2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Soha ne add fel!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65179"><img class="image image-_original" src="/files/images/Ne%20(1).jpg" border="0" width="294" height="188" /></a></span>2012. október 13-án Újbudán egy különleges közösségi otthon létrejöttét segíthetik önkéntes munkájukkal az erre jelentkezők. A Nem Adom Fel Alapítvány a Mikes Kelemen utca 10-12. szám alatt található elvadult növényzettel és lim-lommal teli telket szeretné rendbe tenni, hogy megkezdődhessenek a munkálatok a sérült gyermekeket nevelő családok önsegítő központjának felépítésére. Az ingatlan földhasználati jogát az Újbudai Önkormányzat ajánlotta fel.</p> <p> 

ne%20(1)2012. október 13-án Újbudán egy különleges közösségi otthon létrejöttét segíthetik önkéntes munkájukkal az erre jelentkezők. A Nem Adom Fel Alapítvány a Mikes Kelemen utca 10-12. szám alatt található elvadult növényzettel és lim-lommal teli telket szeretné rendbe tenni, hogy megkezdődhessenek a munkálatok a sérült gyermekeket nevelő családok önsegítő központjának felépítésére. Az ingatlan földhasználati jogát az Újbudai Önkormányzat ajánlotta fel.

 

ne%20(1)2012. október 13-án Újbudán egy különleges közösségi otthon létrejöttét segíthetik önkéntes munkájukkal az erre jelentkezők. A Nem Adom Fel Alapítvány a Mikes Kelemen utca 10-12. szám alatt található elvadult növényzettel és lim-lommal teli telket szeretné rendbe tenni, hogy megkezdődhessenek a munkálatok a sérült gyermekeket nevelő családok önsegítő központjának felépítésére. Az ingatlan földhasználati jogát az Újbudai Önkormányzat ajánlotta fel.

 

A telekre megálmodott lakóotthon célja, hogy lakhatást biztosítson olyan családoknak, akiknek egyik tagja sérült, és akik így egy közösséget alkotva, egymást segítve „akadálymentesíthetik" az életüket. A sérült gyermeket nevelő szülők elmondása alapján nagyon hasznos a közös egymás mellett élés, hiszen saját példájuk alapján ismerik azt, hogy mit él meg a másik ember, és nem csak saját aktuális gondjaik megoldásához tudnak segítséget kérni, hanem ők maguk is segítséget tudnak nyújtani egymásnak. Az otthon passzívház technológiával valósul meg, mellyel mind az önkormányzat, mind az alapítvány a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra szeretné ráirányítani a figyelmet.

 

A kezdeményezéshez önkéntesekkel és szerszámok biztosításával csatlakozott Újbuda Önkormányzata, illetve a Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola. A Kossuth Gyermekotthon többségében olyan gyerekek laknak, akiket szülei elhanyagoltak, vagy önként mondtak le róluk, és akik most tíz önkéntessel bizonyítják, hogy ők is tudnak értéket átadni a közösségnek, ahol élnek.

 

Minden jószándékú segítőt, céget szívesen várnak 2012. október 13-án a Mikes Kelemen utcában 9 órára a fölöslegesen növő cserjék kiirtására, gyomtalanításra, a hulladékok összeszedésére, majd a nap végén szalonnasütésre és örömzenélésre.

 

Az önsegítő közösségi otthon koncepciójával a XI. Kerületi Önkormányzatot tavaly kereste meg a Nem Adom Fel Alapítvány, amely 2011-ben Óbudán már elindított egy sérült emberek számára készülő lakóotthon felépítését megcélzó programot.

 

Fontos számunkra, hogy olyan családok, személyek költözzenek a házba, akik egymást segítve tudnak együttműködni" – magyarázta Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Ennek a modellprogramnak az a fő célja, hogy az élet egyes területein fokozott segítséget igénylő személyek, a ház lakói, mint valami mozaik darabjai egymást kiegészítve egy egészet alkossanak, vagyis képesek legyenek akadálymentesíteni a saját életüket."

 

A ház lakóinak kiválasztása során három fő szempontot vesznek figyelmembe: egyfelől azt, hogy mi az a hiány, amely valakit jogosulttá tesz a programban való részvételre, másfelől az, hogy milyen képességei, kvalitásai vannak a beköltözőnek, mellyel erősíteni tudja a lakóközösséget, harmadrészt pedig, hogy milyen lelki alkattal, normarendszerrel rendelkezik a lakó, vagyis képes lesz-e nagyobb konfliktusok nélkül együtt élni a közösségben.

 

 „Önkormányzatunk az elmúlt időszakban már számos intézkedést tett e terület minél mélyebb társadalmi beágyazottságának eléréséért" – mondta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. „Munkáltatói érzékenyítő tréninget tartottunk dolgozóinknak, folyamatban van további intézményeink akadálymentesítése, továbbá törekszünk arra is, hogy minél több megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztassunk. Éppen ezért külön öröm számunkra, hogy hozzájárulhatunk a sérült emberek és családjaik otthonának, lakhelyének biztosításához kerületünkben. A felajánlott harminc millió forintot érő telek használata reméljük, hogy csak az első lépése annak a munkának, amellyel segíteni tudjuk a hátrányos helyzetű csoportokat." „Kerületünkben kiemelt szerepet tulajdonítunk az esélyegyenlőségi törekvéseknek" – mondta el Baráth Andrea, Újbuda esélyegyenlőségi referense. „Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kerület lakosaiban, intézkedéseinkben, döntéseinkben, hozzáállásunkban minden esetben megjelenjen ez az elv, a tolerancia egymás iránt, a sokszínűség tisztelete. E cél megvalósulása vezeti munkánkat az önkormányzaton belül és kívül egyaránt."

 

Az önsegítő közösségi otthon Őrmezőn, a Mikes Kelemen utca 10-12. szám alatt 1676 m² területű telken épülhet fel.

 

http://www.nemadomfel.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.