2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Tanulmány a nőkről”

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79559"><img class="image image-_original" src="/files/images/tanul%20(1).jpg" border="0" width="456" height="252" /></a></span>2014. április 19-én a hatvanas évek egyik legsikeresebb magyar filmje, a Tanulmány a nőkről című vígjáték színpadi adaptációját mutatta be a Madách Színház, a nosztalgiát idéző kor slágereivel és a jelen népszerű színészeivel. </p> <p> 

tanul%20(1)2014. április 19-én a hatvanas évek egyik legsikeresebb magyar filmje, a Tanulmány a nőkről című vígjáték színpadi adaptációját mutatta be a Madách Színház, a nosztalgiát idéző kor slágereivel és a jelen népszerű színészeivel.

 

tanul%20(1)2014. április 19-én a hatvanas évek egyik legsikeresebb magyar filmje, a Tanulmány a nőkről című vígjáték színpadi adaptációját mutatta be a Madách Színház, a nosztalgiát idéző kor slágereivel és a jelen népszerű színészeivel.

 

A „Tanulmány a nőkről" musical comedyt Gyárfás Miklós forgatókönyve alapján, Szabó Tamás ötletei nyomán színpadra alkalmazta Szente Vajk.

Szerednyey Béla, Szulák Andrea, Simon Kornél, Polyák Lilla, valamint a Madách Színház fiatal generációja lendületes és szédületes musicalt mutatott be.

 

„Egy új magyar zenés darabot indítunk útjára – mondta a február végi sajtótájékoztató előzetesen Szirtes Tamás a Madách Színház igazgatója. Amennyiben figyelték a Madách Színház tevékenységét az elmúlt néhány évben, az új magyar zenés játékok színpadra segítése központi, hangsúlyos dolog lett a művészeti életünkben. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy azokat a tapasztalatokat, amiket a nagy zenés darabok, igazi világslágerek színpadra állítása során megszereztünk, azt ihletőleg átplántáljuk a születendő új magyar darabokba."

 

Én magam nem éltem abban az időben – mondta Szente Vajk rendező – de talán ettől lesz izgalmas az előadás és úgy próbáljuk megfogalmazni alkotótársainkkal, hogy elképzeljük milyen lehetett a hatvanas években az élet, a szerelem. Sokszor eszünkbe jut Rejtőnek az a mondata, hogy a szerelem sötét verem, főleg ha letakarják és ráülnek. De említhetném Molnár Ferenc szavait is, a nő olyan, mint a monokli, elegáns viselet, de nélküle jobban lát az ember."

 

És hogy miről szól végül is a darab?

Tudjuk, hogy „szeretni kell, ennyi az egész", de mi történik, ha három nő eldönti: „nem leszek a játékszered", ezért aztán „most kéne abbahagyni". Zsuzsa, Éva és Jolán felkeresik a fiatal ügyvédnőt, Dr. Képes Verát és elmondják neki, hogy „látod, ez a szerelem" majd felkérik válópereik lebonyolítására. Vera hatalmas lendülettel veti bele magát élete első ügyeibe, de becsúszik „egy apró hiba". A három férj ráébred: Verát kell „szeretni bolondulásig". A nők hiába érzik úgy: „nem vagyok ideges fő a nyugalom", tudják, hogy a szerelmet bizony „félteni kell". Ezért megpróbálják visszaszerezni a férfiakat.

És noha „nincsen olyan ember, ki ne érezné egyszer, hogy sírni kell", a Madách Színház legújabb musical comedy-je, csak úgy, mint a film, bizonyosan felszárít minden könnyet és derűt visz a mindennapokba.

Ahogy a mondás tartja, „ami a szívemen, a számon", de a lényeg: „ugye te is akarod?"

(Remélem felismerték az idézett régi nagy slágerek szövegeit!)

 

Szereplők:

Narrátor: Magyar Attila

Dr. Képes Vera: Trecskó Zsófia

Gegucz Bálint: Szerednyei Béla

Gegucz Jolán: Szulák Andrea

Balogh Sándor: Simon Kornél

Balogh Éva: Polyák Lilla

Egri Péter: Puskás Péter / Németh Gábor

Egri Zsuzsa: Molnár Nikolett / Simon Boglárka

 

Díszlet: Túri Erzsébet, jelmez: Ignjatovic Kristina

Zenei vezető: Erős Csaba

Koreográfus: Túri Lajos, Szabó Anikó

Rendező: Szente Vajk

 

http://www.madachszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.