A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva Tavasztól-őszig magyar tájakon címmel 2012. április és szeptember között ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

 

A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva Tavasztól-őszig magyar tájakon címmel 2012. április és szeptember között ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

 

A 2012. április 14-i nyitórendezvényen kézműves foglalkozásokkal, pásztorkutya-bemutatókkal, vásárral, kóstolókkal, tárlatvezetéssel, kamarakiállítással, előadásokkal, mesével és zenével várják a látogatóikat.

 

    A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

    A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.

    A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok. 

 


 

2012. április 14. Gyepekről az asztalra – „a tavaszi kihajtás"

A rendezvénysorozat nyitó napján a végtelen legelők világával, a magányos, ám annál izgalmasabb pásztorélettel, a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás szavaink jelentésével és mögöttes tartalmával ismerkedhetnek meg látogatóink. Míg a gyermekek magyar pásztorkutyák társaságában csuhéjátékot készítenek és nemezelnek, a felnőttek a karikás ostor készítését figyelhetik meg, s közben a piactér finomságaiból válogathatnak.

 

Programkínálat:
• A Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park és Őrségi Nemzeti Park bemutatkozása
Kézműves foglalkozások gyerekeknek: csuhé és szalma játékok, valamint figurák készítése és nemezelés

  • Karikás ostor készítésének bemutatója

Mese és zene: Gyermekeknek és felnőtteknek szóló betyár- és pásztornóták, valamint mesemondás (Varga Mihály bugaci hagyományőrző, dudás)
Kutyabemutatók: pásztorkutyáinkat az alábbi fajták képviselik: komondor, kuvasz, puli és mudi
Gyermekjátékok: honos állataink és növényeink fából készült kirakójátékai, pásztorkodással kapcsolatos játékok és feladatok, természetismereti kvíz és tojásfelismerő játék

  • A pásztoréletet bemutató kamarakiállítás

Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: tökmagolaj és más olajok, szürke marha termékek, sajt: gomolya és kecskesajt, feketekerámiás termékek

  • Előadások:

    o 10:15 Czéher György: Dolgozó magyar pásztorkutyák
    o 11:15 Czéher György: Hegyvidéki és alföldi pásztorkodás, legelőhasznosítás
    o 12:15 Kemecsei Ágnes: Magyar ember magyar állatai
    o 13:15 Kevy Albert: Őrségi rétek rejtett kincsei
    o 14:15 Gilly Zsolt és Varga Mihály: Pásztorviseletek és pásztorhagyományok a Kiskunságban
    o 15:15 Ezer Ádám: A természet szigetei
    o 16:15 Sárosi Eleonóra: Pusztán Hortobágy
• 11:30-kor és 13:30-kor tárlatvezetés felnőtteknek, 12:30-kor és 14:30-kor múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek A mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig c. kiállításban

 

A tárlatvezetésekre és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál!

 

 

Helyszín:

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Telefon: 06 1 363-2711

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

A rendezvényre való belépés díjtalan!
A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

 

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.

 


 

 

A díjmentes rendezvénysorozat további időpontjai:

 

2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás"

A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a madárodú készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában.

 

2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság"

Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.

 

2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…"

A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

 

2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét"

Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét". Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak a látogatók.

A belépés díjtalan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük