2010. november 10-én az esti órákban ünnepélyes keretek között megnyitották a november 11-én 10 órától 4 napon át látogatható Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásárát, az Art Market Budapest-et.

 

 

2010. november 10-én az esti órákban ünnepélyes keretek között megnyitották a november 11-én 10 órától 4 napon át látogatható Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásárát, az Art Market Budapest-et.

 

Közel 3 ezer négyzetméter, kiválóan tagolt kiállító terek, nagyszerű világítás, és végre együtt szinte minden ami kortárs, ezekkel a címszavakkal tudnám jellemezni a látottakat. A szervezők célja a kortárs magyar képzőművészet újszerű eszközökkel való népszerűsítése, a hazai kortárs műkereskedelmi kínálat különleges és a korábbiakhoz képest szokatlan körülmények között történő bemutatása, a művészeti élet színessé és élvezetessé tétele a műértő és a szélesebb közönség számára egyaránt.

Az Art Market Budapest már megnyitása előtt régen tapasztalt érdeklődést és izgalmat keltett a hazai képzőművészeti életben, és puszta megjelenésével katalizátorává válhat a hazai kortárs műkereskedelem fejlődésének, a műkereskedelmi piac bővülésének. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő vásár könnyű és látványos hozzáférést biztosít a kortárs képzőművészethez, az egyébként csak galériákban és múzeumokban megismerhető művészeti alkotásokat közelebb hozza a közönséghez.

 A szervezők ingyenes belépést biztosítanak a vásár valamennyi látogatója számára, a gyermekeket művészeti foglalkoztató, a felnőtteket 200 díjmentes parkolóhely, esténként pedig szórakoztató programsorozat várja. Széles körű igény és összefogás eredménye Magyarország egyetlen teljes egészében kortárs vásárának létrejötte, a kultúra barátai és támogatói, a hazai kortárs képzőművészet iránt felelősséget érző szakmai és nem szakmai, hivatalos és nem hivatalos személyek, körök és intézmények fogtak össze a kortárs kultúra széles közönség számára történő bemutatása és befogadhatóvá tétele, a kortárs képzőművészethez való hozzáférés megkönnyítése és a magyarországi képzőművészeti élet színesebbé és élvezetesebbé tétele érdekében.

A megnyitón Dr. Soraya von Stubenberg (Sotheby's Budapest) távollétében az alábbi tanulságos gondolatokat felvető üzenetét olvasták fel: „Mindig is nagy igény volt egy fiatal és dinamikus kortárs művészeti vásárra Budapesten, hiszen egy általános művészeti vásár részeként nem mutathatták meg igazán magukat sem a kiállítók, sem a művészek. Olyan közeg ez, ahol művészek, galériák és tátogatók egyaránt találkozhatnak.

Általában ezek a művészeti vásárok hazai eseményként indulnak és nemzetközi jelentőségre törekszenek, amely a későbbiekben további lehetőségeket nyithat meg művészek, galériák, kurátorok, valamint vásárlók előtt. Ennek remek példája a londoni Frieze, vagy a floridai Art Basel Miami Beach vásár. A kortárs művészet mindig is nehéz piacnak számított, hiszen a galériáknak sok időt és energiát kell fektetniük művészeik befuttatásába.

Mindazonáltal a fiatal művészek megismertetésének talán ez az egyelten módja, hogy felfedezze őket mind a nagyközönség, mind a kurátorok. A kortárs művészet gondolatokat tükröz vissza mindennapi étetünkről, gondolatainkról, hangot ad kétségeinknek, félelmeinknek, politikai elképzeléseinknek, és mindezen túl kritizálja mai rohanó étermódunkat. Amint a kortárs művészek megjelennek az aukciós házak világában igen jól megalapozott háttérrel kell rendelkezzenek, amelyet a galéria korábbi munkássága alapoz meg.

Az új budapesti művészeti vásár igen pozitív kezdeményezés amely – megfelelő marketing és szervezési háttérrel – számos kezet-európai galéria útját nyithatja meg nyugat felé, illetve a jövőben számos nyugati galériát és fiatal művészt hozhat el Magyarországra.

Budapest Kelet-Európa szívében található, könnyen megközelíthető és számos, sajnos nyugaton még nem ismert, kiváló galériával és művésszel rendelkezik. Mindez nem fog megváltozni pillanatok alatt, azonban van rá esély, ha a vásáron résztvevő galériákat a minőség és integritás jegyében válogatják be."

 

Művészeti körökben egyértelmű a konszenzus a tekintetben, hogy ma Magyarországon a kortárs képzőművészet, és ezen belül is a hazai kortárs galériák széles közönség előtti bemutatkozásának lehetőségei meglehetősen szűkösek. A piaci szereplők egy része, Magyarország néhány vezető galériája kifejezetten új, tisztán kortárs vásár létrehozását kezdeményezte. Ezzel illetve a Krisztina Palace felajánlásával, a modern és különleges berendezési lehetőséget biztosító kiállítótérnek támogatásként történő rendelkezésre bocsátásával, majd az EDGE Communications, Magyarország vezető művészeti kommunikációs ügynöksége csatlakozásával alig két hónappal ezelőtt vette kezdetét az Art Market Budapest megszervezése.

A kiállítás és vásár ilyen rendkívül rövid idő alatt számos vállalati támogató (az E.ON Hungária, a Codic, az Erste Private Banking és a HPS Group) és a művészet támogatásában fantáziát látó médiapartnerek széles köre közreműködésének köszönhetően valósulhatott meg, a hazai műgyűjtők legjavának megszólításában a Műgyűjtők Klubja volt a szervezők segítségére.

Az Art Market Budapest koncepciójának egyik leglényegesebb eleme a nyitottság, a kortárs képzőművészettel való kapcsolatok kialakítására való törekvés. Ezért döntöttek a szervezők úgy, hogy a látogatók számára ingyenessé teszik a vásárra való belépést, a művészetet kihozzák a múzeumok és galériák távolságtartó falai közül egy olyan helyszínre, amely könnyen megközelíthető, egyszerűen bejárható, és pszichésen is közelebb áll ahhoz a közönséghez, amely ma még feszélyezve érzi magát a galériák csendjében, amely a művészetet ma még csak tisztes távolból szemléli.

 A nyitottság a galériák és a műkereskedelem szereplői felé is megnyilvánul, hiszen a vásáron való részvétel lehetőségét valamennyi kvalitásos hazai kortárs műkereskedő számára olyan kondíciókkal ajánlotta fel az Art Market Budapest, hogy még azok is bemutathassák művészeiket, akik a jelenlegi válsághelyzetben az általuk képviselt magas szakmai kvalitás ellenére sem engedhetnek meg maguknak jelentős anyagi áldozatvállalást.

A koncepció lényege továbbá annak biztosítása, hogy más korszakokkal való keveredés nélkül kizárólag kortárs galériák, alkotók és alkotások kerüljenek a közönség elé. Ilyen jellegű, vagyis tisztán kortárs vásár ugyanis ma Magyarországon nincsen. Fontos az üzenete annak, hogy van akkora minőségi kínálat a hazai kortárs piacon, amely az Art Market Budapest keretei között rendelkezésre álló mintegy 3 ezer négyzetmétert vagy akár többet is meg tud tölteni megtekinthető, élvezhető és meg is vásárolható anyaggal.

Az eddigi visszajelzések egyértelművé tették, hogy az új vásár jelentőségénél fogva már jóval megnyitása előtt a szakmai diskurzusok témájává vált, és érezhetően felrázza a hazai kortárs piacot.

Az esemény két védnöke Dr. Soraya Von Stubenberg, a hazai és kelet-európai műtárgypiac egyik legismertebb és nagyra becsült nemzetközi szakértője, a Sotheby's munkatársa és Pokorni Zoltán, Budapest 12. kerületének polgármestere.
A kiállítók névsora a standok beosztásának sorrendjében: kArton Galéria, Telep Művészeti Bemutatótér, Viltin Galéria, NextArt Galéria, We Love Artists by EDGE, MissionArt Galéria, Mono Kortárs Galéria, Godot Galéria, Ráday – Faur Zsófi Galéria, lnnoArt – Műhely Galéria, G13 Galéria, Neon Galéria, Friss Galéria.

A vásár területén a legfiatalabb és a legidősebb művészgeneráció képviselőinek kiállításai foglalják sajátos keretbe a képzőművészeti programot, a „kirakat" galériában egy kortárs klasszikus, Konkoly Gyula festményei, a kiállítótér folyosóin és az épület belső udvarán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfus mesterképzős hallgatóinak illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke diákjainak alkotásai láthatóak.

 

A szervezők annak érdekében, hogy a vásár területén a kortárs galériák és művészek számára a lehető legszélesebb közönséggel való kapcsolatépítés lehetőségét teremtsék meg, az Art Market Budapest helyszínén kiegészítő programokat szerveznek. Ennek keretében a vásár ünnepélyes megnyitóján kerül sor a széles körben ismert és terjesztett, a műgyűjtést bemutató magazinsorozat nyolcadik száma, a „Képzőművészet magyarországi közgyűjteményekben" című lap bemutatására. A vásár minden napján a kiállítás zárását követően 21 órától szórakoztató program várja a közönséget, csütörtökön a Váczi Eszter Quartet, pénteken DJ Shuriken, szombaton pedig a Dumaszínház keretében Beliczay Balázs és Mogács Dániel szórakoztatja a látogatókat.

Az Art Market Budapest – ahogy erre a vásár elnevezése és szlogenje (,‚Találkozni művészet…") egyaránt igyekszik utalni – olyan barátságos, nyitott, az egykori piacok szellemét idéző esemény kíván lenni, ahol kapcsolatot teremteni könnyű és élvezetes, amely nem pusztán kereskedelmi helyszín, hanem kellemes találkozóhely is egyúttal.

Az egyszerre művészeti, társadalmi és társasági esemény létrehozói és támogatói jó szándékú és felelős törekvése, hogy az Art Market Budapest és ezzel a kortárs hazai képzőművészet sokak figyelmét felkeltse, kedvelt beszédtémává váljék, és a már elkötelezett, de a téma által eddig még meg nem érintett közönség számára egyaránt emlékezetes, felemelő és színvonalas élményt nyújtson.

Art Market Budapest 2010. november 11-14.

Nyitvatartás: mindennap 10-19 óra között.

Krisztina Palace, Budapest XII., Nagyenyed u. 8-14.

Addicionális szolgáltatások a helyszínen: közel 200 vendégjármű befogadására alkalmas parkolóhely; kávézó; gyermekmegőrző; szakmai kísérők, magyar és angol nyelvű tárlatvezetések; szórakoztató kiegészítő-programok, katalógus.

A standok beosztása: a vásár belső területe olyan módon kerül kialakításra, hogy a látogatók a teljes vásáron a bejárattól a kijáratig valamennyi galéria érintésével juthassanak el, így látogatottság szempontjából valamennyi stand hasonló adottságokkal rendelkezik, és a standok mérete közel azonos; a teljes vásárterület 13 galéria és kiállító kényelmes és tágas befogadására alkalmas.

A mellékelt fotók nem kiemelni vagy rangsorolni akarják a galériákat, a látottakat és a minőséget, csupán véletlenszerűen kiválasztott illusztrációk az Art Market bemutatására.

Összeállította: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük