2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Siófok 50: itt kezdődik a Balaton

5 perc olvasás

siofok50.jpgKulturális, zenei, és gasztronómiai programok teszik egész évben izgalmassá a Balaton legelevenebb városát. A sorozat főtámogatója az MVM Zrt. Siófokot 1968-ban nyilvánították várossá. Az elmúlt ötven évben a patinás nyaralóhely hatalmas változásokon ment keresztül. A régió kedvenc üdülőhelye, ma is az ország egy legkedveltebb turisztikai célpontja, amely nem csak nyáron, hanem egész évben is tartalmas kikapcsolódást ígér.

 

A széles programválasztéknak és kikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően Siófok továbbra is népszerű a külföldiek körében. A szállásadók beszámolói szerint 2017-ben több német, osztrák, lengyel, angol vendég érkezett és a szomszédos Szlovákiából és Szlovéniából is többen választották a magyar tengert a kikapcsolódáshoz. A környékbeli fesztiválok időszakában érezhető a fiatalok érkezése a városba (25-35 év), de túlnyomó részt a családosok és a középkorúak voltak jellemzők.

 

A korábbi évekhez képest tavaly is nőtt a Siófokon eltöltött éjszakák száma.

A 2017-es évben 1 117 321 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el a település kereskedelmi- és magán-szálláshelyein. A város vezetése és a Siófok 50 rendezvénysorozat szervezői arra számítanak, hogy ez a szám idén még magasabb lesz.

A jubileumi évforduló alkalmából a város jelentős beruházásoknak köszönhetően kívül-belül megújult és egy egész éven át tartó, tíz nagy-rendezvényből álló programsorozattal mutatja meg új arculatát. Rengeteg szórakoztató eseményt és családi kikapcsolódást ígér a város egész évben, tavasztól egészen szilveszterig a város lakói és a belföldi turizmusra nyitott, aktív pihenésre vágyó látogatók számára.

 

A Siófok 50 ünnepi programsorozat nyitóeseménye a Húsvéti Nyuladalom, (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/03/21/iii_husveti_nyuladalom_siofokon) amit idén már harmadik alkalommal rendeznek meg a város főterén. Március utolsó hétvégéjén az egész család húsvéti kikapcsolódását garantálják az ingyenesen látogatható, formabontó programok. Napközben a terep a gyerekeké, a hagyományőrző és logikai játékok mellett fiataloknak szóló koncerteken, többek között az Alma-együttes és Gryllus Vilmos dalaira szórakozhatnak. Este pedig jönnek az ingyenes koncertek: a Republic, a Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus és a 30Y is fellép.

 

Pünkösdi hétvégén, május 18-21-e között indul az igazi balatoni szezon. A Pünkösdi Szezonnyitó új helyszínen, a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on lesz és egy Mystery Gang, valamint Fenyő 50 koncerttel kezdődik, majd a hétvégét a Wellhello és az Irigy Hónaljmirigy élőshow-ja teszi felejthetetlenné. Hétfőn este a Csík Zenekar koncertje zárja a sort. A Siófok 50 ünnepi programsorozat keretében folyamatosak lesznek az ingyenes rendezvények, amelyeken olyan sztárok lépnek fel idén, mint Deák Bili Gyula, a Beatrice, a Bikini, koncertet ad Demjén Ferenc, a Budapest Bár, fellép az Ismerős Arcok, és az R-GO is.

 

Ugyancsak az ország legnépszerűbb előadói és együttesei érkeznek a PLÁZS-ra: az Ocho Macho, a Punnany Massif, a Piramis és Majkáék is hozzák a rájuk jellemző szenzációs hangulatot. Szintén a PLÁZS-on, a MÓL Nagyon Balaton programsorozat keretében Lovasi András és barátai lépnek színpadra júliusban. A Lovasi ’18 a tavaly év végi Budapest Arénában bemutatott életműkoncert balatoni különkiadása, amely a Siófok 50 egyik kiemelt nyári eseménye. Idén Siófok kiemelt szerepet kap a MOL Nagyon Balaton kampányában és a régió legfontosabb, legizgalmasabb eseményeit csokorba gyűjtve mutatja be a hazai és nemzetközi turistáknak.

Majka és zenekara szeret visszatérni Siófokra, mert számukra is Itt kezdődik a Balaton! A rapper számára olyanok ezek a koncertek, mintha nyaralni jönne. – A Zenekar minden tagja imádja a nyarat, a Balatont, így Siófokot is. A lángos, a balatoni hekk, a fürdőruhás csajok színes, nyüzsgő kavalkádja. Mindenkinek szinte csak jó emléke van innen. Kivéve, amire nem emlékszünk – nyilatkozta korábban Majka. De nem csak Majka számára emlékezetes a Siófoki nyár. Június 30-án az összes Ákos rajongónak a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on a helye, hiszen a Félévi Nagykoncert keretében Kovács Ákos visszatér egyik kedvenc nyári koncerthelyszínére.

 

Zenei csemegék persze egész évben kínálkoznak a Siófokra látogatóknak.

A jazz kedvelők júliusban Jazz fesztiválon, a komolyzene rajongók pedig az ingyenes „Zenél a város” programsorozaton szórakozhatnak. Színházi programokban is bővelkedik majd a nyár Siófokon, hiszen a Színpart szabadtéri színpadon a nyári hétvégéken a Játékszín előadásit élvezhetik a látogatók. A gasztronómia szerelmesei nyáron a Bor és Fröccsfesztivál elnevezésű rendezvényen kortyolhatják a hűsítő italokat, ősszel pedig Halfesztivál és Libadalom lakatja jól Siófokot és vendégeit.

 

Siófok kimondott célja, hogy a családok egész évben megtalálják itt a kedvenc programjaikat ezért folyamatosak a gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok. A civil egyesületek, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a BRTK Könyvtár, valamint a PLÁZS, a Galerius-fürdő, a Balatoni Hajózási Zrt., a Balaton-Parti Kft. és a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület is erre a különleges évre készül.

 

www.siofokportal.com

www.siofok50.com

https://www.facebook.com/hellosiofok

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.