Erős bázisról kezdte az arany a szeptembert. A fizikai kereskedésben jelenleg 1.851 dolláron álló árfolyam a hónap eleje óta azon nyújtózkodik, hogy szemmagasságba kerüljön az 1.900 dollár feletti tartománnyal. Miután a svájci jegybank kiütötte a frankot a befektetési menedékként betöltött devizapiaci szerepéből, az arany maradt az utolsó mentsvár a globális pénzügyi és adósságválságában – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Erős bázisról kezdte az arany a szeptembert. A fizikai kereskedésben jelenleg 1.851 dolláron álló árfolyam a hónap eleje óta azon nyújtózkodik, hogy szemmagasságba kerüljön az 1.900 dollár feletti tartománnyal. Miután a svájci jegybank kiütötte a frankot a befektetési menedékként betöltött devizapiaci szerepéből, az arany maradt az utolsó mentsvár a globális pénzügyi és adósságválságában – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Augusztus vége óta egy egyre erősödő dollárral találja szembe magát a sárga nemesfém. Ennek dacára jól állja a sarat, holott ez általában az aranyár csökkenését szokta jelenteni. Jelenleg azonban egynémely piaci törvényszerűség hatályon kívül helyezését figyelhetjük meg. Ilyen például az árfolyam csökkenése azután, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) végre elszánta magát a frankerősödés határozott letörésére, és ennek érdekében az alpesi deviza kurzusát legalábbis átmenetileg az euróhoz rögzítette. A svájci jegybank lépése azért vált szükségszerűvé, mert a frank iránti kereslet olyan mértékben drágította az árfolyamot, hogy az már károssá vált az exportorientált svájci gazdaság számára. Az SNB kedd reggel közzétett döntése jó hír kellett volna, hogy legyen az arany számára, hiszen ezzel a jelentőségteljes monetáris döntéssel a frank elveszíti vonzerejét mindazok számára, akik az aktuális adósságválság közepette a svájci frankban látták az addig euróban és dollárban tartott megtakarításaik számára az utolsó menedékek egyikét. Az arany árfolyama mégis méretes esést produkált, amit részben talán a várható piaci beavatkozások bizonytalan hatása, másrészt pedig az egyidejűleg érkező kedvező amerikai makro-adatok magyaráztak.

 

Ugyanakkor az aranypiac jelenlegi vad hullámvasutazása főként a július elején indult heves rallynak köszönhető. Az azóta elért 25%-os hozam ismételten profitrealizálásra készteti a rövidtávon spekulálókat, és ez leszorítja az árakat. Az alacsonyabb árszintek viszont hőn áhított beszállási pontok számos más befektető számára, akik keresletükkel rendre újra megemelik a jegyzésszinteket. Bár ez az extém volatilitás még egy jó ideig a piacban maradhat, egy valami azért biztos: az amerikai konjunktúra alakulásával kapcsolatos bizonytalanságok és az európai adósságkrízis még jó ideig vállalhatatlan kockázatokat jelentenek a befektetési portfoliókban. Ugyanis az Obama elnök által pénteken meghirdetett nagyszabású gazdaságélénkítő program, és az európai adóssághegyek elhordására tett uniós kísérletek hosszútávon a világ vezető devizáinak felhígulását eredményezi. A süllyedő euróhoz lehorgonyzott, és így mostantól vele együtt süllyedésre ítélt svájci frank pedig az aranyat az egyedüli mentsvárrá emeli a biztonságra vágyó tőke számára.

 

 

Forint alapon az arany az elmúlt héten új történelmi rekordot ért el. Egy uncia (31,1 g) színarany világpiaci középára a hazai fizetőeszközben kifejezve pénteken a londoni árfixing szerint 373.125 forint (11.997 Ft/g) volt. Ez 30%-os pluszt jelent az év eleji 286.433 forinthoz (9.210 Ft/g) képest. A rapid növekedés gyakorlatilag az utóbbi két hónap termése, és egyfelől a világpiac alakulásával magyarázható, másrészt viszont annak köszönhető, hogy a magyar deviza két hónap alatt 10%-ot meghaladóan veszített az értékéből a dollárral, de az euróval szemben is. A forint relatív gyengesége a világgazdaság lelassulása miatt romló növekedési kilátásokban keresendő, valamint abban a felismerésben, hogy a vártnál visszafogottabb növekedés miatt a költségvetésben 100 milliárdos kiigazításra van szükség. És miután a kormány gazdaságpolitikai intézkedései egyelőre még nem fordultak termőre, továbbra is rendkívül sérülékeny maradhat a forint. Ezt tetőzi még a kilátástalan helyzetben lévő devizahitelesek megsegítésére szőtt mentőcsomagok beláthatatlan hatása a hazai bankszektorra. Amúgy az euró-forint devizapár technikailag is fontos fordulóponthoz érkezett. Amennyiben az elkövetkezendő napokban tovább folytatódik a forint gyengülése, úgy fontos ellenállási szintek fölé kerülhet a keresztárfolyam, és akár a 2009. márciusában látott 300 forint környékéig is drágulhat egy euró. Ez a forintban számított aranyár további jelentős emelkedését jelentené.

 

 

A nyersanyagárak általános hanyatlásával szembe menve szintén belső erőről tanúskodik a másik monetáris nemesfém, az ezüst jegyzése. Az árfolyam nem csak visszahódította a 40 dollár feletti tartományt, de tartva a hosszútávon emelkedő trendjét kiszámíthatóan közelít az 50 dolláros történelmi rekordja felé. Pénteken unciánként 41,40 dolláron (8.345 forint) zárt a szürkésfehér nemesfém jegyzése Londonban, 2,59%-os mínuszban az egy héttel korábbi értékéhez képest. Több ezer felhasználási területével az ezüst az olaj után a második legszélesebben alkalmazott ipari nyersanyag, és ezért elengedhetetlen jelentőséggel bír a civilizált ipari társadalmak számára. Az ezüstár elszakadása a többi nyersanyag árától annak a jele, hogy az ezüst az arany mellé felsorakozva egyre komolyabb szerephez jut pénzhelyettesítőként is. Márpedig ez igencsak kedvező hatással lehet az árfolyam jövőbeni alakulására.

 © www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük