2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színitanház – a Kiváló Gyakorlati Képzőhely

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97985"><img class="image image-preview" src="/files/images/színitan_0.preview.jpg" border="0" width="468" height="475" /></a></span>A 2015-ös évben a tanulók képzésében példamutató munkája elismeréseként, a Békéscsabai Jókai Színháznak járó „Kiváló Gyakorlati Képzőhely" kitüntető címet vehette át Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója és a Színitanház szakmai vezetője, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. <p> </p> <p><strong>A Színita

A 2015-ös évben a tanulók képzésében példamutató munkája elismeréseként, a Békéscsabai Jókai Színháznak járó „Kiváló Gyakorlati Képzőhely" kitüntető címet vehette át Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója és a Színitanház szakmai vezetője, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától.

 

A Színita

A 2015-ös évben a tanulók képzésében példamutató munkája elismeréseként, a Békéscsabai Jókai Színháznak járó „Kiváló Gyakorlati Képzőhely" kitüntető címet vehette át Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója és a Színitanház szakmai vezetője, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától.

 

A Színitanház – a 20 éve elindított színészképzés mellett – a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudás nyújtására jött létre.

A Színitanház oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaik túlnyomó többsége (kb. 70 százaléka) a pályán tudott maradni és a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végez, sőt a háttérszakmák képviselőiről kijelenthető, hogy szinte 100 százalékuk a szakmában dolgozik. Ez nem véletlen – mondta Dr. Ragány Misa, (Marketing- és sajtóreferens Békéscsabai Jókai Színház) hiszen ilyen szakmák elsajátítására – az egyetemi képzéseken kívül – Magyarországon máshol nincs lehetőség. A békéscsabai Színitanházba az ország egész területéről, sőt a határon túlról is járnak diákok. A Színitanház a Harruckern János Középiskola részeként működik, de a képzés a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház területén zajlik, a gyakorlati oktatás neves színházi szakemberek (rendezők, koreográfusok, tervezők, műszaki szakemberek) irányításával, a Jókai Színház produkcióiban és a Napsugár Bábszínház kivitelezési munkálatainak asszisztálásával, „élesben" valósul meg.

 

„Nagyon fontos, ezért minden évnyitón, évzárón elmondom, hogy a mi iskolánk a színházban működik, ez a mi gyakorlati képzőhelyünk, ami óriási lehetőség, ugyanakkor nagyon veszélyes üzem is. Iskolánk specialitása, hogy a hallgatóink feladatokat kapnak a különböző produkciókban, előadásokban, ahol a rendezőktől, színészektől, alkotóktól tanulhatnak, mindez egyedülálló módszer az országban. A Kiváló Gyakorlati Képzőhely cím elnyerése az iskola, a képzés létjogosultságát igazolja, és reményt ad a jövőre vonatkozóan" – hangsúlyozta Seregi Zoltán.

 

Az elmúlt években olyan országosan is ismert színészek végeztek Békéscsabán, mint a Jászai díjas Kara Tünde, a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás, a Jóban rosszban című sorozatból ismert Marton Róbert, vagy éppen Gubik Petra (Budapesti Operettszínház) és Szilágyi Annamária (Szegedi Nemzeti Színház). A szintén ott végzett Tapasztó Ernő jelenleg az Aradi Kamaraszínház igazgatója, míg Csurulya Csongor a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője. A Jókai Színház jelenlegi társulatának gerincét is a Színitanház nevelte ki, a Békés megyeik által jól ismert Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina, Tege Antal, Csomós Lajos, Gulyás Attila, Vadász Gábor, Czitor Attila, Szabó Lajos és Nagy Róbert személyében.

 

A Színitanház tanulói négy különböző alapszakon szerezhetnek OKJ-s szakmát és valódi szakmai tapasztalatokat. Az oktatás érettségire épül és 24 éves korig ingyenes.

A gyakorlatos színész (OKJ 52 212 02 0010/52 02) képzés 2 éve alatt tanulóik a színészmesterség minden csínját-bínját megtanulhatják tapasztalt színészek, rendezők, szaktanárok irányításával és a Jókai Színházban kisebb-nagyobb szerepek eljátszására is lehetőségük nyílik.

A divat- és stílustervező szakmát választók (OKJ 54 211 05 0000 00 00) a tervezés mellett speciálisan a színházi kelléktervező és kivitelező, díszlet-, jelmezkivitelező és bábkivitelező munkákba, valamint a jelmeztár, kelléktár kezelésébe is belekóstolhatnak a Jókai Színházban és a Napsugár Bábszínházban, 2 éves képzésük idején.

A 2 éves színháztechnikus, szcenikus képzésben (OKJ 54 521 04 0000 00 00) a színpadi technika mellett a hang- és fénytechnika rejtelmeit sajátítják el növendékeik a Jókai Színház előadásaiban, illetve az Ibsen Stúdiószínházban, az iskola gyakorlati helyén. Ezenkívül az előadások, vizsgák kép- és hangrögzítését, az utómunkálatok technikáit is megtanulhatják a Színitanház saját, korszerűen felszerelt stúdiójában.

A tánc szakon (OKJ 54 212 07 0010 54 04) a 2 éves képzési idő alatt a táncművészet teljes spektrumán átvezetik növendékeiket szaktanáraik, miközben aktív közreműködői a Jókai Színház zenés produkcióinak.

A divat- és stílustervező illetve a színháztechnikus szakon lehetőség van tanulószerződés megkötésére, ami havi pénzbeli juttatással jár. Oktatásuk összhangban áll az európai képzési normákkal, így végzett diákjaik számára az elhelyezkedés külföldön is lehetséges.

 

www.jokaiszinhaz.hu

www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.