1.1.

Budapesten 2008. szeptember 5-én  a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária képviselői aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket. A Nemzeti Hírközlési Hatóság nevében Pataki Dániel elnök,  az Antenna Hungária Zrt. nevében pedig Jean-Francois Fenech vezérigazgató,  Dr. Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezető látta el kézjegyével a dokumentumot.

 1.1.

Budapesten 2008. szeptember 5-én  a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária képviselői aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket. A Nemzeti Hírközlési Hatóság nevében Pataki Dániel elnök,  az Antenna Hungária Zrt. nevében pedig Jean-Francois Fenech vezérigazgató,  Dr. Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezető látta el kézjegyével a dokumentumot.

A MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás decembertől érhető el 6-7 csatornával, csaknem 60 %-os  lefedettséggel, a csatornák többségét előfizetési díj nélkül lehet majd venni. A földfelszíni műsorszórás digitális átállását 4 éven át lakossági tájékoztató kampány kíséri végig; a bevezető-kampány az ősz folyamán indul el.

 

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.

 

Melyek a digitális földfelszíni televíziós és rádiós szolgáltatások előnyei?

-több tartalom,

-jobb kép-és hangminőség,

-korszerű technológia,

-új lehetőségek, új szolgáltatások (EPG, HD, mobilitás, stb.).

-több információ,

-digitális műsorújság,

-feliratozás (hallássérültek),

-eredeti nyelv (nyelvtanulók számára),

-rögzíthető, megállítható adás,

-interaktív szolgáltatások.

-nagyobb verseny a platformok (kábel, műhold, IP, földfelszín) között, a fogyasztók jobb kiszolgálása, olcsóbban.

Az előzmények

Az Európai Unióban, így Magyarországon is, célkitűzésként szerepel a földfelszíni analóg televíziós műsor-szórásnak  2011 végéig digitálissal történő felváltása. 

Időtábla:

2006. Genf – nemzetközi frekvencia-elosztókonferencia határozata:  8 televíziós és 3 rádiós multiplex lehet Magyarországon

2007. – megszületik a törvény, konzultációk zajlanak a piaci szereplőkkel és az országgyűlési bizottsággal

2008. március 25.:  az NHH kiírja a pályázatokat öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére,  mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyeri meg.

2008. április 24.:  a pályázatok beadási határideje

– TV:  Antenna Hungária Zrt., Digital BroadcastingKft.

– Rádió:  Antenna Hungária Zrt.; Magyar RádióZrt.

2008. július 25.:  a bizottság jóváhagyja az NHH javaslatát:  mindkét pályázat nyertese az Antenna Hungária.

A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége,  ha addigra a rádiós hálózat lefedettsége, valamint a digitális rádióvevő-berendezések elterjedtsége a lakosság körében eléri az előírt szintet.

2008. szeptember 5.: a hatósági szerződés aláírása.

A két különálló pályázaton az Antenna Hungária  5 televíziós és egy rádiós multiplex üzemeltetési jogosultságát nyerte el, 12 évre szólóan, ebben

-1 rádiós multiplex üzemeltetésére, a szolgáltatás még idén elindul,

-5 televíziós multiplex üzemeltetésére,  3 multiplexen még idén elindul a szolgáltatás, beleértve a

mobil-televíziózást,

2 multiplexen az analóg műsorszórás leállítása után indulhat a digitális adás.

Tehát az AH a rádiós multiplexen, valamint az „A" és a „C" televíziós multiplexen és a mobil-televíziózásra szolgáló „B"-n még az idei évben elkezdi a műsorszórást,  a „D" és „E" multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után indíthatja majd be a szolgáltatást.

A DVB-T televíziós multiplexek a hálózat teljes kiépítése után a lakosság 96 százalékát érik el, a rádió esetében ez az arány 94%  lesz.

Pataki Dániel, az NHH elnöke szerint, a földfelszíni digitális televíziózás beindulása erősítheti a versenyt és bővíti, színesíti a kínálatot a televíziós és a rádiós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-vagy tetőantennával néz televíziót, a jövőben jobb miniségben, a mainál sokkal változatosabb műsorkínálathoz juthasson hozzá.

Hozzátette, az  AH  a versenytársaknál kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott, a hálózatok kiépítése és a lakossági elérés vonatkozásában pedig jóval kedvezőbb ütemezést vállalt, ez vezetett a pályázat megnyerésére.

Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója szólt róla, az Antenna Hungária felkészült a digitális hálózatok gyors ütemű kiépítésére, ebben támaszkodhat a pályázatok megnyerésében nagy szerepet játszó infrastruktúrájának, a felkészült szakembergárdának, valamint a TDF Csoport több évtizedes tapasztalatának az analóg és digitális műsorszóró hálózatok kiépítése és üzemeltetése terén.

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10,10, 11.11.  Az aláírás és a sajtótájékoztató képei

A hálózatok kiépítése

Az AH a következő 4-5 év során intenzív hálózatkiépítést hajt végre, ennek költsége mintegy 25 milliárd forint lesz. A magyar állam és az NHH előírásai alapján, az Antenna Hungária elvégzi a műsorszóró antennarendszerek többségének rekonstrukcióját, így kezdheti meg a digitális televíziós sugárzást.

A digitális televízió (DVB-T), a digitális rádió és a digitális mobil-televíziós szolgáltatások várhatóan idén decemberben indulnak el.  A DVB-T lakossági lefedettsége 2008-ban közel 60%-os lesz, a sugárzás három telephelyről  (Budapest, Szentes, Kabhegy) történik.A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, ezzel a lefedettség 88%-osra nő, így a digitális hálózat már meg fogja haladni a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86%-os lefedettségét.  A hálózat 2010 végére eléri a 95%-os lefedettséget.

A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el (16%-os lefedettséggel), 2009 végére további 7 nagyvárosban, valamint a Balaton környékén is elérhető lesz a szolgáltatás, így a lefedettség 30%-os lesz,  amely 2012-re  50%-ra emelkedik.  A DAB+  elnevezésű digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel már idén eléri a 31%-ot,  jövőre  44%-ra emelkedik, a teljes kiépítésre pedig 2013-ig kerül sor.

Az új szolgáltatás elnevezése:  MinDigTV

Az elnevezéssel a cég arra kíván utalni, hogy az új szolgáltatás hamarosan mindenhol elérhető lesz az országban, továbbá, hogy a miniségi digitális tévézés élményét fogja nyújtani, a legmodernebb, HD technológiát is alkalmazva. A központi elem a szerethető tévéfigura, mely a lakosság digitális átállással kapcsolatos teendőinek elmagyará-zásában kiemelt szerepet kap. A vevőkészülékek a szolgáltatás indulása előtt már kaphatóak lesznek a boltokban, ezek a könnyebb tájékozódás érdekében MinDigTV logót tartalmazó egyedi matricával kerülnek forgalomba.

A szolgáltatás túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető, az ingyenes csatornák száma valószínűleg már  induláskor emelkedik a mostani analóg földfelszíni platform három adásához képest.

A közszolgálati csatornák,  az m1, m2, Duna TV   a kínálat részét képezik, szándék szerint HD felbontásban.

Az RTL Klub és a TV2   60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában.

A jelenleg előkészítés alatt álló új Médiatörvény elősegítheti új, előfizetési díj nélküli tartalmak megjelenését a digitális földfelszíni platformon, szélesebb kínálatot biztosítva a DVB-T nézőinek. Az ATV és a Hír TV  (saját döntésük alapján) kódolt adással fog szerepelni a kínálatban, a részletek még nincsenek eldöntve.További új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom is meg fog jelenni a szolgáltatás kínálatában:

két televíziós csoport adott eddig szándéknyilatkozatot arról, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra, szabadon fogható csatornaként. 

Rádiós vonatkozásban, a szolgáltatás tartalmazni fogja a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát. Az Antenna Hungária 1999 óta MPEG-2 tömörítéssel folytatott földfelszíni digitális televíziós kísérleteket, mostani pályázatában azonban az MPEG-4-es kódolást választotta, mivel a hatóság a tenderkiírásban egyértelműen ezt a korszerűbb, hatékonyabb technológiát támogatta, amivel multiplexenként akár 8-12 SD csatorna (vagy 3 HD csatorna) átvitele lehetséges.  A HD átvitel csak ezzel biztosítható, az MPEG-2 nem tudja!

A meglévő tető-vagy szobaantennák többsége alkalmas lesz a DVB-T jelek vételére, de az adások vételéhez egy külön jelátalakító berendezésre (set-top-boxra) vagy beépített DVB-T MPEG-4  tunerrel rendelkező televízió-készülékre van szükség.

 

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11.11. 12.12.
13.13. 14.14. 15.15.
16.16. 17.17. 18.18.
19.19. 20.20. 21.21.
22.22. 23.23. 24.24.
25.25.

Ami fontos:

1. A Magyarországon használt rendszer eltér a környező és európai országokétól

2. Angliában tervezik ennek bevezetését

3. A környező országok közül CSAK Szlovániában van ugyanilyen rendszer!

Ami probléma adódhat:

1. Az eddig forgalomba került eszközök nagyrészben alkalmatlanok a vételre.

2. A multik lomhán reagálnak ilyen eszközök kibocsátásval, mert Magyaroszág légypiszok a forgalmukban.

3. Először nagyon drágán a noname eszközök jelennek meg. Import Bécsből a kezdetben nem csak Szlovéniából lehetséges.

A forgalomban sokféle gyártmányú set-top-box  jelenik majd meg,  ezeket a felhasználók készpénzes vásárlással vagy részletfizetéses konstrukció keretében szerezhetik be.  A vevőkészülékeket a lakosság a kiskereskedelmi hálózatokban vásárolhatja meg.  A televíziós szolgáltatás már az induláskor tartalmazni fogja az elektronikus műsorújságot (EPG).

Mobiltelevízió, digitális rádió

A mobil-televíziós szolgáltatásokat az Antenna Hungária a mobilszolgáltatókkal együttműködésben kívánja bevezetni, a 16-20 csatornát tartalmazó szolgáltatás az AH-val szerződő mobilszolgáltatók kínálatában  valószínűleg előfizetési díj fejében lesz elérhető, szintén idén decembertől, Budapest és környéke számára.2012-re  50%-os lefedettséggel számolnak.

A rádiós szolgáltatás esetében is a korszerűbb DAB+  tömörítési eljárást választotta az AH,  ezzel akár 16-18 műsorcsatorna juttatható el a hallgatókhoz.  A szolgáltatás a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát tartalmazni fogja.

2013-14-re teljes lefedettséget terveznek.

A műsorlánc:

TV

-Tartalom-előállítás:

A tv műsorszolgáltatók a gyártósorukat HD-műsorkészítésre alkalmas eszközökkel bővítik (pl. hamarosan átadásra kerül a Magyar Televízió új székháza).

Egyre több kulcstartalom válik elérhetővé HD-felbontásban (pl. Olimpiai Játékok, Bajnokok Ligája, mozifilmek, stb.)

-A vétel: 

HD-ready és full-HD  jelzésű tv-készülékekkel vehetjük az újfajta adásokat.  Ez az év fordulópont a HD-t illetően, a HD-ready készülékek már elérhető áron kaphatók, az értékesítés jelentős felfutása tapasztalható.

Tetőantennával, vagy az adóállomásokhoz közel fekvő területeken szobaantennás vétel is nagy valószínűséggel lehetséges lesz.

-Az adóhálózat:

Az adóberendezések technikailag november elején készen állnak, az ezt követő hatósági engedélyezési eljárástól függ a kereskedelmi szolgáltatás indulása.

„Mentrend":

2008 november:  59%-os lefedettség,  3 telephellyel: Budapest, Kabhegy, Szentes,

2009 november:  88%-os lefedettség  új adókkal: Pécs, Tokaj, Nagykanizsa, Győr,  Vasvár, Úzd, Kiskőrös, Szeged,

2010 november:  95%-os lefedettség  Kékes, Komádi, Sopron, Csávoly adók belépésével,

2011 november:  96%-os lefedettség  Gerecse, Fehérgyarmat, Miskolc, Aggtelek indulásával,

2012 november:  50%-os lefedettség.

