Szüret a Szigeten
2 perc olvasás
A Sziget szervezői idén újra a fesztivál közepére varázsolják a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. Harmadszorra nyitja meg kapuit a Hungarikum falu, Magyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit bemutató helyszín, ahol – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után – idén a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.
A Sziget szervezői idén újra a fesztivál közepére varázsolják a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. Harmadszorra nyitja meg kapuit a Hungarikum falu, Magyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit bemutató helyszín, ahol – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után – idén a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.
Augusztus közepén még nincs ideje az igazi szüretnek, így a munkából nem, de a szürethez kapcsolódó mulatságokból bárki kiveheti a részét, aki idén a Hungarikum falu programsátraiba látogat. Dologidőben pedig a szüretre készülve nemcsak táncokat, szüreti nótákat tanulhatnak az érdeklődők, de készíthetnek szüretelő puttonyt, fonott demizsont, madárijesztőt és más madárriogatókat is. Idén a kiállítások és a gasztronómiai bemutatók is a szőlő, a szüret és a kocsma témája köré szerveződnek. Büszkén hírdetik az érdeklődőknek, hogy a magyarok és a bor barátsága mennyire egyedülálló és milyen sok okunk van rá, hogy egy egész héten át ünnepeljük a magyar szüretet. Hiszen kevés bortermelő nemzet büszkélkedhet a latin vinumtól független elnevezéssel, ám nekünk magyaroknak itt van a bor, és rögtön utána itt a fröccs is, amit a legenda szerint Jedlik Ányosnak köszönhetünk, aki a világ legelső szódásüvegével felfegyverkezve állított be egy fóti szüretre. Váljék egészségünkre!