A TÁNCPALETTA® a TÁNCMŰVÉSZET című önálló magyar szaklap rendezvénye.Ez a kulturális folyóirat – egyedülállóan a hazai és a nemzetközi médiában – már 20. éve rendezi meg elegáns gálaestjét a Magyar Állami Operaházban.

 

A TÁNCPALETTA® a TÁNCMŰVÉSZET című önálló magyar szaklap rendezvénye.Ez a kulturális folyóirat – egyedülállóan a hazai és a nemzetközi médiában – már 20. éve rendezi meg elegáns gálaestjét a Magyar Állami Operaházban.

A „TÁNCMŰVÉSZET"  kiadója és főszerkesztője – a  kulturális folyóiratok között egyedülállóan -, évente egyszer meghívja táncművészetünk kiválóságait a Magyar Állami Operaházba, hogy a színpadi táncművészet szinte minden ágazata az ország első színházának patinás falai között is bemutatkozhasson a közönségnek.  A Magyar Sztárgála® programja táncéletünk professzionális művészeit és társulatait évről évre szinte az összes ágazatban felvonultatja.

A TÁNCPALETTA® – miközben vonzza a külföldi nézőket, magas színvonalú élményt nyújt az igényes hazai közönségnek is. Egyúttal azt is bebizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Balett operaházi művészei mellett a többi társulat, sőt, a balett mellett a többi táncágazat legjobbjai is képesek felragyogtatni tudásukat és tehetségüket az Operaház színpadán.

 A TÁNCPALETTA® – 1000 éves nemzeti kincsünket és annak a jelenben is világszínvonalú formáit sorakoztatja fel a színpadon. A nézők elragadtatással nézik a pergő, változatos műsort, hiszen így együtt, egymás környezetében egyébként nem láthatnák az ország vezető társulatait, szólistáit és a friss koreográfiai termés legjavát. A TÁNCPALETTA® – így lesz a magyar kulturális élet hungarikuma és a tánckedvelők elegáns társadalmi eseménye.

"200 táncos együtt! Egyszer egy évben! Egyetlen estén!"

A TÁNCPALETTA®  – hagyományai alapján – ezúttal is háromrészes lesz.  A három rész táncművészetünk 3 fő pillérét: a színpadi néptáncot, a balettet és a könnyű műfaj legnépszerűbb és legdivatosabb táncait reprezentálja.

1. rész: magyar, nemzetiségi és külföldi néptánc

2. rész: klasszikus, modern és kortárs balett

3. rész: formációs tánc, versenytánc, színpadi tánc, argentin tangó, show-tánc.

A TÁNCPALETTA® 2010 szerkesztő-rendezője: Kaán Zsuzsa tánckritikus, tánctörténész, a TÁNCMŰVÉSZET című szaklap főszerkesztője, aki a sajtótájékoztatón röviden összefoglalta az elmúlt 20 év történéseit is – visszaemlékezve a szaklap első periódusára (1951-56-ig), a másodikra (1976-1990-ig), majd a harmadikra, amelyben – pályázattal – ő nyerte el a főszerkesztői státuszt.

Összegzését adatokkal kezdte: „az idei első számban az összévfolyamszám alapján a TÁNCMŰVÉSZET belépett a negyvenegyedik évfolyamába. Ám ez az évfolyam azért is igazi ünnep, mert a TÁNCMŰVÉSZET 2010-ben elérte rendszerváltás utáni megújulásának 20. évfordulóját! A jubileumi gálán a szaklap 1991-es megújulásának 20. évfordulóját is ünnepeljük!" Majd így folytatta:  „Önök talán nem is tudják, hogy 1991 óta szerzőtársaimmal mekkora harcok árán jutottunk el idáig. Mert ezekben az években nagyon sokan akarták, hogy ez a lap ne legyen, s hogy ne „ilyen" legyen. Létezését – nem is egyszer – aláásta a politika, máskor meg – nem is egyszer – egyik-másik szakmai lobby." – mondta a lapról a mai sajtótájékoztatón Kaán Zsuzsa. – „Náluk azonban számomra sokkal fontosabb a táncos és a koreográfus, mert ők teremtik a táncművészetet. Nekem pedig, tánckritikusként sem az a dolgom, hogy olcsó, híg poénokkal megsértsem bármelyiküket is, lejáratva e művészet egészét. Főszerkesztőként meg különösen nem! Fontosabb ennél, hogy alázattal és szakértelemmel megfejtsem a tehetség mibenlétét, az alkotás rejtélyét, a tökéletesség titkát. Fontosabb, hogy kollégáim – a tánckritikusok, a kulturális újságírók, sőt, gyakran  a tollat ragadó művészek és a fotósok – segítségével a mindenkori közönséggel megszerettessük Terpszikhoré művészetét, miközben a magas technikai-előadói minőség igényét nem adjuk alább. Remélem, az 1991-ben azonnal megnőtt és megszínesedett szaklap minden írása e koncepció jegyében született, s a 20 év igazi eredményeket hozott:

– Több mint 110 borítót, amelyre, valamennyire, csak magyar táncos kerülhetett!  

– 110 lapszámot, és bennük több mint 5000 oldalon csak táncról szóló híradást, tudósítást, kritikát, interjút, portrét, riportot, köszöntőt vagy nekrológot – igényes stílusban, gondosan megfogalmazva, szabatos magyarsággal.  

– A lapban megjelent fotók és publicisztikák bármelyik nemzetközi társlapban megállták volna s megállnák a jelenben is a helyüket."

Zalán Magda író, műfordító, a kiadói alapítvány kuratóriumi tagja hozzászólásban megerősítette a főszerkesztő szavait:

„Bárhol jártam a világban, Washingtontól, a Kennedy Centertől  a milánoi Scalaig, a szőrösszívű marketingesek, PR-osok készséggel adtak tiszteletjegyet, amint megtudták, hogy ebbe a lapba fogok írni. S bár nem értették a szöveget, mindnyájukat megragadták a lap esztétikai- formai értékei.

Szívesen jövök el a gálára is, minden évben, sőt, amerikai, holland, francia vagy olasz barátaim meghívását is úgy időzítem, hogy a gálát ők is láthassák. Mert ezen az egy estén, ebben a monstre műsorban Kaán Zsuzsa mindent megmutat a közönségnek, ami a hazai táncművészetben nagyszerű, értékes, kiérlelt és fontos."

A gálán ismét kb. 250 táncos lép majd az Operaház színpadára! Köztük számos olyan ifjú művész is fellép, aki az első gála idején még meg sem született! A jubileumi programban néhány együttes és szólista legújabb műsorának egy-egy részletét mutatja be. Például a Magyar Állami Népi Együttes az Álomidőből, a Honvéd Táncegyüttes A Tenkes kapitányából, a Győri Balett a Queen-ből hoz el egy-egy jellegzetes részletet.

Mások, mint például a paksi Tűzvirág Táncegyüttes, Tunyogi Henriette nemzetközi művész vagy a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes egyenesen premierrel is készül a gálára!- Ugyanakkor a gálaműsor az elmúlt 20 évnek is tükre lesz! Ezért újra láthatók majd az elmúlt évek vastapsos sikerei is. Köztük a Kalotaszegi táncok – a Csillagszeműek előadásában, vagy Markó Iván – Maurice Ravel: Bolero című kompozíciója – a modern balett jegyében – a Magyar Fesztivál Balett tolmácsolásában. A TÁNCPALETTA® 2010 háromrészes műsora a magyar táncművészet „térképe", amely a tánc nemzetközi nyelvén nyújt felejthetetlen élményt minden nézőnek!

A sajtótájékoztatón az elhangzottakhoz hozzászóló művészeti vezetők, mint például Timár Sándor (Csillagszeműek), Zsuráfszky Zoltán  (Honvéd Táncszínház) és Horváth István (Rajkó Művészegyüttes Tánckara) a szakma nevében köszönték meg a lap s a gála létezését, a páratlan szakmai találkozás lehetőségét. „Mind a szaklapot, mind a Táncpaletta-gálát fórumnak tekintem! – hangsúlyozta Zsuráfszky. – Kaán Zsuzsa és közöttünk olyan szakmai műhelymunka folyik, amely garantálja, hogy a magyar táncművészet maradandó értékeit megőrizzük, és folyamatosan tovább is fejlesszük."  

A TÁNCPALETTA® 2010 protokollja:

Díszvendég: Mádl Dalma

Fővédnök:

dr. Schmittné Makray Katalin

Országos védnök:

dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke

Fővárosi védnök:

Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Kulturális védnök:

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkára

Szakmai védnökök:

Keveházi Gábor, a MÁO balettigazgatója

Seregi László, a MÁO vezető koreográfusa

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkára

                     TÁNCPALETTA® 2010 — XX. Magyar Sztárgála az Operában®

2010. november 22., 18.30-től

      MŰSOR:

        I. rész: 18.35 – 19.35

Kaán Zsuzsa – Kálmán Tamás: A 20 éves „új" TÁNCMŰVÉSZET  köszöntése

Dr. Schmittné Makray Katalin:

Ünnepi beszéd

Magyar, nemzetiségi és külföldi néptánc

1./ Timár Sándor (EuroPAS-díjas): Kalotaszegi táncok

Előadják: a Prima Primissima-díjas, EuroPAS-díjas Csillagszeműek

2./ Széphalmi Zoltán – Karacs Gyula: Marosmagyarói táncok

Előadja: a háromszoros "KIVÁLÓ" minősítésű Gödöllő Táncegyüttes

3./ Horváth István – Rossa László: Magyar fergeteges

Előadja: a Rajkó Művészegyüttes Tánckara;

Felvételről kísér: a Rajkó Zenekar

4./ Kricskovics Antal (EuroPAS-díjas)/Szilcsanov Mária – délszláv népzene: Gemmák (Részlet)

Előadja: a Fáklya Horvát Művészegyüttes

5./ Mádi Magdolna: Avaren (Kaukázusi lánytánc)

Előadja: a Tűzvirág Táncegyüttes (Paks)

Szólót táncolnak: Hirczi Margit, Kovács Noémi, Koleszár Kitti

6./ Ónodi Béla: Kaluser (Romániai férfitánc)

Előadja: a Tűzvirág Táncegyüttes (Paks)

Szólót táncolnak: Bozár László, Ujvári Dávid

7./ Mihályi Gábor (EuroPAS-díjas) – Nicola Parov: Álomidő (Részlet)

Előadja: az EuroPAS-díjas Magyar Állami Népi Együttes

8./ Zsuráfszky Zoltán (EuroPAS-díjas) – Sebő Ferenc: A Tenkes kapitánya (Részlet)

Előadja: az EuroPAS-Díjas Honvéd Táncegyüttes

                                                          ***  SZÜNET (30 perc) ***

                                        

II. rész: 20.00 – 20.40-ig

KLASSZIKUS, MODERN ÉS KORTÁRS BALETT

1./ Ivanov/Vajnonen – Csajkovszkij: Diótörő

Felméry Lili – Medvecz József  (Az EuroPAS-díjas Magyar Nemzeti Balett szólistái)

2./ Ivanov/Lavrovszkij: A hattyúk tava  (II. felvonás)

Kozmér Alexandra – Szirb György (Az EuroPAS-díjas Magyar Nemzeti Balett szólistái)

3./ Vincze Balázs /Nagy Irisz – montázs: Szimbiózis

Nagy Irisz –  Szabó Márton  (Az 50 éves, EuroPAS-díjas Pécsi Balett szólistái)

4./ Jurányi Patrick – Plastic Man (Kunert-remix): Fény és árnyék között

Keveházi Krisztina – Apáti Bence (Az EuroPAS-díjas Magyar Nemzeti Balett szólistái)

5./ Ben van Cauwenbergh – Queen: "Queen" (Pas de deux)

Sebestyén BálintBenedict Gromann

(Az EuroPAS-díjas Győri Balett szólistái)

6./ Antonia Franceschi – Maria Callas: Emlék

Előadja: Tunyogi Henriett nemzetközi balettművész

7./ Ben van Cauwenbergh – Queen: "Queen" (Pas de trois)

(Az EuroPAS-díjas Győri Balett szólistái)

8./ Markó Iván – Maurice Ravel: Bolero

Előadja: a Magyar Fesztivál Balett

Szólót táncol: Nyári Gábor (EuroPAS-díjas)

                                                             

*** SZÜNET (25 perc)***

 

III. rész: 21.05 – 21.40

SZÍNPADI TÁNC, VERSENYTÁNC, SHOW-TÁNC

1./ Simon Csaba – montázs: Repülés – Standard táncfantázia

Előadja: az EuroPAS-díjas Ködmön Formációs Táncegyüttes (Miskolc)

2./ Süttő/Tombácz – montázs: Tíztánc-variációk

Előadja: Süttő Roland & Tombácz Anikó (Tíztánc-bajnokpáros; Ködmön TSE, Miskolc)

3./ Silvestri/Váradi: Latin varázs

Előadja: Wicha József & Purda Réka (ifjúsági latin bajnokpáros; Pro Art, Kistelek)

4./ Silvestri/Váradi: Cha-cha-cha

Előadja: Andrea Silvestri & Váradi Martina (latin világbajnokok; Valcer TS, Debrecen)

5./ Bartulovič (EuroPAS-díjas) /Bánhidi (EuroPAS-díjas) – montázs: Argentin tangófantázia

Előadja: JosipBartulovič & Bánhidi Petra (argentin tangóvilágbajnok-páros)

6./ Kadri Sonuk: Dervisek

Előadják: Lippai Zsombor – Takács Levente (a paksi Tűzvirág Táncegyüttes szólistái)

7./ Silvestri/Váradi: Rumba

Előadja: Andrea Silvestri & Váradi Martina (latin világbajnokok; Valcer TS, Debrecen)

8./ Bartulovič (EuroPAS-díjas) /Bánhidi (EuroPAS-díjas):

La Gumparsita

Előadja: JosipBartulovič & Bánhidi Petra (argentin tangovilágbajnok-páros)

9./ Mádi Magdolna-Ujvári Dávid: Tűzvirágok

Előadja: a paksi Tűzvirág Táncegyüttes

***

 (Előadás kezdete: 18.30.; Előadás vége: 21.40.perc)

A műsorváltozás jogát fenntartjuk – A Rendezőség

Jegyek kizárólag a Magyar Állami Operaház Pénztárában és Szervezési Osztályán kaphatók. Ár: 3000,- Ft – 12.500,- Ft -ig 

http://www.tancmuveszet.hu/                                    www.danceart.hu

                                       

                                     A szervezők ezúton is KÖSZÖNET A KOLLÉGÁKNAK,

A TÁRSULATVEZETŐKNEK, A KOREOGRÁFUSOKNAK, A TÁNCOSOKNAK;

ÉS KÜLÖN KÖSZÖNET A TÁMOGATÓKNAK!

NÉLKÜLÜK EGYIK GÁLA SEM VALÓSULHATOTT VOLNA MEG!

TÁMOGATÓK:


Kulturális fő támogatók:

NKA, OKM

A gála mecénása:

Paksi Atomerőmű Zrt.

Aranyszponzor:

Klapka György – Klapka Ékszerház

TRIONFO – Media Group & Produkciós Iroda

További támogatók:

 Belcanto Étterem, Törley Pezsgőpincészet, Lovas-Show Kft., WIS Kft.

Médiaszponzorok:

Diplomata Magazin, HOTELEPROGRAM, Servus Magazin

Élet és Irodalom, ÉLET & MOZDULAT, Metropol, TÁNCMŰVÉSZET, Táncvarázs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük