2011. szeptember 17-én, szombaton lezárják az Andrássy utat az autóforgalom elől. A budapesti színházak kivonulnak, hogy egy jókedvű programsorozattal, a TeARTrum Fesztiválnak nevezett évadnyitóval köszöntsék nézőiket és az új évadot. A TeARTrum Fesztiválon természetesen ott lesz a Centrál Színház is.

2011. szeptember 17-én, szombaton lezárják az Andrássy utat az autóforgalom elől. A budapesti színházak kivonulnak, hogy egy jókedvű programsorozattal, a TeARTrum Fesztiválnak nevezett évadnyitóval köszöntsék nézőiket és az új évadot. A TeARTrum Fesztiválon természetesen ott lesz a Centrál Színház is.

A Dobó utcánál 10.00 – 18.00 óra között találkozhatunk a Centrál Színház művészeivel és szervezőik a helyszínen jegyeket árulnak a Centrál Színház összes előadására. Nagyképernyős televízión végtelenített ajánló fut a darabjaikról. A délután folyamán Sándor Erzsi vezetésével három pódiumbeszélgetés részesei lehetünk.

15.00 – 15.30: Egy nyári éj mosolya című előadás kapcsán a beszélgetés résztvevői: Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Patrícia, Gergely Róbert, Ágoston Katalin (új társulati tag) és Puskás Tamás.

16.00 – 16.30: A Pletykafészek című előadásról beszélgetnek: Simon Kornél, Scmied Zoltán, Mészáros András (új társulati tag), és  Puskás Tamás

17.00 – 17.30: A Cabaret című előadás kapcsán a résztvevők: Borbás Gabi, Kovács Vanda, Schmied Zoltán, Keresztes Tamás, aki az ebben az előadásban nyújtott teljesítményéért (a Konferanszié szerepében), idén esélyes a Színikritikusok Díjára a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

 

A TeARTrum Fesztiválon már jegyek vásárolhatók az október 14-i premierre az Egy nyári éj mosolya c. musicalra, melyet az alábbi néhány mondattal szeretnénk az olvasóink figyelmébe ajánlani.

A Centrál Színház október 14-én mutatja be Stephen Sondheim örökzöld musicaljét, az Egy nyári éj mosolyát. Az előadás – Magyarországon szinte egyedülálló módon – a West Enden és a Broadway-n is nagy sikerrel játszott produkció replikaváltozata, rendezője pedig nem más, mint a világhírű Trevor Nunn. A hosszú szereplőválogatás eredményeként a szereposztás is rendkívüli, a főbb szerepekben Töröcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Patrícia, Gergely Róbert, Egyházi Géza, Szemenyei János, Ágoston Katalin, Balogh Anna és Patai Anna látható.

Az idén 81 éves Stephen Sondheim a huszadik századi zenés amerikai színház legfontosabb alakja. Pályája első jelentős sikerét a West Side Story dalszövegírójaként aratta, a hatvanas évektől kezdve már zeneszerzőként is dolgozott; műveit újszerű, szokatlan dramaturgiai megoldások, a musical műfajától látszólag idegen témák jellemzik.

A Hugh Wheeler-rel közösen jegyzett Egy nyári éj mosolya (A Little Night Music) című darabjának alapját Ingmar Bergman 1955-ös filmje szolgáltatta. Az 1973-as ősbemutató óta számos alkalommal felújították, a darab leghíresebb betétdalát, a Send In the Clowns-t pedig Frank Sinatrától Barbra Streisandig minden jelentős előadó repertoárjának állandó része.

Az előadás rendezője, Trevor Nunn 1968 és 1986 között a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője volt, később pedig a londoni Nemzeti Színház művészeti vezetője lett. Pályája során számtalan klasszikus darabot rendezett, köztük a teljes Shakespeare-életművet, de a zenés színházakban is jelentős sikereket ért el, ő volt például a Macskák vagy a Nyomorultak ősbemutatóinak rendezője. A sokszoros jelölés mellett háromszor nyerte el a Tony-díjat, háromszor az Olivier-díjat és háromszor a Drama Desk-díjat is.

Nunn először három éve állította színpadra a művet a Menier Chocolate Factory-ban, mely a kortárs londoni színházi élet egyik legjobb nevű és legizgalmasabb helyszíne. A musical – a hatalmas siker révén – kinőtte a Chocolate Factory-t, így az előadás 2009-ben már a West End-i Garrick Theatre-ben volt látható, és még ugyanabban az évben a Broadway-n is bemutatták Cathrine Zeta-Jones és Angela Lansbury főszereplésével.

Az előadás szerelmese, Puskás Tamás egyik legnagyratörőbb terve volt, hogy az eredeti stáb állítsa a Centrál Színház színpadára a musicalt, így a magyar nézők ugyanazt a különleges élményt élhetik át, mint a New York-i vagy a Londoni közönség. Az Egy nyári éj mosolya sikerrel szerepelt már a 2011-es Keszthelyi Nyári Játékokon, októbertől pedig a Révay utcában látható. A Centrál Színház már eddig is jelentős sikereket aratott kamaramusicaljeivel (elég csak az Avenue Q-t, vagy a tavalyi évad szenzációját, a Bozsik Yvette által rendezett Cabaret előadást említeni), Sondheim műve pedig remekül illeszkedik ebbe a sorba.

Egy nyári éj mosolya

Premier: 2011. október 14. péntek 19 óra

Zene és dalszöveg: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: Hugh Wheeler, Ingmar Bergman filmje nyomán

Trevor Nunn rendezése

Fordította: Fábri Péter

www.centralszinhaz.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük