Ma (2014. április 23-án) van Shakespeare születésének 450. évfordulója – Hamlet-bemutató a londoni Globe Színházban és a Margitszigeten. Április 23-án mutatják be Shakespeare egykori színházában a drámaírás atyjának legismertebb drámáját, amely hamarosan világkörüli turnéra indul.

 

Ma (2014. április 23-án) van Shakespeare születésének 450. évfordulója – Hamlet-bemutató a londoni Globe Színházban és a Margitszigeten. Április 23-án mutatják be Shakespeare egykori színházában a drámaírás atyjának legismertebb drámáját, amely hamarosan világkörüli turnéra indul.

 

A Globe to Globe Hamlet vállalkozás célja, hogy két év alatt az összes országba eljuttassa a Hamletet, amely Magyarországon június 21-én vendégeskedik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy a halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót.

 

Shakespeare egykori, a kilencvenes években rekonstruált és újra megnyitott színházában, a Globe-ban egész évben különleges eseményekkel emlékeznek meg a jubileumról. A főépület mellett januárban nyitották meg a Jakab-stílusú fedett játszóhelyet, a Wanamaker Playhouse-t, ahol immár nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben műsoron tartják Shakespeare és kortársainak műveit, többnyire a reneszánsz kori hangulatot idéző gyertyafényes megvilágítással.

Az elmúlt hétvégén születésnapi partit és családi nyílt napot tartottak, április 27-ig pedig jelképes összegért, 450 pennyért válthatják meg az érdeklődők az állóhelyes jegyeket a Globe előadásaira.

 

2014. április 23-án indul útjára az a Hamlet-előadás, amelyet 2016. április 23-ig a világ összes országában bemutatnak. A társulat tizenhat tagja kerekedik fel, hogy vonaton, repülőn, hajón, buszon körbeutazza a hét kontinenst. A legkülönbözőbb helyeken elevenedik majd meg Hamlet királyfi története, eldugott falvak terein és nemzeti színházakban, tengerpartokon és kastélyudvarokban.

 

Shakespeare klasszikus tragédiáját Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetőjének rendezésében állítják színre, hangsúlyozva a darab humorát, valamint nyelvezetének páratlan gazdagságát és leleményességét. A színészek egy csaknem üres színpadon adják elő a jól ismert történetet, ugyanúgy a szó erejével teremtve meg a cselekmény közegét, ahogy Shakespeare idejében is.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 21-én mutatják be az előadást, melyet magyarul feliratoznak, és egy különleges technikai kivetítéssel tesznek teljessé, így az ebben a formában csak Magyarországon lesz látható.

 

A Hamlet Shakespeare egyik leggyakrabban játszott és legismertebb drámája.

Az alkotók megfogalmazásában: „a politikai intrikát, filozófiai elmélkedést, szexuális megszállottságot, tragikus mélységet és vad humort ötvöző mű határtalan költészet, Shakespeare zsenialitásának legteljesebb kifejezése".

 

Hamletet két színész, Naeem Hayat és Ladi Emeruwa alakítja, a további szerepeket a két év alatt felváltva játsszák a színészek: Keith Bartlett, John Dougall, Miranda Foster, Phoebe Fildes, Beruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain, Amanda Wilkin.

 

www.szabadter.hu

http://globetoglobe.shakespearesglobe.com/hamlet/the-show

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük