Szeged és Mórahalom turisztikai nevezetességei
8 perc olvasás
Mintegy 30 turisztikai szakújságírónak mutatta be Szeged és Mórahalom nevezetességeit két napos tanulmányútján az Accent Hotel Management PR ügynöksége, a TriVial C&C Kft. Érthető a térségbeli meghívó, hiszen az Accent két kiváló szállodája is itt található, de nem csak a szállodák bemutatása volt a cél, inkább az, hogy milyen attrakciók vonzanak oda hazai és külföldi turistákat. Vagyis az a kérdés, ami mindenkit érdekel, mit tudunk mutatni ebben a térségben, mivel tudjuk ott marasztalni a vendégeket, nemcsak egy napra, de legalább két-három éjszakára.
Mintegy 30 turisztikai szakújságírónak mutatta be Szeged és Mórahalom nevezetességeit két napos tanulmányútján az Accent Hotel Management PR ügynöksége, a TriVial C&C Kft. Érthető a térségbeli meghívó, hiszen az Accent két kiváló szállodája is itt található, de nem csak a szállodák bemutatása volt a cél, inkább az, hogy milyen attrakciók vonzanak oda hazai és külföldi turistákat. Vagyis az a kérdés, ami mindenkit érdekel, mit tudunk mutatni ebben a térségben, mivel tudjuk ott marasztalni a vendégeket, nemcsak egy napra, de legalább két-három éjszakára.
A szervezők sűrű programot állítottak össze számunkra. Bár Szegedről sokaknak a halászlé és a pirospaprika jut eszébe, az Alföld gyöngyszemének színes és életteli belvárosában nevezetes épületek sora várta, hogy felfedezzük.
A város egyik legismertebb jelképe a Fogadalmi templom. A DÓM, Szeged kiemelt turistalátványosságáról minden idegenvezető elmondja, hogy, miután 1879-ben a város szinte teljesen elpusztult az árvízben, az egyházfenntartó kegyurak ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat 1880. november 28-án: "Hogyha Szeged még egyszer felépül az árvizet követően, akkor méltó keresztény templom is építtessék." Ezért is nevezik fogadalmi templomnak. Az ötmanuálos, 9040 sípon muzsikáló orgona méretei szerint a harmadik Európa templomi orgonái között, a templom tornyában lóg az ország legnagyobb harangja: súlya 85,37 mázsa, alsó átmérője pedig 2,3 méter. Ez a Hősök harangja.
A négyszögletű Dóm tér 12 ezer négyzetméter, akkora, mint a velencei Szent Márk tér, jellegzetes vöröstéglás árkádjai alatt, a hírességeket ábrázoló szobrok és domborművek előtt rendezik minden évben a Szegedi Szabadtéri Játékokat. A belváros mediterrán hangulata páratlan, a sétálóutcákon kávézók és cukrászdák sokasága várja a betérőket.
Nem hagyhattuk ki a látványosságok közül a világ harmadik legnagyobb zsinagógáját, itt láthatók a rómaiak által elpusztított jeruzsálemi templom gyertyatartóinak korhű másolatai.
Meglátogattuk a Napsugaras Tájházat is, amely közvetlenül a Nagyárvíz után épült 1880-ban. Nevét a háztető utcára tekintő, deszkás végoromzatán látható napsugaras díszítményről kapta. A városképi jelentőségű népi műemlékházat 2010-ben Alsóvárosi Tájházzá alakították.
Az eredetileg paprikaüzemnek épült Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum is sok látnivalót rejtett. Megtudtuk, hogy a híres szalámi – amely egy régi évszázados tradíción alapuló magyar termék – fűszerezését a mai napig felfedhetetlen titok övezi. 1869 derekán Pick Márk alapította meg a szalámigyártó vállalkozását, amelyet folyamatosan fejlesztett és 1883-ban olasz munkások foglalkoztatásával már nagy mennyiségben gyártott. 1885-ben indította be a nagyüzemi gyártást. A Szegedi híres fűszerpaprika történetét, feldolgozását is megismertük, és végül kóstolót kaptunk a híres Pick Szalámiból.
Még bekukkantottunk a csodás a Reök palotába is, amelyet valóban nem lehet kihagyni annak, aki Szegeden jár. A kétszintes saroképület virágmotívumai, a hullámos falsíkok és a gyűrt falfelületek megfogják a szemet, meg is örökítettük a színes virágokat és persze alattuk egymást is. 2007 augusztusában a palota 100 éves jubileumának alkalmából az épület a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) épülete lett. Ma kiállítások, irodalmi és zenei programok és színházi előadások várják a látogatókat.
Kutyabarát a belvárosi ART Hotel Szeged
Fáradtan és éhesen estünk be a Szeged történelmi belvárosában, műemléki környezetben lévő négycsillagos ART Hotel Szeged halljába, ahol Gál István igazgató és Rokolya Krisztina marketing menedzser várt minket. Ebéd után megnézhettük a szállodát, amelynek legnagyobb vonzereje, hogy a város középpontjában van, a turisták innen percek alatt elérnek az érdekességekhez. A szálloda 71 szobájának gazdag kínálatában vannak standard és akadálymentes szobák, családi szobák, valamint lakosztályok és luxus lakosztályok. A tágas terek, a minőségi anyagok, a színvonalas kialakítások, a kellemes környezet, az udvarias kiszolgálás, a finom ételek és a kitűnő bár csalogatja vissza a vendégeket.
Az ART Hotel Szeged**** épülete összhangban és harmóniában van korunk ökológiai és épített környezetével is. Napkollektorok, intenzív zöldtető, korszerű energiatakarékos és hulladékkezelési megoldások sorozatos alkalmazása jelzi a szállodaépítők és üzemeltetők elkötelezettségét a környezet kímélése iránt. A kutyabarát szálloda a wellness és a gasztronómia mellett a kultúrkörforgás részévé is vált, egyaránt kedvelt célpontja a színházrajongóknak, a városlátogatóknak, a művészeteket kedvelőknek és az üzleti utazóknak is. Rendezvénytermei, és kis létszámú szekciótermek várják céges találkozókra érkezőket.
Éjszakai fürdőzés a Colosseum Hotelben, Mórahalmon
Következő állomásunk Mórahalom volt, és megnéztük az Accent Hotel lánc újabb gyöngyszemét, a 82 szobás, négycsillagos gyermekbarát Colosseum szállodát, amely standard, superior, delux, családi és akadálymentesített szobák, valamint a nászutas és elnöki lakosztályok egyaránt minibárral, LED Tv-vel, hajszárítóval és fürdőköpennyel felszereltek. A négycsillagos wellness kényeztetést élménymedence, koktélmedence, gyermekpancsoló, jakuzzi, finn és infraszauna, sókamra, gőzkabin, hideg és meleg vizes Kneipp medence, valamint élményzuhanyok garantálják.
A fedett folyosón keresztül megközelíthető Szent Erzsébet Gyógyfürdő medenceszolgáltatásait a vendégek ingyen vehetik igénybe. A fürdő nyáron 21, télen pedig 16 medencével és – a kisebbekre is gondolva – 3 óriáscsúszdával biztosítja a felejthetetlen élményeket. A mórahalmi gyógyvíz ízületi és idegrendszeri megbetegedések, valamint sportsérülések esetén is ajánlott. A különleges gasztronómiai ételkínálatban egyaránt megtalálhatók a nemzetközi konyha remekei és a helyi specialitások, mint az alföldi gulyásleves vagy a szegedi halászlé.
A Colosseum igazgatója, Varga Szabó Lóránt elmondta, sok svéd vendégük van, akik több napot is eltöltenek itt, arra várva, hogy a fogorvosi kezelésük befejeződjön. Természetesen itt is látszik, hogy közel a határ, sok a román vendég, de legtöbben hazaiak keresik fel a gyógyvizéről híres várost és szállnak meg a Colosseumban.
Szegedtől néhány kilométerre a Fehértói Halászcsárdát is felkerestük, amelynek specialitása a „szögedi halászlé", illetve a Boszorkányszigeti batyus halászlé mára már szinte fogalommá vált. A halastavakból naponta frissen lehalászott és feldolgozott halak, a makói hagyma és a szögedi paprika garantálják az itt készített ételek felülmúlhatatlan ízeit. Az étlapon a magyar konyha jellegzetes liba, vad, sertés és marhahúsból készült fogásai is megtalálhatóak. Papós Zoltán a halászcsárda értékesítési vezetője elmondta, hogy nagy forgalmuk a kiváló ételeken kívül annak is köszönhető, hogy a 43-as és az 5-ös út kereszteződésénél található a csárda, amelyben 18 pincér, 4 pultos és 30 fős team biztosítja a vendégek kényelmét. A csárda bejáratát két hatalmas kondér jelzi.
Ellátogattunk a mórahalmi lovas centrumban, ahol képzett oktatók és lovaik teszik emlékezetessé az itt töltött perceket. A Nemzeti Lovas színház nyaranta egyedülálló műsorral szórakoztatja vendégeit a város fedett lovardájában.
Többen közülünk lóra is kaptak, igaz csak vezetővel, de kellemes élmény volt.
A Mini Hungary Park Mórahalom szabadtéri múzeumát is megnéztük, a kéthektáros terület a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába. Templomok, várak, paloták, valamint kastélyok és műemlékek méretarányos makettjeit láttuk, ahol a szakavatott vezetőnkkel a régmúltban kalandoztunk.
Utolsó megállónk az igazi gasztronómiai különlegességet nyújtó Mórahalmi Rétesház volt. A „műhelyben" hagyományos, kézzel húzott technikával készül a jellegzetes sütemény, 22 különböző ízesítéssel. Már vártak minket, és aki még nem látta hogyan kell rétest „húzni", az most meg is nézhette.
És amit még láthattunk volna, ha a két napba belefért volna: az Ópusztaszeri Nemzeti Park, a Szeged melletti Röszkei Paprika Park, a Nagyszéksós-tó és az ott élő bivalygulya, és a terület értékes állat- és növényvilága, amely újra és újra ámulatba ejti a természetjárókat. Az aktív pihenést keresőknek a környéken futó 44 km hosszú kerékpárút, a horgászat, vagy akár vadászat is ajánlható.
Hasznos további információk az alábbi linkeken:
http://artszeged.accenthotels.com/hu/sanzon-restaurant#
http://artszeged.accenthotels.com/hu/rolunk
http://colosseum.accenthotels.com/hu/rolunk
http://www.pickmuzeum.hu/index-hu.html
http://zsinagoga.szeged.hu/hu/
http://www.reteshaz.morahalom.hu/
http://www.fehertoihalaszcsarda.hu/
Bódi Ágnes