2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sikeres a muravidéki gazdaságfejlesztési program

2 perc olvasás

szloveniaterkep.jpgA magyar kormány elkötelezett a határainkon kívül élő honfitársaink boldogulásának támogatása mellett – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) vezetőivel folytatott megbeszélésekor.

A magyar tárcavezető a hagyományosan, minden év augusztusában megrendezett lendvai bográcsfesztivál alkalmából látogatott a magyar- horvát-szlovén hármas határon fekvő településre. Lendva főutcája ilyenkor bográcsokkal és az azt körülvevő vidám társaságokkal népesül be, akik nemzetiségüktől függetlenül hódolnak a magyarság közép-ázsiai pusztai életmódja hagyatékaként tovább élő szokásnak.

Horváth Ferenc, a közösség elnöke beszámolt arról, hogy Muravidék Szlovénia legfejletlenebb régiója. A helyi magyarság számára az eddigi egyetlen komoly előrelépési lehetőséget idén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program keretében az anyaország által rendelkezésükre bocsátott mintegy 500 millió forintos támogatás jelentette. A program forrásainak jelentős részét mezőgazdasági fejlesztések megvalósítására pályázták meg, amely felhasználása nagyban hozzájárul a térség magyar gazdáinak és családjaik helyben maradásához, életkörülményeik javulásához. A magyar közösség tervei közt szerepel a mezőgazdasági termelés és borászat falusi turizmussal való kibővítése, amelyre kiváló lehetőséget nyújt a lendvai vár és környéke, a térségben megvalósuló színvonalas kulturális események, illetve a térség értékes gyógy- és termálvizekben való gazdagsága.

A kistermelői termékek értékesítését jelentősen megkönnyítené egy helyi piac megszervezése, amely megvalósításához jelentős segítséget jelenten a magyar őstermelőket támogató kedvező feltételrendszerhez hasonló jogszabály szlovéniai bevezetése.

Fazekas Sándor a megbeszélés során elmondta, hogy a magyar – szlovén kapcsolatok kivételesen jók, ezért jó esélyt lát arra, hogy a magas szintű találkozók során tolmácsoljuk a helyi magyarság kéréseit és azok támogatásra találjanak.   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.