Rádió – Digital Audio Broadcasting DAB+

A digitális rádiós szolgáltatás, a hálózat kiépítése

Az AH további közszolgálati csatornák megjelenésére számít, mivel a Magyar Rádió a nyilvánosság előtt számolt be arról a szándékáról, hogy az új digitális platformon új programokat kíván elindítani. Az Inforádió Kft., a Klub Rádió Zrt. és a Lánchíd Rádió Kft. adott eddig szándéknyilatkozatot arról, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra.

A DAB+  rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége 2008-ban eléri a 31%-ot (három budapesti telephellyel). A lefedettség 2009 végére 44%-ra emelkedik (10 új telephely), 2013/14-re történik meg a teljes kiépítés.

Kiegészítő digitális szolgáltatások nyújtása járulékos adatok sugárzásával (Programme Associated Data, TPEG – közlekedési információs rendszer, stb.)

A DAB+ digitális rádiós hálózat kiépítése:

2008 november:  31%-os ,

2009 november:  44%-os ,

2013 november:  93%-os ,

2014 november:  94%-os lefedettség.

Szolgáltatáskommunikáció

A földfelszíni televíziós műsorszórás digitális formára való átállását tájékoztatási kampány kíséri a 4 év során. Az Antenna Hungária kezdeményezi az értéklánc minden tagját (állami intézmények, tartalomszolgáltatók, készülékgyártók és forgalmazók, stb.) magába foglaló Digitalizációs Szervezet létrehozását a digitális átállás kommunikációjának hatékony megvalósítására.  A hálózatüzemeltető ebben a folyamatban – külföldi példák alapján – számít az állami szerepvállalásra is. 

A lakosság tájékoztatása azért is szükséges, mert a jelenleg üzemelő analóg földfelszíni televíziós műsorszóró platformot a tervek szerint 2011 végéig lekapcsolják és helyét átveszi a digitális szolgáltatás.  A tájékoztató kampánnyal a nézik az ősz folyamán találkozhatnak. 

A vevőkészülékek a szolgáltatás indulása előtt már kaphatóak lesznek a boltokban, és a könnyebb tájékozódás érdekében MinDigTV logót tartalmazó egyedi matricával kerülnek forgalomba.

Kislexikon:

DVB-T –  Digital Video Broadcasting -Terrestrial

DVB-H –  Digital Video Broadcasting -Handheld

T-DAB –  Terrestrial Digital Audio Broadcasting

SDTV –   Standard Definition Television (PAL rendszernél 720 x 576 felbontás)

HDTV –   High Definition Television

HD-ready –  minimum 1024 x 768  pixel felbontású kép

Full-HD –   minimum 1920 x 1080  pixel felbontású kép

pixel –  képelem

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a Kormány irányítása, a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi miniszter felügyelete alatt működő kormányhivatal, amelynek jogállását az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény határozza meg.  A hatóság feladata az elektronikus hírközlési, postai és informatikai szolgáltatások piacai zavartalan, eredményes működésének és fejlődésének elősegítése.

A hatóság a szolgáltatók és a felhasználók érdekeit egyaránt védi. Feladata a tisztességes, hatékony verseny kialakítása és fenntartása, valamint a szolgáltatók jogkövető magatartásának felügyelete.

A hatóság részt vesz az elektronikus hírközléshez, postához és informatikához kapcsolódó nemzetközi

szervezetek munkájában, kapcsolatokat épít ki és tart fenn az európai és Európán kívüli szabályozó hatóságokkal, valamint szervezetekkel. A hatóság feladatát és országos hatáskörét önállóan, a jogszabályoknak és a Kormány döntéseinek megfelelően gyakorolja.

Vezető testülete a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa. A hatóság önállóan gazdálkodó központi költségvetési szerv, amely a feladatai ellátásával összefüggő kiadásokat saját bevételeiből fedezi.

http://www.nhh.hu/

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió-és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén.

Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez.

A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkezi és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. 

Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfél-menedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

http://www.ahrt.hu/  

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük