Ha szeptember, akkor ősz. Ha ősz, akkor szüret. Ha szüret, akkor bor. És sok-sok program, melyekből most szemezgetünk egy keveset.

 

Ha szeptember, akkor ősz. Ha ősz, akkor szüret. Ha szüret, akkor bor. És sok-sok program, melyekből most szemezgetünk egy keveset.

 

Szekszárdi Szüreti Napok; 2011. szeptember 15-18. A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi összművészeti fesztivál Tolna megyében. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A Borudvarban egy utcányi borkóstolási lehetőség, szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. www.szekszardiszuretinapok.hu

 

IX. Etyeki Kezes-Lábos Fesztivál; 2011. szeptember 24-25. A IX. Kezes-lábos Fesztiválra a szervezők meghívás alapján a legjobb kiállítók jönnek el, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból készítik termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb borászai közül azokat, akik kézműves gazdálkodást (is) folytatnak.

Idén először, a bor mellett főszerepet kap a pálinka is. A szeptember 23-án megrendezendő konferenciának is ez lesz a témája. A különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokról is gondoskodnak a szervezők. Hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok lépnek majd fel. A gyermekeknek rengeteg szórakozási lehetőséggel kedveskednek: lesznek népi játékok, versenyek és számos színpadi program. Ismét megrendezik a Fesztiválnyitó Lábos-felvonulást és a mindig nagy sikerű főzőversenyt Szőke Andrással.

Egész nap 10.00 órától várják az ínyenceket, a gyermekes családokat és a kultúrára, zenére, könnyed, igényes szórakozásra vágyó látogatókat! www.kezes-labos.hu

 

V. Soproni Kékfrankos Szakácskirály Választás és Utcafesztivál; 2011. szeptember 23-24.

A PannoMánia fesztiválon bolondos vásári forgatag, program kavalkád várja kicsiket és nagyokat: malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek, gyermek programok, színpadi programok, sztárvendégek, utcabál szórakoztatják a nagyközönséget egész nap.

 

VI. Európai Bordal Fesztivál, 2011. szeptember 23-25. Az európai bordalfesztiválok és a bordal világfesztiválok 1993 óta kerülnek megrendezésre Pécsett és a Villány-Siklósi Borút településein. Mindeddig 38 ország közel 4000 énekese hozta el nemzeti kultúrájának borhoz kapcsolódó zenei értékeit. A fesztiválok célja: a bornak, ennek a csodálatos kultúr- és kultusznedűnek a szellemi képét kiteljesíteni, gazdagítani a zene eszközeivel. A rendezvény egyediségével, művészi színvonalával, kultuszt teremtő képességével bizonyítja, hogy a bor miként vált az élethez erőt sugárzó művészetek ihletadójává, az emberi önteremtés komplex szimbólumává.

A fesztivál jó példája a kultúrák közötti párbeszédnek, Európa és más földrészek találkozásának, a nemzeti és nemzetiségi hagyományok felidézésének – az emberi közösségek összetartozásának. Négy napján Dél-Amerika, Ázsia és Európa férfikórusai, vokálegyüttesei, szólistái éneklik bordalaikat a borairól méltán híres Villány-Siklósi Borúton pincekoncertek keretében, a Pécsi Nemzeti Színházban tartandó gálakoncerten, valamint a pécsi Széchenyi téren az ókori Bacchus-ünnepeket idéző rendezvényeken.  www.pecsikult.hu

 

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok; 2011. szeptember 30. – október 2. Magyarország emblematikus borvidékének messze földön híres szüreti ünnepe. Szüreti felvonulás, népművészeti, folklór és hagyományőrző együttesek teszik feledhetetlenné a hegyaljai szüreti mulatságot. Az elmúlt év borainak és borversenyeinek díjazottjai bemutatkozásán túl lehetőség van a borvidék különféle pincészeteinek borkülönlegességeinek kóstolására, a pincészetek látogatására, betekintést nyerhetünk a híres tokaji borok készítésének mesterfogásaiba.  www.tokaj-turizmus.hu

 

És ha valaki esetleg nem szeretné a bort… Romantikus Reformkor; 2011. szeptember 23-25. Szeptemberben időutazásra hív Balatonfüred! Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken (Kisfaludy színpad, Jókai Villa, Anna Grand Hotel, Bergmann Cukrászda), sportbemutatók, korabeli szórakozási lehetőségek, úgymint a tarokk bemutatója, de említhetnénk a 200-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő állandó jelenlétét, felvonulását – hogy stílusosak legyünk: korzózását is.

A megidézett kor történelmi jellegzetességénél, csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál. Az 1800-as évek hangulatát idézi fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek is.

Ízelítő a programokból: Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor operett előadása; Jelmezes felvonulás, hintókkal, huszárokkal; RAJKÓ zenekar és tánckar folklór műsora; Divatbemutató Hampel Katalin szalonjából, Énekel: Sáfár Mónika; Edvin Marton koncertje; Tarokk bemutató; Weszely Ernő Időutazás c. harmónika előadása; A helység kalapácsa – Besenczi Árpád előadása; Reformkori viselet történeti bemutató a Reformkori Hagyományőrzők előadásában; Magyar Reformkor Bora Balatonfüred 2011 díjnyertes borainak bemutatása; Palotás tánc a Reformkori Hagyományőrzők előadásában; Princess együttes koncertje; Gyerek programok, játszóház a Sétányon; Idegenvezetés a Reformkori városközpontban; „A férfi sorsa a nő" – jelenetek Laborfalvi Róza és Jókai Mór életéből Előadja: Deutsch Anita és Kinizsi Ottó www.balatonfured.info.hu

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük