2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Személyes adatot rögzít a lézernyomtató? – az adatvédelmi biztos európai álláspontot javasol

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/15751"><img class="image thumbnail" src="/files/images/partabla.thumbnail.gif" border="0" alt="Amikor a jog jogtalanságba fordul..." title="Amikor a jog jogtalanságba fordul..." width="100" height="88" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Amikor a jog jogtalanságba fordul...</strong></span></span>Jóri András adatvédelmi biztos az Európai Uniós adatvédelmi hatóságok elé visz egy lézernyomtatóval kapcsolatos panaszügyet. A közös álláspontot az ügy nemzetközi jellege indokolná.</p><p>

amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…Jóri András adatvédelmi biztos az Európai Uniós adatvédelmi hatóságok elé visz egy lézernyomtatóval kapcsolatos panaszügyet. A közös álláspontot az ügy nemzetközi jellege indokolná.

amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…Jóri András adatvédelmi biztos az Európai Uniós adatvédelmi hatóságok elé visz egy lézernyomtatóval kapcsolatos panaszügyet. A közös álláspontot az ügy nemzetközi jellege indokolná.

 

  spacer
    A panaszos egy médiában megjelent értesülés nyomán fordult beadvánnyal a biztoshoz. Eszerint egyes lézernyomtatók szabad szemmel nem látható kódokat írnak a kinyomtatott dokumentumokra. A gyártó ezt sem a termékleírásban, sem pedig a specifikációban nem említi, azaz a kódolás tényét nem közli a felhasználókkal.

A biztos megkereste a magyarországi forgalmazó vállalkozás vezérigazgatóját, valóban alkalmaznak-e ilyen kódokat, azok alkalmasak-e a felhasználó azonosítására, továbbá hogy mi az adatkezelés célja.

A válaszlevél arról tájékoztatta a biztost, hogy egyes színes lézernyomtatók valóban alkalmasak szabad szemmel nem látható kódok elhelyezésére. A kódok azonban kizárólag a nyomatot létrehozó nyomtatóval hozhatók kapcsolatba, a nyomtatást végző személlyel, vagy a nyomtatóhoz kapcsolt számítógéppel nem. A cégvezető szerint a hazai forgalmazó nem folytat ilyen jellegű adatkezelést.

Az adatvédelmi biztos a választ nem tartja elfogadhatónak, hiszen előfordulhat olyan eset, amikor a nyomtató is hozzárendelhető az érintett felhasználóhoz. Ezért – és mert a lézernyomtató nem csak Magyarországon, hanem az Unió többi országában is megvásárolható – Jóri András közös álláspont kialakításáért az uniós adatvédelmi hatóságok képviselőit összefogó úgynevezett 29-es Munkacsoporthoz fordul.

Szerkesztőségünk megjegyzése:

Az Amerikai Tikosszolgálat (US Secret Service) nyomására, amely az elnők védelme mellett a pénz- és értékjegy hamisításért felel, a Nagy testvér program jegyében két alkalmazást kell kötelezően implementálni a szines másolásra alkalmas fénymásolókban és lézernyomtatókban. Az egyik egy bankjegyfelismerő rendszer, aminek segítségével értékjegy tipusu jellegzetességgel rendelkező nyomatok nem fénymásolhatóak.

Most a másik rendszerről van szó, a nyomtató egyedi megjelöléséről. Ebben az esetben a nyomaton szemmel alig észrevető sárgas, de kékes fényben jól kiugró pontokat helyeznek el, amelyből a gyártó segitségével a nyomatról meghatározható a lézernyomtató egyedi azonosítója, gyári száma. Ezzel a nyomat személyhez köthető, ezt fedezte fel az adatvédelmi biztos joggal. A módszert már több esztendeje alkalmazzák, a világon mindenütt kapható szines fénymásolókban és nyomtatókban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.