A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy 2013-ban 13,5 millió utas választotta, ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedést jelent. 2013-ban több mint 85 ezer Wizz Air járat szállt fel, amelyek 86 százalékos átlagos kihasználtsággal közlekedtek.

 

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy 2013-ban 13,5 millió utas választotta, ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedést jelent. 2013-ban több mint 85 ezer Wizz Air járat szállt fel, amelyek 86 százalékos átlagos kihasználtsággal közlekedtek.

 

A légitársaság flottája jelenleg 45 darab Airbus A320 repülőgépből áll, amely az új gépek szállítását követően 53-ra bővül 2014-ben. Az új repülőgépek a légitársaság növekvő bázishálózatán szolgálnak majd. A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy tizennyolcadik és tizenkilencedik bázisát az ukrajnai Lvovban és a romániai Craiovában nyitja meg 2014 során. A következő hónapokban új útvonalakkal bővül a Budapestről, Bukarestből, Szkopjéből, Szófiából, Vilniusból és Varsóból elérhető útvonalhálózat is.

 

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy újabb piacokra hozzuk el az alacsony árakat, és hogy tovább növeljük utasaink körét Európában és azon túl" – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. – „Büszkék vagyunk rá, hogy 2013-ban 13,5 millió utas választott minket, és várakozással tekintünk a 2014-es évre, amikor két új bázist nyitunk, flottánk repülőinek száma pedig átlépi az ötvenet. Jelenleg több mint 300 útvonalat kínálunk, 35 országba. Nagyon alacsony áraink mindenki számára megfizethetőek, ráadásul kiegészítő termékeink és szolgáltatásaink lehetővé teszik utasaink számára, hogy utazási élményüket saját igényeikhez igazítsák" – tette hozzá Váradi József.

 

Magyarországról 2,2 millió utas utazott a Wizz Airrel 2013-ban, ami 23 százalékkal több, mint a tavalyi év során. A légitársaság bejelentette, hogy új útvonalakat indít Budapestről Alicentéba és Doneckbe, amelyek üzemeltetését 2014-ben kezdi meg. Az új útvonalakkal kiegészülve a Wizz Air útvonalhálózata Budapestről és Debrecenből összesen 37 célállomást kínál majd.

 

A Wizz Air új járata Budapestről Doneckbe, Ukrajnába 2014. április 30-tól hetente kétszer, szerdán és vasárnap közlekedik majd. A Wizz Air új járata közvetlenül teszi elérhetővé Kelet-Ukrajnát és az ország egyik legnagyobb városát, amely egyben üzleti központ is. Mostantól az ukrán utasok nem csak Kijevből hanem Doneckből is utazhatnak Budapestre a Wizz Air alacsony viteldíjain. A várakozások szerint az új útvonal hozzájárulhat a magyar turizmus és vendéglátás bővüléséhez. Az új Budapest-Doneck útvonalra már foglalhatók jegyek a wizzair.com oldalon, az alacsony viteldíjak 8090 forintnál** kezdődnek.

 

"Hazai légitársaságként a Wizz Air továbbra is ösztönözni fogja a magyar légiközlekedés fejlődését alacsony áraival és bővülő útvonalhálózatával" – mondta Daniel de Carvalho, a Wizz Air szóvivője. – "Doneck Ukrajna ötödik legnagyobb városa és Kelet-Ukrajna fontos ipari központja. Arra számítunk, hogy a magyar üzleti és szabadidős utazók vonzónak találják majd, hogy felfedezzék a Wizz Air újabb keleti útvonalát, miközben az ukrán utasok számára megfizethető áron teszünk elérhetővé egy kiváló turisztikai célpontot, Magyarországot. Ráadásul az ukrán utasok Európa kapujaként is tekinthetnek Budapestre" – tette hozzá Daniel de Carvalho.

 

A Wizz Air 45 darab A320 Airbus-ból álló flottát üzemeltet 19 állomásról, több mint 300 útvonalon, 95 desztinációval, 35 országba. A Wizz Airnél 1700 szakember biztosítja a magas színvonalú szolgáltatást és a nagyon alacsony árakat, aminek köszönhetően 2013-ban több mint 13,5 millió utas választotta a légitársaságot.

(Forrás: Innovata, a menetrendszerinti járatok ülőhely-kapacitása alapján, egy év alatt 2013. március 1-jével bezárólag (2013-as pénzügyi év) illetve hat hónap alatt 2013. szeptember 30-ával bezárólag (2014-es pénzügyi év első félév). Közép- és Kelet-Európa régiója Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Fehéroroszországból, Horvátországból, Koszovóból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Macedóniából, Magyarországból, Moldovából, Montenegróból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából áll.)

 

Twitter: @wizzair

 

http://wizzair.com/hu-HU/Search

 

Lantai József