Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja 2013. november 9-10-én a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon.

 

Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja 2013. november 9-10-én a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon.

 

A tél kezdetét jelző rendezvényen a barátságtalan idő se riasszon el senkit, hiszen a programok a múzeum búbos kemencéivel fűtött, meghitt, belső tereiben zajlanak, ahol a gyermekeket többek között madáretető készítésével, libás játékokkal, meseszobával, a felnőtteket pedig a Márton-napi búcsú színes szokásaival és a fedett, fűtött sátorban színpadi produkciókkal szórakoztatják.

 

A szerény Márton püspökről novemberben napjainkban is országszerte megemlékezést tartanak, sőt kultusza Európában is él, napjához pedig számos népszokás kapcsolódik. November 11-e a paraszti hagyományokban a legeltetés határnapjaként ismert. Ilyenkor vágták le a hízott libákat is, amelyeket a földesúrnak a fizetendő díj részeként ajándékoztak. A Márton-napjához kapcsolódó libalakomáról az első írásos feljegyzés 1171-ből származik.

A szentendrei Skanzenben november 9-10-én a házakban mindent a frissen készített libás ételek és őszi csemegék illata hat át. Az asztalokon gőzölögnek a búcsúi ételek: sütőtök, almás pite, egészben sütött liba, ízletes libacombok és ludaskása, amelyekből a látogatóknak ajánlott kóstolni, hiszen, úgy tartja a mondás: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!" Mivel november 11-én került először újbor az asztalra a libasült mellé- Márton az újbor bírája-, ezért Libás-bor vagy Márton-bor névvel is illették a nedűt, amelynek a régiek gyógyító hatást tulajdonítottak. Éppen ezért a gasztronómiai finomságokat a szentendrei Skanzenben is a hazai, borász családok frissen kiforrt újboraival érdemes leöblíteni.

 

A két nap során a Márton-napi búcsú szokásait a Lajta Néptáncegyüttes tagjainak jóvoltából ismeri meg a közönség: a nők a konyhákban reggel 9 órától szorgoskodnak, kezük alól ízletes libás finomságok mellett almás pite kerül ki, a legkisebbek gyöngykalárist, kórómuzsikát és őszi terményekből játékot készítenek, a fiatalok pedig vasárnap a 15 órakor kezdődő díszes lovaskocsis felvonuláshoz szükséges kocsira való díszekkel foglalatoskodnak, a felvonulást követő táncmulatságra pedig ünnepi viseletet öltenek magukra. Aki kedvet érez, hogy kipróbálja a kukoricamorzsolást vagy a tollfosztást, lehetősége nyílik bekapcsolódni ezekbe a vidám, őszi, társas munkákba, vagy csak lustán a meleg búbos kemencéhez bújva hallgathatja a szigetközi meséket és a tollfosztó tréfáit. A fiúknál szombaton 14 órakor sor kerül a legénypróbákra, az ügyességi feladatokat sikeresen kiálló legényeket pedig az eskütétel után legénnyé avatják. Szombaton bemutatkozik a lelkes harkai közösség: a Harkai Fúvószenekar, a Vadrózsa Vegyes Kórus és a Citera és Furulya Szakkör, akik nem csak műsorral, de harapnivalóval is készülnek; lesz harkai marhapörkölt, sütemény, pogácsa és stangli kóstoló, a portájukon pedig betekintést engednek a kézimunkázás és kosárfonás rejtelmeibe. November 10-én, vasárnap 14:30-kor délutáni litániára és utána szeretetvendégbe hívják a híveket a múzeum Szent Márton tiszteletére felszentelt Óbudavári katolikus templomába.

 

Régen az inasoknak egészen Márton napig tilos volt munkájukhoz nappal is gyertyát gyújtani. November 11-e feloldotta a tilalmat, s azért, hogy e nap emlékezetes legyen, az inasokat a gyertyafénynél libapecsenyével vendégelték meg a mesterek. A szokás felelevenítésére a szentendrei Skanzen gyertyamártó műhelyének ajtaját kitárják és bárki márthat magának gyertyát. A biokertben az érdeklődők a vegyszermentes, környezetbarát kertészkedésről és az őszi kerti teendőkkel kapcsolatban kapnak hasznos és praktikus információkat. Az ÖKO helyszíneken az újrahasznosítás jegyében készülnek a bőrtarsolyok, a "lúdbőrös" fülbevalók, emellett a gyermekek az őszhöz és a libához illeszkedő kézműves foglalkozáson vesznek részt, ahol madáretetőt, kenőtollat, gesztenye figurát, valamint hangszert készítenek dióhéjból, töklevélből és nádból. Vidám perceket ígér kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt a libalabirintus, a libatiptop ügyességi játék és a család tagjainak koncentrációját igényli a libás társasjáték. Lakásunk hangulatos dekorálásáról pedig a természet kincseiből összeállított őszi koszorú gondoskodik. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetét benépesítő, itthon maradt énekesmadarak téli gondozásáról, etetéséről a fesztivál ideje alatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél lehet többet megtudni. A madárbarátok zsírból és magokból madáreleséget, tepertőfűzért készíthetnek, miközben madárismereti totóval, memória- és tollfelismerési játékkal is gazdagíthatják tudásukat.

 

A fesztiválszínpadon egymást érik az előadások, míg a felnőtteknek szombaton a Boggie trio után Lackfi és a Louisiana double, vasárnap Jász András és a Dresch Quartet ad koncertet, addig szombaton a csemetéket Csernik Szende mesemondó után a Vándormuzsikás bábszínház tagjai szórakoztatják, vasárnap pedig Bumberák Maja és Kautzky Armand mond mesét. A rendezvényt a Berka Zenekar őszbúcsúztató koncertje zárja, aki a vendégeket a máglya körüli táncba invitálja.

 

Színpadi programok a Fesztiválsátorban:

2013. november 9. (szombat)
11:00 Csernik Szende mesemondó
13:00 Vándormuzsikus bábszínház
15:00 Boggie trio koncertje
16:30 Lackfi és a Louisiana double koncertje
17:30-18:00 Őszbúcsúztató koncert és tánc a máglya körül a Berka Zenekarral

2013. november 10. (vasárnap)
11:00 Bumberák Maja mesemondó
13:00 Kautzky Armand mesét mond
15:00 Jász András koncertje
16:30 Dresch Quartet koncertje
17:30-18:00 Őszbúcsúztató koncert és tánc a máglya körül a Berka Zenekarral

 

Természetesen mindkét napon őszi csemegék és kézműves termékek vására van, a bőséges kínálatban lesz sajt, füstölt áru, csokoládé, fűszer, szarvasgomba, méz, gyümölcslé, aszalt gyümölcs, édesség, gyógytea, szárított gomba, lekvárok zöldségekből és gyümölcsökből, kecskesajt, gyapjú áru, merített papír, gyapjú sál, kesztyű, ékszer, gyertya, textil.

 

www.skanzen.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük