Észak-Rajna-Vesztfália  nagyszabású összművészeti fesztiváljának középpontjába a magyar kultúrát állítja.

 

 

Észak-Rajna-Vesztfália  nagyszabású összművészeti fesztiváljának középpontjába a magyar kultúrát állítja.

 

A 18 millió lakosú német tartományban első ízben mutatkozik be a magyar kultúra ilyen erőteljesen: 109 magyar művész, ill. társulat, több mint 200 rendezvénnyel, négy hónapig (2010. áprilistól 2010. augusztusig), szerepel a német szövetségi tartomány 14 városában (Aachen, Bielefeld, Bochum, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Hagen, Köln, Münster, Mülheim, Neuss, Oberhausen, Wuppertal).

A fesztiválról  2010. május 11-én  adott tájékoztatást  dr.Christian Esch,  Észak-Rajna-Vestfália Kulturális Programirodájának (NRW Kultursekretariat) igazgatója és Can Togay János,  a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója, a Scene Ungarn fővédnöke.

Esch úr elmondta, a magyar kultúra és a magyarországi történések érdeklik a német embereket, még a nyelv is érdeklődést kelt, ahogyan azt a magyar szervezésű előadások során is tapasztalni lehet.  Az érdeklődést és rokonszenvet a német újra-egyesítés során megnyilvánult magyar szerepvállalás és a Balaton parti kelet-nyugati német találkozások egykori történései erősítették.

A német átlagember mára túljutott a csikós-gulyás féle sztereotípiákon! Legfeljebb vicc formájában vetődik fel. A tartományban ilyen mértékű magyar kulturális megjelenés még soha nem volt, nagy reményeket fűznek sikeres kivitelezéséhez.

Kérdésre válaszolva, elmondta;  az  osszi-vessi, (keletnémet-nyugatnémet) emberek közötti különbségek lassan oldódnak, de nyomokban még tapasztalhatók. (Létezik még a bundi  kifejezés is, az egykori szövetségi tartományokból származókra…).   A különbségek eltűnésében nagy szerepet játszott a hatalmas arányú nyugatra költözés is…

A fesztivál az NRW KULTURsekretariat koordinációjában, illetve a tartomány tizennégy városával való szoros együttműködésben valósul meg.  A fesztivál középpontjában 1992 óta egy-egy külföldi ország össz-művészeti kulturális bemutatása-bemutatkozása áll.  Idén Magyarországra esett a választás, indokolta ezt  Pécs, Essen és Isztambul   2010-es Európa Kulturális Fővárosa szereplése is. 

A  Scene Ungarn fesztiválra   1,2 millió eurót szánnak.

A fesztiválprogram tartalmi összetevői:

Zene

A magyar dzsessz élvonalát a Dresch Mihály Quartett, Tony Lakatos valamint Gado Gábor gitáros képviselik.

Pop Ivan  név alatt a német közönség megismerhet egy fiatal együttest,  amely hullámzó ütemekkel, magával ragadó eufóriával, kicsinyített big-band formációban varázsolja el a hallgatóságot.

További koncertek:

a Bielefeldi Philharmónia Kurtág-estje,

Szakcsi Lakatos Béla & Géczi Dorottya koncertje,

Upgrade 3.0 – Zenei Híd Dortmund és Pécs között, Palya Bea, Kis Tehén, Besh o droM, Snétberger Ferenc,

Zengő együttesek  koncertjei,

valamint Budapest Nights  címmel a budapesti DJ-, VJ-kultúra  bemutatkozása.

Színház

A SCENE UNGARN a magyarországi független társulatok közül is bemutat néhányat:

Pintér Béla társulatának  A soha nem vissza térő  c.  darabját láthatja a közönség Dortmundban és  Mühlheim an der Ruhr-ban.

A  Space nevű művészcsoport a The Cloud című produkciója azt próbálja tetten érni, hogyan lesz a jelenkor eseményeiből történelem. A majdnem dokumentarista színház különféle eszközeivel játszva a produkció 2060-ból tekint vissza korunkra.  

Molnár Gyula bábszínháza Macbeth kezdőknek című művével egy mélyreható szatírát tár fel a színház működéséről és főszereplőiről.

További színházi programként szerepel  a Beregszászi Színház vendégjátéka;  Nádas Péter Takarítás című darabja a Dortmundi Schauspielhaus-ban.

Tánc

A  Magyar Állami Népi Együttes  a Labirintus című produkcióval lépett fel a fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Salamon Eszter táncos-koreográfus  Magyar Táncok című produkciója Düsseldorfban és Essenben a magyar modern tánc gyökereit tárja fel és annak ősi hagyományába is betekintést enged.

Az emberi kapcsolatok komplexitását boncolgatja a  Frenák Pál Társulat  InTimE című produkciója.  Mondandója;

a női és a férfi szerepek, a magány és az együttlét, a fájdalom és az öröm, a személyesség és a tárgyiasultság fölfokozott táncszínpadi lüktetése arra kényszerít, hogy önmagunkra ismerjünk.

A Franciaországban élő  Josef Nadj  a  100 tű hosszúsága  c.  táncestje olyan mágikus képi kozmoszt tár a néző elé,  melyben archaikus rituálék, magával ragadó ritmusok és a modern tánc elemei szövődnek eggyé.

További programok:

a Budapest Táncszínház vendégjátéka,

a Szólóduó Nemzetközi Táncfesztivál Kölnben,

Fehér Ferenc, The Symptoms, Berger Gyula, valamint a  Boda – Kiss – Kovács – K.Szabó  társulat produkciói.

Történelmi visszatekintés

A  Collegium Hungaricum  Berlin Német egység a Balatonnál  című multimediális kinematográfiai kiállítása Dortmundban szerepel (Museum für Kunst und Kulturgeschichte):

Monandója:   a vasfüggöny 1989-es átvágása nem a semmiből született történelmi pillanat volt.  A réseket már korábban megtalálták rajta azok a kelet- és nyugat-német turisták, akik a hatvanas évektől a Balaton partján érintkezhettek egymással, természetesen a titkosszolgálatok felügyelete mellett.  A német történelem e furcsa epizódját 2008 óta kutatja a berlini Collegium Hungaricum a "Német egység a Balatonnál" című nagy sikerű nemzetközi projekt keretében.

Irodalom

A magyar irodalom németországi sikere közismert.  

Dalos György, a Lipcsei Könyvvásár fődíjának idei kitüntetettje, Körülmetélés című regényéből olvas.

Nádas Péter, a még húszévesen papírra vetett, Biblia című kisregényéből olvas fel több városban is. A Biblia főszereplője egy kisfiú, aki a morált vesztett környezetben döbben rá, milyen átláthatatlan, szövevényes, hamis közegben él,  s irtózatos erőfeszítéssel próbálja szétvágni maga körül a hazugság szálait.

Kemény István  hazánk egyik legjelentősebb lírikusa.  Sebezhető őszinteség és önirónia, humor és melankólia jellemzi költészetét. Fordítójával,  Kalász Orsolya költővel lép fel, kinek magyarul és németül írt versei az idegenségről, és az azzal való együttélés képességéről szólnak.

Márton László  Yoko Tawada Németországban élő japán származású írónővel közösen írt, Európáról szóló kötetét mutatja be.

Polgár Lea   Álmatlanság című regényében, ill.  novelláiban tesz tanúbizonyságot fiatal kora ellenére is meglepően érett és kiforrott stílusáról.

Film

A  magyar némafilm legjelentősebb alkotásai kortárs zenei aláfestéssel láthatók a kölni Artheater-ben.

A magyar kortárs film nagymesterei közül  Szabó István és Tarr Béla,  a fiatalabb generáció képviselői közül pedig Pálfi György, Antal Nimród, valamint Fliegauf Benedek filmjeit vetítik számos helyszínen.

Képzőművészet

A  Kis Varsó  csoport a kollektív történeti tudat kialakulásával és a személyes életsorsok, társadalmi és gazdasági faktorok és a kulturális normák összhatásával foglalkozik. Installációjuk Münsterben látható.

Nagyszabású  Zsolnay-kiállítást  tekinthet meg a közönség a düsseldorfi Hetjens Múzeumban.  

A dortmundi  Agents & Provocateurs  c.  tárlat azokat a szubverzív művészeti stratégiákat vizsgálja, melyek az 1989 előtti kelet-közép-európai művészetre jellemzőek.

Szabó Eszter   A vágy pillanatképei   c.  kiállítása a hétköznapok kedves és precíz portréival Bielefeldben látható. További kiállítások:

Pauer Gyula, Fátyol Viola, Fodor János, Németh Hajnal, Sallay Géza, Somody Péter, valamint magyar galériák bemutatkozása zajlik  a  C.A.R. 2010  esseni médiaművészeti fesztiválon.

Előadások és kerekasztal-beszélgetések

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Nemzetközi Társaság (Auslandgesellschaft Nordrhein- Westfalen) rendezvénysorozata Dortmundban zajlik rangos előadókkal.

Fiatal magyar fotóművészek a fesztivál plakátjain

A SCENE UNGARN plakátjain, a fesztiválprogramon és más publikációkon keresztül a német közönség már jóval a fesztivál megnyitója előtt megismerkedhetett kilenc magyar fotóművész munkáival.

Az 1,2 millió összköltségű, nagyszabású összművészeti fesztivál az NRW KULTURsekretariat koordinációjában, ill. a tartomány tizennégy városával,   Aachen, Bielefeld, Bochum, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Hagen, Köln, Mülheim a.d. Ruhr, Münster, Neuss, Oberhausen, Wuppertal  való szoros együttműködésben valósul meg.

Fővédnök:

Jürgen Rüttgers,  Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke

Can Togay János,  a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója

http://nemetvarosok.lap.hu/eszak-rajna-vestfalia/15443858

A fesztivál hivatalos weboldala:

http://www.scene-ungarn.de/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük