Budapestre látogatott Olivier Weber, francia író, újságíró, diplomata, hogy a Le Figaro francia napilapban megjelenő, Budapest által ihletett novellájához anyagot gyűjtsön.

 

Budapestre látogatott Olivier Weber, francia író, újságíró, diplomata, hogy a Le Figaro francia napilapban megjelenő, Budapest által ihletett novellájához anyagot gyűjtsön.

A novella megírásának apropója az, hogy a Le Figaro egy kiegészítő, „Literary Escapes" nevet viselő, plusz rovattal jelentkezik minden hónapban a Sofitel szállodalánc támogatásával. A rovat a „Literary Escapes" nevet kapta. A rövid történetek egyaránt szólnak az utazás iránti szeretetről, az irodalom iránt érzett szenvedélyről és a vendéglátás öröméről. Az írók szabadon választhatnak témát, a megkötés csupán annyi, hogy a helyi hotelből, az úticélból és a lokális eseményekből meríthetik az inspirációt. A következő állomás a budapesti helyszín.

A magyar helyszínről szóló novella írója, Olivier Weber egy irodalmi esten mutatkozott be a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában. Az eseményen részt vett Paule Roudaut francia nagykövetasszony és Denis Labayle a koncepció egyik kitalálója is. Weber mesélt eddig élményeiről, melyek alapján igaz történeteken alapuló regényei megszületnek. Munkái során útikönyveket, tanulmányokat és regényeket is fordított 10 különböző nyelvre. Az 1958-ban született Weber először az Amerikai Egyesült Államokban tanult közgazdaságtant, de belekóstolt az antropológiába, a nemzetközi jogba és természetesen az újságírásba is a világ számos egyetemén és városában. Eddig 18 kötete jelent meg, melyek közül a két talán leghíresebb, az Amazonas vidékén élő aranybányászokról szóló „Aranyam lesz" és az Afganisztában játszódó, helyi drogbárók működését bemutató „Fehér halál". Az írót a veszélyes vidékek, háborús konfliktusok vonzzák, ezeket örökíti meg műveiben. A mai napig több mint 15 alkalommal tanulmányozott gerillacsoportot testközelből, nem ritkán velük él, így tud minél hitelesebb ábrázolást nyújtani. 

A kérdésre, hogy Budapesttel kapcsolatban miről fog írni, mi adja az ihletet, csak annyit árult el, őt leginkább a hétköznapi emberi történetek ihletik meg. Mindig csodálattal adózott a Dunának és azoknak a városoknak, melyek víz fölé és köré épültek, így biztosan ez lesz a kiindulópont. Arról, hogy aztán a Duna kanyargós vonala merre viszi majd tovább a történetet, csak a Le Figaro lap mellékletéből tudhatjuk majd meg. Izgalommal várjuk a szálloda és fővárosunk kanyargós utcái, macskaköves terei, az éjszakában pislákoló fényei által inspirálta történet megjelenését!

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük