„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" (Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)

„Amikor indulni készültek, az Úr megkérte őket: „Kérlek, gyertek el minden évben, s nézzétek meg az Úr Dzsagannátha Rátha-Játra ünnepségét, amint a Gundicsá-templomba megy!" (Csaitanja Csaritámrita, Madhja-líla 1.48.)

 

 

 

 

 

 

 

 

2007 óta, vagyis már ötödik alkalommal vettem részt a Krisna-hívők hagyományos ünnepén, a Szekérfesztiválon. Hogy mi változott azóta? Hát lássuk csak!

 

 

 

 

 

 

 

A fesztivál lényege maradt, vagyis a szekéren – ismét Londonból érkezett – az Univerzum Ura Dzsaganatha utazott testvéreivel Baladevaval és Subadhraval, így azok is találkozhattak most velük, akik nem járnak templomba. A szekér körül tehenészlányok, tehenészlegények táncoltak, lovasok vonultak, gólyalábasok lépkedtek. A zenészek zenéltek, énekeltek, közben végig szólt a Mahamantra (Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré). A vállalkozó kedvű szekérhúzók szolgálatot tettek az Úrnak, és egyben megszabadultak a bűnös visszahatásoktól. (bővebb információ: http://szekerfesztival.krisna.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

A start-, és végcél szintén maradt: Hősök terétől a Vörösmarty térig vezetett az út, ahol a színpadon előadások zajlottak. Körülötte ruha-, könyv-, ajándék vásárok, sátrakban ismeretterjesztő kiselőadások. Külön foglalkoztak azokkal az emberekkel, akik a Krisna tudattal kapcsolatos kérdéseikre kerestek válaszokat, vagy egyszerűen csak az után érdeklődtek, kik ezek az emberek, akik ily módon ünnepelnek.

 

 

 

 

 

 

 

Az idő most is, igen erősen igénybe vette a több órás meneten résztvevőket, hiszen forróság volt.

 

 

 

 

 

 

 

Bennem változott-e valami? Igen. De…ezt érezni kell. Én évről évre éreztem, és mindig kicsit többet. Talán jövőre azok is kipróbálják ezt a fantasztikus élményt, érzést, akik most is csak a képeim által „vesznek részt" a szekérfesztiválon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Szülessen bár valaki alacsony sorban, ha a Ratha-yátrá szekér nyomába szegődik, amikor a múrtik arra haladnak, akkor bizonyos, hogy följebb emelkedik, s olyan fenségre tesz szert, mint Visnué." Bhavisya-purana

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük