2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sóska, sültkrumpli 400.

3 perc olvasás

soska.jpgEgressy Zoltán kamaradarabja 400. alkalommal lesz látható február 14-én a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Az előadást 2000. április 1-jén láthatta először a közönség a Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió bemutatóján. A teátrum bezárásáig műsoron tartották, és háromszáznál is több előadást ért meg Sas Tamás rendezésében, Bozsó Péterrel, Nemcsák Károllyal és Karácsonyi Zoltánnal.

 

Azóta játszották Szombathelyen, a Merlin Színházban, Békéscsabán, a Pécsi Harmadik Színházban, Szegeden két produkcióban, Egerben, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, az Ascher Oszkár és az Újpest Színházban, a Merlinben angolul, Pozsonyban szlovákul, lett belőle rádiójáték és film. De készült belőle „női” előadás is: Őze Áron rendezésében, a Pesti Magyar Színiakadémia harmadéves osztályának mestervizsgáján a szereplőket Lovas Emília, Reil Evelin és Csiszár Katalin alakította (Aranytíz Kultúrház, 2015.05.07.).

 

A darab egy öltözőben játszódik, ahol két partjelző (vagy asszisztens) és egy futballbíró készülődik két csapat sorsdöntő összecsapására. Mint utóbb kiderül, a soron következő mérkőzés nemcsak a pályán várakozó csapatok, hanem a pályán innen levő bírói hármas szempontjából is fontos, főleg a futballbíró szempontjából. A szerző könnyeztetőn kacagtató darabja méltán aratott sikert egyaránt hazai, külföldi színpadokon, igazi felhőtlen szórakozást jelent. A Sóska, sültkrumpli azonban jóval többről szól, mint a foci: a három férfi életéről, magánügyeikről, a csalárd Mariannról. Iróniával, humorral, szarkazmussal fűszerezett dráma.

 

Egressy Zoltán több mint száz bemutatóval a háta mögött az egyik leggyakrabban játszott élő magyar drámaíró. A kultikussá vált Portugál tizenhét éve szerepel a budapesti Katona József Színház műsorán. „Nincs toplistám, de egyébként nem feltétlenül az áll az ember szívéhez a legközelebb, amit sokat játszanak. … Örülök, ha bármelyik drámámat előveszik, megtiszteltetésnek veszem. (Szentgyörgyi Rita: Egressy Zoltán: „Minden kiszámíthatatlan”, Fidelio.hu, 2015.07.05.)

 

És hogy miét éppen sóska és sültkrumpli? „Anyukám csinálta így gyerekkoromban, ez a kedvenc ételem. A darab egyik szereplője eszik ilyet, ezért ez a címe.”

 

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli

komédia

Rendező: Sas Tamás

 

Lacikám, bíró: Bozsó Péter

Szappan, partjelző: Nemcsák Károly

Művész, partjelző: Karácsonyi Zoltán

Munkatárs: Kun Csilla

Játéktér: Sas Tamás

 

Legközelebbi előadások:

  1. február 14., szerda 19:30; március 11., vasárnap 19:30; március 21., szerda 19:30. József Attila Színház

 

http://jozsefattilaszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.