercedessel autózik a másiknak egy gabonahúzó kocsija sincsen. Az egyik roma család asztalán lakoma, a másik család asztalára meg kenyér se jut naponta.

szegenyciganyok

Akkor amikor a jogokról beszélünk, a közösségről és a származás illetve hovatartozás vállalásról, akkor ez a mérleg két szélsó nyelvén lévő megélhetési különbség egyetlen gyémánttal kivert roma embert sem borzaszt el?
gazdagciganyok

Nem kerek ez a kórkép és borzasztó ez a fajta szegénység, de ha már úton-útfélen jogokat kérnek emberek, akkor hol az a közös nyelv, a testvérem, a mi fajtánk, vagy bármi ami a romaságot ilyenkor is egybe húzná: hol van ilyenkor ez a fajta összetartozó “testvéremezés”?  Miért nem segítenek a gazdag romák a szegényeken? Miért nem tesznek a közösségék, a rokonokért, a felemelkedésért, a lehetőségekért együtt?

Sokat segítene annak a megértése, hogy miért áll távol a két véglet és mitől érzi többnek a gazdag a szegényél ha mindkettő, roma származású. Azt hiszem Isten gyermekeiként mindegyiknek joga boldognak lenni, jól élni és nélkülözés nélkül, legyen szegény vagy gazdag, vidéki, városi, putrisoros vagy kastélyban pávázó. Simán csak ember…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.