2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Harper Lee: Menj, állíts őrt!

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96470"><img class="image image-preview" src="/files/images/harper.jpg" border="0" width="469" height="685" /></a></span>A Ne bántsátok a feketerigót! című regénye után a Geopen Kiadó gondozásában megjelent magyarul is Harper Lee évtizedekig a fiókban őrzött regénye Menj, állíts őrt! címmel. A kötettel egy időben a Ne bántsátok a feketerigót! újrafordított, felújított változata is a könyvespolcokra kerül.</p> <p> 

A Ne bántsátok a feketerigót! című regénye után a Geopen Kiadó gondozásában megjelent magyarul is Harper Lee évtizedekig a fiókban őrzött regénye Menj, állíts őrt! címmel. A kötettel egy időben a Ne bántsátok a feketerigót! újrafordított, felújított változata is a könyvespolcokra kerül.

 

A Ne bántsátok a feketerigót! című regénye után a Geopen Kiadó gondozásában megjelent magyarul is Harper Lee évtizedekig a fiókban őrzött regénye Menj, állíts őrt! címmel. A kötettel egy időben a Ne bántsátok a feketerigót! újrafordított, felújított változata is a könyvespolcokra kerül.

 

A 26 éves, már New Yorkban élő Jean Louise Finch Scout meglátogatja az alabamai Maycomban idős apját, Atticust. Még mindig nem enyhültek az amerikai Délt formáló polgárjogi és politikai feszültségek, és a fiatal nő találkozásába szülőföldjével keserűség vegyül, amikor kellemetlen igazságok derülnek ki összetartó családjáról, szeretett városáról és a szívéhez legközelebb álló emberekről. Elárasztják gyerekkorának emlékei, kételyek ébrednek benne, vajon valódi értékek-e azok, amikben eddig hitt. A Ne bántsátok a feketerigót! és a Menj, és állíts őrt! érzékenyen megírt történet egy kamaszlányról, majd egy fiatal nőről, egy fájdalmakkal teli, de elkerülhetetlen átalakuláson áteső világról.

 

Az 1950-es években született és évtizedekig a fiókban őrzött Menj, és állíts őrt! közelibb képet ad Harper Lee emberi és írói erényeiről. Az eddig egykönyvesnek hitt író most végre közreadta a múlt illúzióival való leszámolás, a bölcsesség, az emberség és az érzelmek humorral, szeretettel, könnyed pontossággal megírt regényét. Megrendítő egyszerűséggel és őszinteséggel idéz fel egy több mint fél évszázaddal ezelőtti kort, amelynek nagyon is van üzenete a mához. Nem csak megerősíti a később alkotott és azonnal világhírt hozó Ne bántsátok a feketerigót! című regény elévülhetetlen értékeit, hanem kiegészíti, hozzátesz, mélyebb kontextusba helyezi az immár klasszikus művet.

 

Harper Lee 1926-ban született az alabamai Monroeville-ben. Az 1960-ban megjelent Ne bántsátok a feketerigót! című regénye azonnal világhírűvé vált, egy évvel később széppróza kategóriában Pulitzer-díjjal jutalmazták érte. A történet alapján 1962-ben filmet forgattak Gregory Peck emlékezetes alakításával. A szerző számos kitüntetést, díszdoktori címet kapott, de mindig visszautasította az ezzel járó nyilvános szerepléseket. Soha nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a történetnek, olyasmi ez, mintha fejbe vágtak volna. […] Egy kis elismerésre vágytam csupán, de amint látják, sokat kaptam belőle, és ez ugyanannyira ijesztő, mintha sosem foglalkoztak volna a könyvemmel nyilatkozta egy 1964-ben készült interjúban.

 

Harper Lee:

 Menj, állíts őrt!

Geopen Kiadó, 2015

Fordította: Pordán Ferenc

344 oldal

ISBN: 9786155331473

 

 

 

http://www.geopen.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.