2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SZÍNHÁZI AJÁNLÓ: Nagyon Nagy Ő / Charles Laurence vígjátéka két részben

3 perc olvasás

nagyon_nagy_o_plakat.jpgBevallom, a Spirit Színházról eddig fogalmam sem volt, pedig évek óta létezik az ún. Spirit Központban, a II. kerületi Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatt, ahol a színházi előadásokon kívül egyéb testet-lelket tápláló rendezvény, üdítő foglalkozás is található. Az emeleten létesítettek apró színpadot és kellemesen lejtős nézőteret – különböző sikerdarabok bemutatására. Játszanak itt Albee, Fellini, Laurence, Szepes Mária, Dürrenmatt, Neil Simon stb. műveket, néhány kivétellel főleg vígjátékokat.

Eddig keveset hallottunk Charles Laurence (1931-2013) angol dráma-, film- és televíziós szerzőről. Carlos Felipes néven a marokkói Tangerben született. Anyanyelvei között nem volt az angol, csak az után, hogy szüleivel Angliába költözött. Húszéves korától mégis igazi angol író lett. 1960-tól sikeres filmkarriere után. 1999-től műveit megtapsolták a Broadway színházaiban. A jelen darabot már sikerrel bemutatták Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

A Nagyon Nagy Ő című komédia nem hasonlít a közép-európai humor hagyományaira – itt talán kárára is válik – hiszen tipikusan angol környezetre támaszkodik. Hiteles megszólaltatása Zöldi Gergely fordításának és Czeizel Gábor rendezőnek, meg persze a nagyszerű színészeknek köszönhetjük.

A történet szerint adott az egy házban élő három szereplő: Vicky (Gubik Ági) a ház és a földszinti könyvesbolt tulajdonosa, a lakótárs, Henry (Tölgyessy Zoltán) meg a skót fiú, James, a bolti alkalmazott. Utóbbi imád finomságokat főzni, egyébként regényírói karrierre vágyik. Vicky pedig mérhetetlen mennyiségeket képes enni. Meg is látszik túlzottan „kipárnázott” idomain. Hármasuk állandóan csipkedi, bosszantja egymást, mégis nagy egyetértésben, szeretetben élnek. Henry, az idősödő angol tisztviselő gúnyt űz a túlsúlyos Vicky-ből, a humortalan bolti segédből, aki folyton csak ír (pedig skót) és olvas. Henry meleg, átlátszóan, de hiába udvarol a fiúnak. Így telnek napjaik, amíg egyszer beállít a boltba Tom (Hajdú László). Megtetszik neki Vicky, és vacsorára hívja egy olasz vendéglőbe. Vicky kitesz magáért, felzabál mindent, de a vékonydongájú Tomnak nincs kifogása ellene. Boldog éjszakát töltenek együtt. Tom azonban másnap elutazik, csak karácsonykor tér vissza.

A második részben óriási a készülődés a londoni házban, feldíszítik a lakást, ajándékokat vásárolnak az Oxford Streeten. Időközben Henry áldozatos munkával lefogyasztotta Vicky-t. Csinos, vékony hölgy lett belőle. Nehezen távolítja el a házból a két férfit, hogy egyedül maradhasson Tommal…

Utána megváltozik az életük, de a nézők vigasztalására megmarad a régi szeretet a három igaz barát között. 

További előadások: október 29: november 10, 22, 26: december 14, 17, 19-én majd január elsején.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.