2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Smart Grid – Smart Homes : Iránymutató program az otthonok takarékos energia-gazdálkodására

8 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44717"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Eaton_Kapsch_cep_Image_40.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span> <p align="left">2010. október 27-28-án zajlik Budapesten a "tiszta energiával" és a passzív ház megoldásokkal foglalkozó nemzetközi konferencia,  a CEP Clean Energy & Passive House Expo, melynek két résztvevője, az EATON és a Kapsch Smart Energy GmbH  a rendezvény alkalmával tett bejelentést;  közösen elindítják Magyarországon az energia-gazdálkodási megoldások üzleti modelljét jépező  "Smart Grid - Smart Home" programot, vagyis, az energia-forrásokat és azok felhasználását hatékonyan, intelligens hálózati megoldásokkal kezelő megoldásukat.

  eaton kapsch cep image 40.thumbnail

2010. október 27-28-án zajlik Budapesten a "tiszta energiával" és a passzív ház megoldásokkal foglalkozó nemzetközi konferencia,  a CEP Clean Energy & Passive House Expo, melynek két résztvevője, az EATON és a Kapsch Smart Energy GmbH  a rendezvény alkalmával tett bejelentést;  közösen elindítják Magyarországon az energia-gazdálkodási megoldások üzleti modelljét jépező  "Smart Grid – Smart Home" programot, vagyis, az energia-forrásokat és azok felhasználását hatékonyan, intelligens hálózati megoldásokkal kezelő megoldásukat.

  eaton kapsch cep image 40.thumbnail

2010. október 27-28-án zajlik Budapesten a "tiszta energiával" és a passzív ház megoldásokkal foglalkozó nemzetközi konferencia,  a CEP Clean Energy & Passive House Expo, melynek két résztvevője, az EATON és a Kapsch Smart Energy GmbH  a rendezvény alkalmával tett bejelentést;  közösen elindítják Magyarországon az energia-gazdálkodási megoldások üzleti modelljét jépező  "Smart Grid – Smart Home" programot, vagyis, az energia-forrásokat és azok felhasználását hatékonyan, intelligens hálózati megoldásokkal kezelő megoldásukat.

A program tájékoztatóján ismertették a résztvevő cégek nacionáléját, és a program különleges előnyeit.

Csanádi Lili  igazgató (EATON-Moeller) elmondta, az "intelligens Európa" programhoz tartozó EU-s (pilot)projektet fogadtak be, mely nálunk Veszprém megyében fog megvalósulni. Sok résztvevőnek kell együttműködni a program sikeréhez, s nagyon fontos a megfelelő technológiai háttér, mert csask így érhető el a megfelelő minőség.

A két világcég, plusz egy kis, de fontos gyártócég részvétele ezt fogja biztosítani.  A projektben a résztvevő cégek és a kormányzati akarat találkozik, mely szerint, alapvetően a fogyasztó járjon jól a megoldásban!

Gyakorlati megvalósításakor a fogyasztó az intelligens mérőórák és az intelligens hálózat segítségével valós időben tudja szemmel tartani-követni energiafelhasználását (vagy gazdálkodását-elszámolását, ha maga is helyi energi-előállító), a nagy ellátóknak való elszámolási-kimutatási, stb. kiszolgáltatottság lehető legnagyobb csökkentésével.

A kínált megoldás lényege; 

EU-támogatások igénybevételével egy kiválasztott kísérleti régióban, Magyarországon készítik elő és valósítják meg a  Smart Grid – Smart Home  kezdeményezést, melynek során bemutatják, hogy a magyar emberek 2011-ig hogyan tudják lépésről lépésre, méltányos ár ellenében igénybe venni az energiaszolgáltatásokat a környezet károsítása nélkül.

A klímaváltozás hatásait csökkentő,  2020-ig elérendő európai, un. "20-20-20" célkitűzéssel összhangban, elengedhetetlen lesz az energia-hatékonyság és a megfelelő energiaforrások használatának elősegítése.

A versenyképes technológiai és energiagazdálkodási megoldások kialakítása érdekében az EATON és a Kapsch  2009. végén szakértői munkacsoport létrehozása mellett döntött, hogy "Smart Grid – Smart Home " ("Intelligens villamos hálózatok – intelligens otthonok") néven energiagazdálkodási megoldásokat kínáljon a piacon.

A két cég vezetése a közös jövőkép mentén zajló egyfajta missziónak tekinti ezt a vállakozást a magyar piacon, melynek során a  közszféra és a magán háztartások számára egyaránt hozzáférhetővé teszik az intelligens energia-gazdálkodási megoldásokat.

Ehhez igénybe veszik az EU  ELENA-Facility (European Local Energy Assistance) finanszírozási forrásait úgy, hogy szoroan együttműködnek a magyar kormányzati szervekkel, az önkormányzatokkal, valamint a magán-háztartásokkal.  A magyar viszonyokra alkalmazva, tester szabottan, "egy kézből" kívánnak megoldási javaslatokat adni a  XXI. század  intelligens energia-ellátására és felhasználására.

A feladat megoldására a két világcég és az ECHELON, mely a beágyazott vezérlési technológiák vezető gyártója, konzorciumot alakított.

Forgács Péter,  a Kapsch Kft.  Szolgáltatói Hálózatok üzletág vezetője, illusztrált bemutatón ismertette a gyakorlati megvalósítást. 

A Kapsch korábban távközlési gyártóként volt ismeretes, a jelen tevékenységbe azért vágott , mert maga is tapasztalja, hogy a korábbi statikus hálózatok, az elektromos, víz, gáz ellátó hálózatok is változnak manapság, a hálózat egyre nehezebben kontrollálható a belépő megújuló energiatermelés miatt.  Belépnek az alternative energiák, és az otthoni előállítási lehetőségek (szél, nap, stb.)

A helyileg előállított energiákat a szolgáltatóknak kötelező átvennie és ez elszámolási kötelezettségeket is von maga után.  Az energia-hálózat kötöttségét az 50 Hz-es  periódus kis tűréshatáron belül tartása jelenti. Ezt a helyi energiák befogadásakor is biztosítani kell, mert különben a korábbi németországi gondokkal kell szembesülni;  egy helyi betáplálás dominószerű hatása szinte az egész nyugat-európai energia hálózatot megbolygatta.

Kezelni kell a csócsidőszakok igényét, sok esetben felelskegesen torlódik egy-egy áram-igénybevételi csúcs.

Ennek elkerülésére interaktívan kezelni kell a fogyasztói helyeken az intelligens beavatkozási-kikapcsolási-indítási lehetőségeket. Megfelelő szerződések, intelligens mérőórák, kommunikációs hálózat és ennek vezérlő informatikája szükséges.  Egyfajta mátrix-rendszert kell kialakítani a fogyasztók és a szolgáltatók részvételével, újfajta, azonnali fizetési áttekintés, elszámolás lehetőségével. 

A képet árnyalja, hogy az új lehetőségek fényében fogyasztói csoportok alakulnak, pl. egy kis-közösség, egy falu, egy intézmény, stb. mely összefogva, igényeit egyeztetve előnyösebb szerződést tud elérni magának, ezeket a lehetőségeket is kezelni kell tudni.

Összegezve:  intelligens hálózat-mérésre és ellenőrzésre van szükség.

A konzorcium saját intelligens ház koncepciója révén egy önálló, előre meghatározott döntésekre képes otthon-automatika segít az enegia-ellátás ugyancsak intelligens terhelés elosztására, aktív vezérlésére, sok más kényelmi feladat elvégzése, megoldása mellett. Maga a ház tud dönteni a megfelelő megoldásokról.

Az EATON biztosítja mindehhez az energia-menedzsment eszközöket és megoldásokat, a Kapsch  adja a kommunikációt, adatgyűjtést, a kiterjedt valósidejű kezelést, az ECHELON biztosítja a "Smart Metering" technológiát.

eaton kapsch cep.thumbnail

Az eredmény:

Ma –  átlátható aktuális energiafelhasználás (víz, gáz, áram),

Rövid távon – rugalmas tarifák, dinamikus árképzés, terhelés kimutatása, intelligens otthon,

Középtávon – az intelligens otthon automatikájának integrálása, beleértve a helyi megújuló energákat,

                       az elektromos járművek intelligens töltése, stb.

A konzorcium tagjai szerint

– mindez heterogén és integrált megoldást biztosít,

-a gyakorlatban bevált komponensekből, szabványos eszközökkel, szoftverrel épül,

-nyílt architektúrát biztosít a későbbi rendszer-elemek integrálhatóságának,

-támogatja a fokozatos áttérést.

J.O.Eaton  1911-ben alapította meg Clevelandben tengelygyártó üzemét, mely mára sokoldalú energia-gazdálkodási vállalattá nőtt,  a 70 ezer alkalmazottat foglalkozató cég 2009. évi forgalma  11,9 milliárd dollár volt, termékeit a világ 150 országában értékesíti.  

Az EATON Corporation ma vezető szerepet tölt be az alábbi területeken;

-az energia minőségi előállítását, elosztását és ellenőrzését célzó elektromos alkatrészek és rendszerek,

-ipari és hordozható berendezések hidraulikus alkatrészei, rendszerei és azokhoz kapcsolódó szolgáltatások,

-kereskedelmi és katonai felhasználású űrtechnikai üzemanyag-ellátó, hidraulikai és pneumatikus rendszerek,

-a teljesítményt, az üzemanyag-megtakarítást és a biztonságot szem előtt tartó gépkocsi hajtómű- és erőátviteli rendszerek.

A vállalat tevékenységi köre fentiek alapján öt szegmensre terjed ki;

villamosipar,  hidraulika, űrtechnológia, teher- és gépjárműipar.

Az EATON a közelmúltban felvásárolta a Moeller céget, így a Moeller eddigi hazai képviselete látja el az EATON anyacég helyi megjelenítését.

A Kapsch-ot  Johann Kapsch alapította Bécsben, 1892-ben.   A 18 alkalmazottat foglalkoztató cég adatátviteli berendezéseket gyártott,  ma pedig a Kapsch Csoport a telefon-gyártástól kezdve az innovative közlekedési telematikai és távközlési rendszerek világra kiterjedt gyártója,  4 ezer munkavállalóval,  a bécsi központhoz kapcsolódó fiókvállaltokkal, képviseleti irodákkal, és partnerekkel.  2009-2010. évi bevétele  511,6 millió euro.

A cég különösen törekszik az ügyfélre szabott megoldások kivitelezésére, a cégcsoporton belül pedig a Kapsch Smart Energy a szinergia hatásokat kihasználva kínál olyan intelligens mérési megoldásokat az energia-szolgáltatók számára, melyek

-teljesítik az EU energia-hatékonyságra vonatkozó előírásait,

-átlátható, rugalmas  mérésadat-kezelést (meter data management, MDM) tesznek lehetővé, akár különböző gyártóktól származó mérőórákkal való együttműködésben,

-valósudejű adatgyűjtést és kétirányú adatkommunikációt biztosítanak,

-dinamikus árképzési modellt kínálnak a végfelhasználók számára,

-minimálisra csökkentik a hibás számlázás valószínűségét,

-tervezhetővé teszik a terhelést,

-megfelelnek a további, jövőbeni kihívásoknak.

Referenciák

Machine 2 Machine kommunikáció:  több mint 2 millió fedélzeti egység adatainak leolvasása világszerte

(útdíjbeszed rendszer);  135 projekt több mint 35 országban

Alkalmazások:   biztonság, riasztás menedzsment, pénzügyi szektor, OPEC, tőzsdei cégek, Billing Mediation, adatelemzés, riportok, OSS, BSS: Telekom Austria,  Mobilkom, O2 stb..

Kommunikáció:  számos technológia (WIMAX, GSMR, rádió, Wi-Fi, LAN, WAN, Fiber, etc.)

Háztartások automatizálása:  több mint 150.000 HA üzembe helyezés Európában, kiterjedt partneri hálózat világszerte

Smart Metering szoftver:   EBRD & Elektrokrajina Banja Luka, Industrial AMR leolvasás – Wienstrom

Szolgáltatások:  a teljes M2M útdíjbeszed rendszer üzemeltetése Csehországban és Dél-Afrikában,

                          15 000 elégedett fogyasztó Ausztriában és Közép-Európában

 

A magyar „Intelligens mérések" regionális teszt projekt startjával, az európai partnerség felépítése, az IEE -Intelligent Europe Programme & Sustainable Energy Europe Campaign -által támogatott aIM4SMEs EU-Projekt bázisán.

http://www.eaton.com/

http://www.moeller.hu/

http://www.kapsch.net/

http://www.kapsch.hu/

http://www.echelon.com/

http://www.matrix99.net/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.