Kiosztották a fesztivál díjait. Vasárnap gálakoncerttel ért véget a Cziffra Fesztivál. A mesterkurzust követően a hatnapos koncertsorozat összesen nyolc hangversenyét idén két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális központban rendezték meg.

 

Kiosztották a fesztivál díjait. Vasárnap gálakoncerttel ért véget a Cziffra Fesztivál. A mesterkurzust követően a hatnapos koncertsorozat összesen nyolc hangversenyét idén két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális központban rendezték meg.

 

A koncertekre közel ötezren váltottak idén jegyet – kétszer annyian, mint tavaly -, az eseménysorozat utáni érdeklődést a legjobban az bizonyítja, hogy a belépők már hetekkel a fesztivál előtt elfogytak. Fellépett többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix, Jandó Jenő, Szulák Andrea, Sárik Péter, Sárközy Lajos és zenekara, a művészeti vezető Balázs János, a nyitókoncerten közreműködött a frissen megalakult, Kállai Ernő által vezetett Cziffra Fesztivál Kamarazenekar.

 

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra: hétvégén Junior Prima Díjas művészek adtak hangszerbemutató koncertet a legfiatalabbaknak, a Jövő generációja elnevezésű koncerten ifjú tehetségek kaptak bemutatkozási lehetőséget, de a fiataloknak szóló programok között volt klasszikus zenei nyomozós vetélkedő is, ami a középiskolás korosztályt szólította meg. A vasárnapi gálakoncerten átadták a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díját, a Cziffra Fesztivál két Tehetség-díját, valamint a Cziffra Fesztivál két Életműdíját.

 

Balázs János kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat, melynek célja, hogy a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált, három budapesti önkormányzat állt az ügy mellé: A Budavári Önkormányzat, a X. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat. 

 

Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíja

18 éves korig bármely hangszer fiatal művésze elnyerheti, 300 000 Ft-os pénzjutalommal és emlékplakettel jár. 

A díjazott: Kokics Dorina, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmadik osztályos klarinét szakos növendéke. Tanára: Gyulai Endre. Kokics Dorinát a XIII. kerületi zeneiskola terjesztette fel a díjra, 2013-ban a XII. Országos Klarinét versenyen második helyezést ért el, 2016-ban a XIV. Országos Richter János Klarinétversenyen harmadik díjas lett.

 

A Cziffra Fesztivál nagydíjai:

A zsűritagok: Medveczky Ádám, Kossuth- és Príma Primissima díjas karmester, Devich János, Érdemes művész, Professzor Emeritus, dr. Dráfi Kálmán, Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia akkordikus és billentyűs tanszakának vezetője, dr. Freud Tamás, Széchenyi díjas agykutató, az MTA alelnöke, Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, a fesztivál védnöke, Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója.

 

Cziffra Fesztivál Tehetségdíj

Évente két hangszeres művész kaphatja 32 éves korig, kimagasló teljesítményért. A díj egymillió forintos pénzjutalommal és emlékplakettel jár.

A díjat idén két művész vehette át: 

Ránki Fülöp, Junior Prima díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Mesterei Jandó Jenő és Lantos István.

Kállai Ernő, Junior Prima díjas hegedűművész, a Magyar Állami Operaház koncertmestere, többek között a Carl Flash Hegedűverseny győztese és a Nemzetközi Szigeti Verseny második díjasa.

 

Cziffra Fesztivál Életműdíja

Évente két személynek adományozható, egyikük a zenei élet szervezője kulturális és egyetemes értékek őrzője koncertek előadások, vagy társaságok együttesek rendezője alapítója. A másik díjat pedig a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres művésze érdemelheti ki.

A díjazottak:

Jakobi László, hangversenyrendező, csellóművész, aki több mint két évtizede aktív tagja a hazai zenei életnek, nemzetközi hírű hangversenysorozatok rendezője. Elhívatott szellemisége kiterjed a fiatal zenészek felkarolására, agilitása és értékítélete Magyarország kulturális életének legjavát szolgálja.

Vásáry Tamás, Kossuth és Prima Primissima díjas zongoraművész és karmester, a Nemzet Művésze, a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja, világhírű mester.

A díjakat Medveczky Ádám és Balázs János adták át.

 

Köszönet illeti a fesztivál támogatóit: az NKA-t, a Hegyvidéki Önkormányzatot, a Szerencsejáték Zrt-t, Várkonyi Attilát, Rekeczky Csabát, a Violin Travelt, a Szamos a Kultúráért Alapítványt, a Takler és a Törley Pincészeteket.

 

http://cziffrafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük