Makacsul ostromolják a magyar internetezőket a hamis antivírus-programokat terjesztő kártevők, s nincsenek biztonságban játékszoftvereink CD-kulcsai sem – állapította meg az elmúlt hónap kártevő-statisztikáit elemezve a VirusBuster.

 

Makacsul ostromolják a magyar internetezőket a hamis antivírus-programokat terjesztő kártevők, s nincsenek biztonságban játékszoftvereink CD-kulcsai sem – állapította meg az elmúlt hónap kártevő-statisztikáit elemezve a VirusBuster.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek (www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

Mi akadt a hálóba októberben? „A tíz leggyakoribb kártevő túlnyomó többsége az elmúlt hónapban is trójai program volt. Egyesek hamis vírusirtót terjesztenek, mások úgynevezett botnetbe szervezik az áldozat gépét. Az egyetlen új színfolt a listában a Trojan.DR.Snag, amely különböző népszerű játékprogramok CD-kulcsát gyűjti be a fertőzött PC-kről" – értékelte az adatokat Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A VirusBuster 2010. októberi vírus-toplistája

 

Kártevő

Részesedés

1.

Trojan.Oficla.BNE

45,27%

2.

Trojan.Oficla.BZZ

27,45%

3.

Trojan.Kryptik.BCUI

15,62%

4.

Trojan.Buzus.CADC

4,77%

5.

I-Worm.Zafi.B

3,43%

6.

Trojan.DL.FraudLoad.AGLN

0,24%

7.

I-Worm.Netsky.Q

0,24%

8.

Trojan.Oficla.CEW

0,22%

9.

Trojan.Oficla.CED

0,22%

10.

Trojan.DR.Snag.AG

0,17%

 

Egyéb:

2,38%

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen bevetett falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak – például megrendelés visszaigazolásának – álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

S mit kell tudnunk a botnet programokról? „Ezek a hackerek által ellenőrzött robothálózatot – (ro)botnetet – toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" – figyelmeztetett Szappanos Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük