A MÚOSZ Életmód Szakosztály márciusi előadására a dr. Szalontai Éva elnök meghívására ismét különleges vendégek érkeztek: Mircz Nárcisz sajtmester – mindjárt kóstolókkal, dr. Schuster W. András állatorvos és humán természetgyógyász, valamint Molnár Mariann, a Space Harmony cég igazgatója, egyben tulajdonosa. 

 

A MÚOSZ Életmód Szakosztály márciusi előadására a dr. Szalontai Éva elnök meghívására ismét különleges vendégek érkeztek: Mircz Nárcisz sajtmester – mindjárt kóstolókkal, dr. Schuster W. András állatorvos és humán természetgyógyász, valamint Molnár Mariann, a Space Harmony cég igazgatója, egyben tulajdonosa. 

 

Schuster W. András elmondta, hogy manapság, amikor nincs hiánypiac, egy év alatt átlagosan 350 tojást, 70 liter tejet és 300 kg húst fogyasztunk fejenként. Fogyasztásunk elborzasztó az egészség szempontjából, amit jól mutatnak a statisztikák: az elszaporodott szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a mozgásszervi panaszok és a fáradékonyság. Mindezek visszafogják a teljesítményünket, ráadásul 10 évvel rövidebb ideig élünk, mint a környező országok lakosságának átlaga! Elgondolkodtató az összegzés: mínusz 250 millió év Magyarországon!

 

Drámai a helyzet, javításra szorul. A gondokhoz hozzájárul a társadalom aktuális helyzete. A következmények lehetnek testi-, lelki-, szellemi- és érzelmi bajok. Schuster doktor 10 részes tévésorozatából idézett: a homöosztázis komfortállapotot jelent, amitől saját magunk fosztjuk meg magunkat, hamarabb öregszünk, pedig az időskor nem betegség, csak állapot. Sejtszinten folyamatosan milliónyi esemény zajlik bennünk. Rosszul tápláljuk a sejtjeinket, azaz önmagunkat. Évente legalább 720 liter vízre volna szükségünk! Ennyit nem iszunk meg, ezáltal kiszárítjuk a sejtjeinket, és kitesszük magunkat a veszélyeknek. Baj van az élelmiszereinkkel is. Például a 20. század elején még jó minőségű földben lényegesen jobb minőségű élelem termett, de ma már felborult az összhang az ember és a természet között. Ezekből adódnak a civilizációs betegségek. (Talán a túlnépesedett Japán az, ahol testi-lelki gyakorlatokkal még őrzik ezt az összhangot, s tovább is élnek az emberek.)

 

Ha megnézzük az életminőség jobbítására való szándékot, szomorú képet kapunk. Semmelweis Ignác hiába ért el ragyogó eredményt az orvostudományban, agyonverték az ellenfelei – mert nem hittek neki. A mai természetgyógyász a testi megtisztulást és a szellemi szemléletváltást ajánlja figyelmünkbe, ha már alaposan beszennyeztük a környezetünket. Még mindig tehetünk ellene a cselekvéseinkkel és a tudat „feltőkésítésével" – mondta Schuster W. András. Minden egy dollár a 30 ezerszeresét hozza vissza a tudatos szemléletváltással. Vegyük figyelembe, hogy a táplálékláncunk megroppant, a bioritmusunk felborult. Ha friss, élő, nyers tápanyagokat (zöldségeket, gyümölcsöket) eszünk, kihagyjuk életünkből a szennyezett, konzervált élelmiszert, máris sokat tettünk az egészségünk helyreállításáért. Veszélyforrás lehet a mosogatószer is, mert ha az étkészleten marad, oldja a sejthártyákat. A rossz zsírokat fel kell cserélnünk növényi olajokra, s ha lehet, hidegen sajtolt olajokra.

 

Az élőlények öröklött és szerzett tulajdonságokkal születnek. Az öröklött tulajdonságokhoz sokat lehet hozzátenni vagy éppenséggel elvenni belőlük. Az aminosavaktól (állati fehérje) például elsavasodik a szervezetünk, amit csak méregtelenítéssel lehet kiküszöbölni. Ha kell, a doktor úr tanácsot ad a tisztítókúráról (+36-70/703-65-90). Az állati termékek (főleg a halak) korábban sokkal több omega 3 és omega 6 nevű egészséges zsírsavat tartalmaztak, amivel a szellemi hanyatlást lehetne megelőzni. A biotermékek szintén a regenerálódást segítik elő, mert kevésbé szennyezik, teszik tönkre a minőségét a környezeti hatások. Az egész társadalomnak szemléletváltásra van szüksége, mert a betegség természetellenes!

   Schuster doktor rendelkezik egy olyan eszközzel, amelyet a NASA fejlesztett ki, és amelyikkel rendelésén teljes állapotfelmérést tud végezni egy-egy ember egészségéről, valamint tanácsokat ad az egészség helyreállítására (schusterwandras@gmail.com).

 

Molnár Mariann pszichológus terapeuta a testi-lelki harmónia érdekében tartotta meg előadását arról, hogy mitől lehet rossz a közérzetünk. Leszögezte, hogy a harmóniához hozzá tartozik a rend. A Space Harmony cég vezetőjeként foglalkozik az embert körülvevő szűk környezettel, ahol a fellépő diszharmóniát elsősorban az elektromos vezetékeink sokasága, hálója és a káros földsugárzás okozza. Már az 50 Herz is káros az egészségre, pedig ennél sokkal többnek vagyunk kitéve! Mikrokörnyezetünk tele van sugárzó anyagokkal. A szervezet működése ennek következtében kárt szenved, azaz alapjaiban teszi tönkre harmóniánkat az állandó túlrezgéses állapot, ezért fellép a testi és a lelki betegség, sőt megzavarja a szervezet hatékony tápanyag felvevőképességét. A negatív környezettől az ember öngyógyító képessége zsákutcába kerül. Hormonálisan is együtt kellene élnünk a természettel úgy, hogy kiszűrjük a káros elektromos- és földsugárzást.

 

Nézzük meg, mi vesz körül bennünket: elektromos háztartási gépek, televízió (csupa rossz hírrel), számítógépek, mobiltelefonok, adótornyok, egyebek! A szervezetre ható elektromágneses terhelés napjainkban több mint 200%-os, vagyis a tűrőképesség fölött van. Molnár Mariann kezében olyan magyar szabadalom van, amit 15 év óta tud ajánlani bárkinek: az építőanyagok, a lakóépületek, egyes szobák sugárzásvédelme, a sugárzás állapotának felmérése, a védelmi rendszer beépítése és a tanácsadás. Cége, a Space Harmony, az Élet és Energia Kft. mérni tudja a radon- és az elektromos sugárzást. Példának elmondta, hogy Dániában már kötelező az épületek sugárzásmérése. A szigetelés után 30 éves garanciát vállal a megrendelő környezetében. Eszközeivel a küszöbérték alá szorítja az egészségkárosító anyagokat, vagyis pozitív életteret teremt az embernek. A méréshez a tudomány segítségével létrehozták a csőrezonátort. Ahonnan kiküszöbölik a sugárzást, megszüntetik a testi-lelki blokkokat, emelkedik az átlagéletkor, tehát az alapokban tesz rendet az egyének életében. Megtalálhatók a www.spaceharmony.hu oldalakon, illetve a Budapest, XII. kerület János Zsigmond utca 8-ban, ahol rendszeresen előadásokat is tartanak az érdeklődőknek – fejezte be előadását a halk szavú kutató.

 

A nap fénypontja Mircz Nárcisz sajtmester volt, aki 2011 őszén, a Kézműves Magyar Termékek Vásárán – a közönségszavazatok alapján – elnyerte Az Év Kézműves Mestere díjat. Most „testközelből" ismerhettük meg a natúrtermelés és a reformgazdaság kecske- és tehénsajt termékeit. Nem volt könnyű dolga, ahogy a tavaszi Kézműves Magyar Termékek Vásárán láttuk, mert hazánkból és a környező országok magyarlakta vidékeiről több sajttermelő is kínálta kiváló termékeit. A MÚOSZ székházban pedig a kóstolóba hozott príma sajtokból alig győzött darabkákat vágni, olyan iramban fogyasztották a jelenlévők.

 

A Nárcisz-birtok tulajdonosa elmondta, hogy ő lett az első sajtmester a családban. Felmenői 200 év óta erdészek voltak, az apja pedig tanár. Kísérletezett zöldség- és gyümölcstermeléssel, majd végül a legnehezebbet, legigényesebbet választotta.  Nyolc évvel ezelőtt vásárolt szántóföldet és egy házat Debrecen térségében, itt kezdett a sajtkészítésbe. A birtok szépen gyarapodik, ma már 130 kecske és 20 tehén népesíti be a farmját. Tehenei a Hortobágyon legelnek. Napi 300 liter tejből készít mintegy 30 kg sajtot. Hetente 200 kg sajtot ad el a piacon, amiért nagyon megdolgozik. Két fia (14 és 18 évesek) tanul, tehát nem segít be a gazdaságba, a feleségével együtt keményen munkálkodnak. Egy pásztorcsalád vigyáz a nyájra a Hortobágyon. Divatba hozta a szakmát, már 4-5 tanítványa van, akiknek egy álló napig csak magyaráz, utána a „diákjai" otthon gyakorolják a mesterséget, majd újból visszajönnek figyelni a munkafolyamatokat. Különféle ízesítésű friss, füstölt és érlelt sajtjai óriási sikert arattak ezúttal is.

 

A tej tartósításának régi módja a sajtkészítés. A gomolyasajt magyar specialitás, amit még mindig családi hagyományok szerint készítenek a Hortobágyon, hazánk legnagyobb füves pusztáján. A Magyar Sajtkészítők Kézműves Céh Egyesülete (2009-ben alakult) szeretné hungarikummá, védett termékké nyilvánítani a gomolyasajtot. Mircz Nárcisz, az Egyesület elnöke mesterséges alapanyagok nélkül, csak tejből, oltóanyagból és sóval készíti nagyszerű termékeit, amivel az egészséget szolgálja. A kézművesség azt jelenti, hogy két guriga sajt soha nem lehet tökéletesen egyforma. Érlelési idő szerint megkülönböztethetők lágy (2-3 hét), félkemény (1 hónaptól) és kemény sajtokat. A választék általában függ a kereslettől. Különlegessége a hortobágyi gyógyfüves, soklyukú sajt, amelyben megtalálható az orvosi ziliz, a mezei zsurló, a csalán, a kamilla és a csipkebogyó is. Egy-egy sajtfélében benne van a Hortobágy szelleme és a pásztorélet hangulata.

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük