2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Képzeld el Koreát!

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96472"><img class="image image-preview" src="/files/images/Korea-1_1.preview.jpg" border="0" width="462" height="426" /></a></span>Nehéz feladatra vállalkozott a Koreai Idegenforgalmi Hivatal (KTO), a JTB Hungary, a Lotte Hotels & Resorts és a Turkish Airlines, amikor a Koreai Kulturális Központba meghívott idegenforgalmi szakembereknek megpróbálták egy estére idevarázsolni Koreát.

Nehéz feladatra vállalkozott a Koreai Idegenforgalmi Hivatal (KTO), a JTB Hungary, a Lotte Hotels & Resorts és a Turkish Airlines, amikor a Koreai Kulturális Központba meghívott idegenforgalmi szakembereknek megpróbálták egy estére idevarázsolni Koreát.

Nehéz feladatra vállalkozott a Koreai Idegenforgalmi Hivatal (KTO), a JTB Hungary, a Lotte Hotels & Resorts és a Turkish Airlines, amikor a Koreai Kulturális Központba meghívott idegenforgalmi szakembereknek megpróbálták egy estére idevarázsolni Koreát.

A tőlünk mindössze tízórányi repülőútra fekvő Koreai Köztársaság alig nagyobb, mint Magyarország, de több mint ötször annyian lakják. Ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma, államának nemzeti mottója is van: „Jóakarat az emberiségnek". Ezt a jóakaratot ők befelé is gyakorolják. A lakosság 24 százaléka buddhista, ugyanennyi protestáns, 8 százalékuk katolikus 44 százalékuk pedig más vallású – ám mindannyian szépen megférnek egymás mellett. „Dél-Koreára csak a tavalyi évben több mint 14 millió utazó volt kíváncsi világszerte, ezzel pedig a világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai közé tartozik" – árulta el Young M. Jun, a Koreai Idegenforgalmi Hivatal vezetője. Hogy ez minek köszönhető? Az ország hihetetlen emberközeliségének, barátságos hangulatának és lenyűgöző kultúrájának, amihez még inkább hozzátesz Dél-Korea könnyű elérhetősége is. Az UNESCO Világörökség listáján itt tíz kulturális és egy természeti helyszín szerepel.

A fővárosról, Szöulról ma már sokan tudják, hogy tízmilliós nagyváros. A Han folyó két partján fekvő város történelme az időszámítás előtti korokig nyúlik vissza, de 2012-ben már a nyolcadik helyet foglalta el a világvárosok listáján. A vezeték nélküli, szélessávú internet minden közterületen ingyenesen elérhető. Itt van a világ egyik legnagyobb – tizennyolc vonalból álló – metróhálózata, pedig az első vonal építése csak 1971-ben kezdődött meg. Egészen 2013-ig ez volt a világ leghosszabba metróhálózata is. A városban keveredik a tradíció a modernséggel. A koreai gasztronómia igen gazdag ezért semmi meglepő nincs abban, hogy itt – a máshol megszokott művészeti múzeumok mellett – a nemzeti ételként számon tartott kimcshi készítésével, történetével, fajtáival külön Kimcshimúzeum foglalkozik. De Szöulban magasodik a 123 emeletes, 555 méter magas Lotte World Tower is.

A Lotte Hotels & Resorts, bár Korea legnagyobb szállodacsoportja, nevét Goethe romantikus remekművének „Az ifjú Werther szenvedései" hősnőjéről Charlotte-ról kapta. A lánc első tagja az 1938-ban épült Bando Hotel volt, azóta New Yorktól Moszkváig 21 szállodájuk, több mint ötezer szobával várja a vendégeket. A Lotte ma már egyike Ázsia top 3 márkájának, de máshol is a világon, mindenütt azonosan magas minőségű szolgáltatást kívánnak nyújtani. A Lotte New York Palace például Manhattan központjában áll. Egyike a belváros olyan látványosságainak, mint a Central Park, a St. Patrick Székesegyház vagy a Rockefeller Center, és sok szobájából pompás kilátás nyílik a városra. Moszkvai szállodájuk viszont egészen modern, 2010-ben nyitották meg.

Az már talán nem is meglepő, hogy Korea egyik legszebb részén, az egykor „Istenek szigetének" is nevezett Jeju-n is van szállodájuk. A sziget kicsi, valójában egy tengerből kiemelkedett vulkán így néhány óra alatt körbejárható. Jellegzetessége a mindenhol megtalálható és könnyen megmunkálható, szivacsos vulkáni kőzet, ami az éghajlatát is befolyásolja. A sziget geológiai és környezeti értéke felbecsülhetetlen. Vulkáni formációi, lélegzetelállító vízesése, türkizkék tengervize és finom homokos tengerpartjai igazi turistaparadicsommá varázsolják. Zöldellő, füves dombos és lankás részei lovaglásra és sétákra is alkalmasak. Rengeteg üdülő található itt, de híres a botanikus kert és számos parkja is. Mivel viszonylag elszigetelt, természetvilága jól megőrizte eredeti állapotát. Egyedülálló látványossága az öt barlangból álló lávabarlang rendszer.

Budapestről Koreába jelenleg nem lehet átszállás nélkül eljutni. Számos légitársaság kínál jegyeket. Közülük az egyik legelőnyösebb a Turkish Airlines. Ő az a társaság, amelyik a világon a legtöbb országba repül és olyan érdekesség is a nevükhöz fűződik, mint például, hogy több repülőtérre szállnak le Németországban, mint a Lufthansa! Csak a tavalyi évben tizenkilenc új járatot nyitottak. Ötször nyerték el az Európa Legjobb Légitársasága címet. Meglehetősen biztonságosnak is mondhatók, az alapításuk, 1933 óta összesen két balesetük volt. Ázsiába irányuló járataikon a csatlakozás a többi társasághoz képest rövidebb várakozási idővel – általában másfél-két óra alatt – elérhető. Isztambulból Szöulba heti tizenöt járatuk indul. A gépeiken három osztály; bussiness, komfort és turista található. Az utasok étkeztetésének minőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a gépeken fedélzeti szakács dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.