Janza Kata operettJanza Kata operettValódi népszínházi ünnep lesz idén a Szegedi Szabadtéri Játékok 2012. július 6-tól augusztus 20-ig.

 

Janza Kata operettJanza Kata operettValódi népszínházi ünnep lesz idén a Szegedi Szabadtéri Játékok 2012. július 6-tól augusztus 20-ig.

 

Az első előadást 1931. július 13-án tartották a Fogadalmi Templom előtti téren, azóta minden évben a város legfontosabb kulturális eseménye lett. Sokan érkeznek külföldről is, hogy élvezzék a varázslatos atmoszférát. A 12 ezer négyzetméteres Dóm teret évente 70 ezer néző népesíti be.

 

A produkciók minden műfajt képviselnek. Bátyai Edina fesztiváligazgató szerint a fesztivál összköltsége egymilliárd forint, ami Szeged város 250 milliós támogatásából és a jegybevételekből jön össze, de nagyon hiányzik a 20 milliós állami elvonás. Természetesen nem a produkcióktól, hanem a kft. működésétől vonják meg. Össze kell húzni magukat, hiszen az ő hatáskörükbe tartoznak a REÖK-palota rendezvényei, folyóiratok és könyvek kiadásai is. Nehéz így megállapodásokat kötni a produkciókkal, de meglesz.

 

A legjobb hazai alkotók hoznak létre 5 produkciót 4 műfajban, ebből 3 magyar művet és 2 ősbemutatót láthat a közönség egy színpadon. Kesselyák Gergely karmester, művészeti vezető kedves anekdotát mondott el az idén szintén sorra kerülő opera, a Parasztbecsület és a Bajazzók történetéből. Pietro Mascagni 1935-ben maga vezényelte operáját, a Parasztbecsületet, de a rendezők nem akarták beengedni a helyszínre, mert azt mondogatta: maszkanyi…erre azt válaszolták, hogy itt nem lehet mászkálni. Keró viszi színre a két operát úgy, hogy a fiatalok is élvezhessék.

Dolhai Attila Turiddu szerepébenDolhai Attila Turiddu szerepében

 

2005 óta vezették be az operettet, ezúttal horror formájában, Molnár László rendezésében (Jekyll és Hyde), tavaly pedig az elképesztő sikerű néptáncot, amikor Novák Ferenc koreográfus (Tata) 80 éves lett. Ő állítja színre most is a Hegyen-völgyön lakodalom című táncjátékot. Alföldi Róbert rendezi a Mágnás Miska című operettet augusztusban négy előadáson, új szemlélettel. Vidnyánszky Attila rendezi Szarka Tamás Mária című musicaljét, a friss magyar zeneművet, amit a debreceni Főnix csarnokban már sikerrel játszottak Alekszandr Belozub díszleteivel. A fenséges Dóm tér előadásai a jövő színházát mutatják be a mának.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük