2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szekérfesztivál – Rátha Yátra – képekben

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52462"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/FOKEP108.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span><em>„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" </em><em>(Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)</em>

„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" (Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)

„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" (Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)

 

 

 

 

 

 

 

 

2007 óta, vagyis már ötödik alkalommal vettem részt a Krisna-hívők hagyományos ünnepén, a Szekérfesztiválon. Hogy mi változott azóta? Hát lássuk csak!

 

 

 

 

 

 

 

A fesztivál lényege maradt, vagyis a szekéren – ismét Londonból érkezett – az Univerzum Ura Dzsaganatha utazott testvéreivel Baladevaval és Subadhraval, így azok is találkozhattak most velük, akik nem járnak templomba. A szekér körül tehenészlányok, tehenészlegények táncoltak, lovasok vonultak, gólyalábasok lépkedtek. A zenészek zenéltek, énekeltek, közben végig szólt a Mahamantra (Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré). A vállalkozó kedvű szekérhúzók szolgálatot tettek az Úrnak, és egyben megszabadultak a bűnös visszahatásoktól. (bővebb információ: http://szekerfesztival.krisna.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

A start-, és végcél szintén maradt: Hősök terétől a Vörösmarty térig vezetett az út, ahol a színpadon előadások zajlottak. Körülötte ruha-, könyv-, ajándék vásárok, sátrakban ismeretterjesztő kiselőadások. Külön foglalkoztak azokkal az emberekkel, akik a Krisna tudattal kapcsolatos kérdéseikre kerestek válaszokat, vagy egyszerűen csak az után érdeklődtek, kik ezek az emberek, akik ily módon ünnepelnek.

 

 

 

 

 

 

 

Az idő most is, igen erősen igénybe vette a több órás meneten résztvevőket, hiszen forróság volt.

 

 

 

 

 

 

 

Bennem változott-e valami? Igen. De…ezt érezni kell. Én évről évre éreztem, és mindig kicsit többet. Talán jövőre azok is kipróbálják ezt a fantasztikus élményt, érzést, akik most is csak a képeim által „vesznek részt" a szekérfesztiválon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Szülessen bár valaki alacsony sorban, ha a Ratha-yátrá szekér nyomába szegődik, amikor a múrtik arra haladnak, akkor bizonyos, hogy följebb emelkedik, s olyan fenségre tesz szert, mint Visnué." Bhavisya-purana

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.