A Sony Ericsson közérdekeket képviselő szervezetek szövetségével és globális technológiai márkákkal fogott össze annak érdekében, hogy az Európai Parlament 2015-től betiltsa a mérgező anyagok felhasználását a szórakoztató elektronikai termékekben.

 

A Sony Ericsson közérdekeket képviselő szervezetek szövetségével és globális technológiai márkákkal fogott össze annak érdekében, hogy az Európai Parlament 2015-től betiltsa a mérgező anyagok felhasználását a szórakoztató elektronikai termékekben.

A Sony Ericsson együttműködik az Acerrel, a Dell-lel, a Hewlett-Packarddal és közérdekeket képviselő szervezetekkel – a ChemSec-kel, a Clean Production Actionnel és az Európai Környezetvédelmi Hivatallal – annak érdekében, hogy az Európai Unió szigorítsa a veszélyes anyagok alkalmazásának korlátozásáról szóló irányelvét (Restriction of Hazardous Substances – RoHS).

Jelenleg az RoHS-irányelv egyes nehézfémek és a polibrómozott gyulladáskésleltető anyag (BFR) két fajtájának alkalmazását korlátozza. A Sony Ericsson a szövetség más tagjaival együtt azonban minden BFR összetevő és műanyag (PVC) alkatrész korlátozását sürgeti. Amikor a BFR-t és a PVC-t – nem megfelelő hulladékfeldolgozási módszerekkel – elégetik, a folyamat során veszélyes mérgező kémiai anyagok, halogénezett dioxinok keletkeznek. A Sony Ericsson úgy gondolja, hogy ezeket a BFR és PVC anyagokat minden elektromos és elektronikus termékből minél hamarabb ki kell vonni. A vállalat már az elmúlt 18 hónap során is olyan termékeket fejlesztett ki, amelyek nem tartalmazzák ezeket a veszélyes anyagokat, hiszen a helyettesítő anyagok elérhetőek, és használatukat nagyobb fennakadások nélkül is be lehetne vezetni a piacra.

„A Sony Ericsson kötelességének tekinti, hogy teljesen kivonjon minden halogénezett gyulladáskésleltető összetevőt termékeiből. Mára szinte az összes brómozott gyulladáskésleltető anyag felhasználását sikeresen korlátoztuk – mondta Daniel Paska, a Sony Ericsson környezetvédelmi szakértője. – Úgy gondoljuk, az elektronikai iparág kötelessége, hogy minél előbb helyettesítő anyagokat találjanak a BFR és PVC összetevők pótlására. Fontos, hogy az uniós döntéshozóknak irányt mutassunk ebben az ügyben, ezért sürgetjük az RoHS-irányelv szigorítását."

A Sony Ericsson a szövetség más tagjaival együtt nyomást fog gyakorolni az uniós döntéshozókra, akik jelenleg a már létező RoHS-irányelv szigorításának kérdését tárgyalják. Céljuk eléréséhez számítanak az iparág más tagjainak támogatására.

„A Sony Ericsson számára fontos, hogy olyan termékeket állítson elő, amelyek a lehető legjobb környezetvédelmi teljesítményt nyújtják az egész iparágban – mondta Mats Pellbäck Scharp, a Sony Ericsson vállalati fenntartható fejlődésért felelős vezetője. – Ezért is támogatjuk kiemelten a szigorú környezetvédelmi törvényeket. Emellett már korábban bevezettük a GreenHeartTM úttörő fejlesztésű telefonok egész sorozatát, amelyek fenntartható anyagokból és eszközökkel – többek közt újrahasznosított műanyagból, vízbázisú festékkel – készülnek és energiatakarékos töltővel rendelkeznek. A Sony Ericsson célja, hogy 2011-es portfóliójának többsége megfeleljen saját GreenHeartTM előírásainak.

A Sony Ericsson mára kivonta termékeiből a PVC technológián alapuló anyagokat, és jelentősen visszaszorította a halogénezett gyulladáskésleltető összetevőket is.

  http://www.sonyericsson.com/greenheart  

http://blogs.sonyericsson.com/greenheart/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük